Ο δεκάλογος των οικολογικών Χριστουγέννων!

0

και όμως δεν χρειάζεται να στερηθείτε τίποτα

Τα Χριστούγεννα γεμίζουν με ζεστασιά και χαρά το σπίτι σας, αλλά χωρίς τις οικολογικές πρακτικές μπορεί να θέσουν τον πλανήτη σε κίνδυνο! Φωτάκια, γιορτινά δώρα, Χριστουγεννιάτικο δέντρο… και όμως δεν χρειάζεται να στερηθείτε τίποτα από αυτά, αρκεί να βάλετε μπροστά τη φαντασία σας. Τα «πράσινα» Χριστούγεννα αποτελούν μια συνήθεια, η οποία μπορεί να διατηρήσει το εορταστικό πνεύμα και τη ζωντάνια των ημερών και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την υγεία του περιβάλλοντος. Οι παρακάτω τρόποι θα σας βοηθήσουν να γίνετε και εσείς ένα κομμάτι της οικολογικής προσπάθειας…

Αγοράστε ένα αληθινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Πρέπει να ξεχάσετε τα ψεύτικα Χριστουγεννιάτικα δέντρα! Τα φυσικά δέντρα του εμπορίου είναι καλλιεργημένα σε ιδιόκτητες εκτάσεις, με σκοπό να πωληθούν για τα Χριστούγεννα. Δεν πρόκειται για δέντρα που έχουν κοπεί από φυσικά δάση. Η καλύτερη λύση, βέβαια, είναι να αγοράσετε ένα αληθινό έλατο με ρίζες μέσα σε γλάστρα και μετά τις γιορτές να το φροντίζετε στον κήπο σας.
Διακοσμήστε το χώρο… από τη φύση!
Προσθέστε φρούτα, καρύδια, κουκουνάρια και διακοσμήστε το τζάκι ή το σαλόνι σας. Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως π.χ. τα πορτοκάλια ή τα στικάκια κανέλας μπορούν να συνθέσουν όμορφα διακοσμητικά. Πολλοί δοκιμάζουν τη φαντασία τους, βάζοντας σε δοχεία… κλαδιά ελάτων, μούρα, γκι και κουκουνάρια και αργότερα τα τοποθετούν στην είσοδο του σπιτιού τους ή τη βεράντα!
Στείλτε μερικές e-καρτες
Αντί μιας χάρτινης κάρτας με γκλίτερ και άλλα στοιχεία που μπορεί να μην ανακυκλώνονται, γιατί να μη δοκιμάσετε να στείλετε μια ηλεκτρονική ή μια «πράσινη» κάρτα; Ειδικά στο εξωτερικό, οι γνωστές και ως e-κάρτες, είναι πολύ διαδομένες εξαιτίας της πρωτοτυπίας και της οικολογικής ιδιότητάς τους. Άλλωστε, αποτελούν έναν ανέξοδο τρόπο για να στείλετε τις ευχές σας.
http://www.flowmagazine.gr/images/uploads/o_dekalogos_twn_oikologikwn_xristougennwn_300_2.jpg
Εξοικονομήστε ενέργεια από τα λαμπάκια

Για το φωτισμό του δέντρου πρέπει να αγοράσετε LED φώτα, αφού μπορούν και αποταμιεύσουν ενέργεια και διαρκούν περισσότερο από κάθε άλλο λαμπτήρα. Βέβαια, για πιο ρομαντικές διαθέσεις, μπορείτε να επιλέξετε και κεριά, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με το κλίμα των Χριστουγέννων. Παράλληλα, καλό είναι  τις βραδινές ώρες, είτε να κλείνετε εντελώς τα λαμπάκια, είτε να χαμηλώνετε το φωτισμό τους.
Ανακυκλώστε… για πιο οικολογικά Χριστούγεννα!
Τα αληθινά δέντρα είναι βιοδιασπώμενα από τη φύση τους, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται με μεγάλη ευχερεια. Αν έχετε αγοράσει ένα φυσικό δέντρο του εμπορίου… φροντίστε μετά τις γιορτές να το ανακυκλώσετε, ώστε να δημιουργηθούν ροκανίδια και σάπια φύλλα για το χώμα.
Προμηθευτείτε με βιολογικά αγαθά για το δείπνο
Σχετικά με το εορταστικό γεύμα, είναι σημαντικό να αγοράζετε αγαθά που είναι βιολογικά, ακόμα και αν είναι λίγο πιο ακριβά. Πέρα από την ποιότητα των τροφίμων και την υγεία της οικογένειάς σας, τα τοπικά βιολογικά τρόφιμα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών καυσαερίου, αφού μειώνουν τις αποστολές σε όλο τον κόσμο! Πάντως, τα «πράσινα» Χριστούγεννα δεν σημαίνουν μόνο λαχανικά και μπιζέλια… αλλά και μια βιολογική γαλοπούλα!
Προτιμήστε «πράσινα» Χριστουγεννιάτικα δώρα
Τα καλύτερα οικολογικά δώρα Χριστουγέννων προέρχονται από δημιουργικές ιδέες. Προσφέρετε για δώρο, ένα φυτό εσωτερικού χώρου ή προσφέρετε δώρα μέσα από το διαδίκτυο. Πολλά άτομα με οικολογική συνείδηση, κατεβάζουν από το ίντερνετ με νόμιμο τρόπο μουσική, ταινίες και βιβλία… και τα στέλνουν σε έναν φίλο ή συγγενή τους. Στο εξωτερικό θεωρούν δώρο ακόμα και τους σπόρους για ένα δέντρο, αφού συμβολίζουν την αρχή σε μια καινούρια ζωή.
Φτιάξτε μόνοι σας οικολογικά στολίδια
Αντί να αγοράζετε στολίδια που παράγονται μαζικά… φτιάξτε τα δικά σας Χριστουγεννιάτικα στολίδια! Ειδικότερα, μπορείτε να πάρετε ένα πορτοκάλι, να το αγκαλιάστε με μια κορδέλα και να τρυπήσετε πάνω του πολλά γαρίφαλα. Σε λίγο η Χριστουγεννιάτικη μπάλα σας θα είναι έτοιμη. Παράλληλα, μπορείτε να δημιουργήσετε στολίδια με χρώματα, μολύβι, ψαλίδι και κουπ πατ, με κουκουνάρια ή ακόμα και με ζυμάρι!
http://www.flowmagazine.gr/images/uploads/o_dekalogos_twn_oikologikwn_xristougennwn_300_4.jpg
Στολίστε το παραδοσιακό καραβάκι!

Η Ελλάδα έχει ως παραδοσιακό έθιμο το στολισμό του καραβιού, που συμβολίζει την καινούρια «πλεύση» στη ζωή μετά τη γέννηση του Χριστού. Πρόκειται για ένα έθιμο ιδιαίτερα οικολογικό, που καταρρίπτει το ψεύτικο δέντρο. Πριν από 50 χρόνια… το καραβάκι υπήρχε σε κάθε ελληνικό σπίτι!
Κινηθείτε με λιτότητα στις γιορτές
Σαν μια γενική οικολογική συμβουλή, ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα, καλό είναι να περιορίσετε τις επιθυμίες και τις αγορές σας, ώστε να χρησιμοποιείτε λιγότερα αντικείμενα. Μπορείτε να αγοράσετε λιγότερα αγαθά, να μειώσετε τα στολίδια στο δέντρο σας, να μην κάνετε σπατάλες στο δείπνο και να βοηθήσετε στην υγεία του πλανήτη.

greeneeblog

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top