Οι άντρες πρέπει να τρώνε μαύρη σοκολάτα

0

Η σοκολάτα ασκεί οξεία δράση στο σώμα ανδρών και γυναικών

Εάν ψάχνετε ένα δώρο της τελευταίας στιγμής για τον καλό σας, αγοράστε του ένα κουτί μαύρα σοκολατάκια με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο. Το δώρο αυτό μπορεί να αποδειχθεί αληθινά σωτήριο, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Όπως ανακάλυψαν, το δημοφιλέστερο γλύκισμα του κόσμου μάς προστατεύει έναντι των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, επειδή έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες – με το όφελος να είναι ιδιαιτέρως μεγάλο στους άντρες.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Molecular Nutrition Food Research», η αντιθρομβωτική δράση της μαύρης σοκολάτας αρχίζει μέσα σε δύο ώρες από την κατανάλωσή της και στα δύο φύλα, αλλά στους άντρες είναι πιο ισχυρή.

Η ουσία της υποθέσεως είναι πως ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα – όχι μόνο τα Χριστούγεννα – μπορεί να αποτελεί ένα από τα μυστικά της καρδιολογικής υγείας, λένε οι ερευνητές από το Ίδρυμα Διατροφής & Υγείας Rowett του Πανεπιστημίου της Αμπερντήν, στη Σκωτία.

«Η σοκολάτα ασκεί οξεία δράση στο σώμα ανδρών και γυναικών, αλλά στις γυναίκες η δράση είναι ηπιότερη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπάουκγιε ντε Ρόος, υπεύθυνη του Προγράμματος Λιπιδίων & Αθηροσκλήρωσης στο Rowett.

Ωστόσο, επισήμανε πως «τα ευρήματα αυτά δεν αποτελούν άλλοθι για να καταναλώνει κανείς ανεξέλεγκτα σοκολάτα, διότι είναι εξαιρετικά πλούσια σε λίπη και ζάχαρη». Υποδηλώνουν, όμως, ότι «η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολότας, με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάκο, κάνει περισσότερο καλό παρά κακό», πρόσθεσε.

Τα αιμοπετάλια

Οι επιστήμονες του Rowett συνεργάσθηκαν με συναδέλφους τους από το Ίδρυμα Έρευνας των Τροφίμων στο Νόργουϊτς για να ελέγξουν τι συνέβαινε στο αίμα 42 υγιών εθελοντών (26 γυναικών και 16 ανδρών) έπειτα από την κατανάλωση σοκολάτας.

Στόχος της μελέτης τους ήταν να ελέγξουν εάν μπορεί η σοκολάτα να επηρεάσει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων – των κυττάρων του αίματος που όταν ενωθούν μεταξύ τους δημιουργούν τους θρόμβους, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβονόλες - ένα είδος συστατικών της σοκολάτας, του τσαγιού και των μήλων - επιδρούν ευνοϊκά στα αιμοπετάλια. Την υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονολών έχει η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο.

Οι επιστήμονες του Rowett και του Νόργουϊτς συνέκριναν την λειτουργία των αιμοπεταλίων των εθελοντών που έτρωγαν την μαύρη σοκολάτα με την υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο με εκείνη όσων έτρωγαν κοινή μαύρη σοκολάτα ή λευκή σοκολάτα.

Για να γίνει η σύγκριση, έλαβαν από τους εθελοντές δείγματα αίματος και ούρων 2και 6 ώρες έπειτα από την κατανάλωση της σοκολάτας.

Στα δείγματα αυτά έκαναν διάφορες εξετάσεις, όπως τεστ ενεργοποίησης αιμοπεταλίων (είναι μία αναστρέψιμη διαδικασία κατά την οποία τα αιμοπετάλια αρχίζουν να γίνονται κολλώδη) και τεστ συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων (είναι μία μη αναστρέψιμη διαδικασία κατά την οποία τα κολλώδη αιμοπετάλια ενώνονται μεταξύ τους).

Έτσι ανακάλυψαν ότι η πολύ πλούσια σε κακάο μαύρη σοκολάτα μείωνε σημαντικά την ενεργοποίηση και την συσσωμάτωση αιμοπεταλίων στους άνδρες, αλλά μόνον την συσσωμάτωση στις γυναίκες – με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται 2 ώρες έπειτα από την κατανάλωση της σοκολάτας.

Χρόνος ροής

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τον χρόνο ροής, διότι όταν τα αιμοπετάλια γίνονται κολλώδη, ο χρόνος ροής μειώνεται (ο χρόνος ροής είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που αρχίζει η απώλεια αίματος όταν κόψει ο γιατρός ελαφρά τον λοβό του αυτιού με ένα μικρό μαχαιράκι ή μία ειδική βελόνα, μέχρι τη στιγμή που θα σταματήσει το αίμα).

Έτσι διαπίστωσαν ότι η πολύ πλούσια σε κακάο σοκολάτα αύξανε σημαντικά τον χρόνο ροής 6 ώρες έπειτα από την κατανάλωσή της. Η δράση αυτή παρατηρήθηκε σε άνδρες και γυναίκες, και πιθανώς οφείλεται σε μεταβολίτες που παράγονται στον οργανισμό μετά την κατανάλωση φλαβονολών.

«Το κακάο αποτελεί πλούσια πηγή φλαβονολών και ξέραμε ήδη ότι οι φλαβονόλες εμποδίζουν την συγκόλληση των αιμοπεταλίων», εξήγησε η δρ ντε Ρόος. «Δεν ξέραμε, όμως, πως ακριβώς γίνεται αυτό. Είναι πολύ ενδιαφέρον που βλέπουμε ότι οι φλαβονόλες επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο άνδρες και γυναίκες».

Εν τούτοις, η αντιθρομβωτική δράση των φλαβονολών φθίνει πολύ γρήγορα. Η μελέτη έδειξε πως μέσα σε περίπου δύο μέρες τα οφέλη τους παύουν να υπάρχουν, γι’ αυτό και οι ερευνητές εκτιμούν πως για να τα αποκομίσει κάποιος πρέπει να τρώει καθημερινά λίγη μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο.

tanea
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top