Tο ιώδιο στην ζωή μας

0

Το ιώδιο είναι μέρος των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή

Ακούμε συχνά ότι πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά μια ελάχιστη ποσότητα ιωδίου όμως πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι ακριβώς αυτό το ιώδιο και που το βρίσκουμε. Συχνά το μπερδεύουμε με το ιώδιο που βάζουμε στα τραύματα ή με κάτι που υπάρχει στη θάλασσα και στα αλάτια.

Στην πραγματικότητα το ιώδιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο το παίρνουμε μέσα από τις τροφές και επηρεάζει τη λειτουργία του μυαλού, του θυρεοειδούς και άλλων αδένων.

Πειράματα έχουν αποδείξει πως η σωστή ποσότητα ιωδίου είναι αναγκαία για όλους μας ιδιαιτέρως όμως για τους μαθητές και φοιτητές όπως και για τα άτομα που κουράζονται πνευματικά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το κράτος υποχρεώνει τους παραγωγούς αλατιού να το εμπλουτίζουν με ιώδιο στις χώρες όπως η Ελβετία όπου το έδαφος είναι φτωχό σε αυτό το στοιχείο.

Όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στα τρόφιμα μας ο θυρεοειδής μας αδένας αναγκάζεται να δουλέψει πολύ περισσότερο με αποτέλεσμα να παθαίνει υπερπλασία και να μας οδηγεί στην «ιωδοπενική μη τοξική βρογχοκήλη». Στην χώρα μας υπάρχουν πολλές περιοχές όπου υπάρχει «επιδημία» βρογχοκήλης λόγο της έλλειψης ιωδίου στο έδαφος και στα τρόφιμα. Τέτοιες περιοχές είναι η Δυτική Ελλάδα, ο Όλυμπος, η οροσειρά της Πίνδου, η Βόρεια Εύβοια, τα ορεινά της Κρήτης και η Δυτική Θεσσαλία.

Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη ιωδίου κατά την εμβρυική ζωή είναι η ελάττωση της νοημοσύνης που μπορεί να φτάσει μέχρι τον κρετινισμό! Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για τους μαθητές και φοιτητές να καταναλώνουν τις σωστές τροφές και να παίρνουν το ιώδιο που χρειάζεται ο οργανισμός τους ώστε να δουλεύει σωστά και γρήγορα ο εγκέφαλος.

Το ιώδιο είναι μέρος των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπου και ζωτικής σημασίας για τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των βρεφών πριν και μετά την γέννηση τους. Το ιώδιο είναι επίσης απαραίτητο για την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορες ασθένειες διότι είναι αναγκαίο στα φαγοκύτταρα που καθαρίζουν το αίμα από τα ξένα βακτηρίδια. Από αυτό εξαρτάται φυσικά και η υγεία του δέρματος!

Οι πηγές ιωδίου είναι: τα φύκια, το ιωδιούχο αλάτι, το μουρουνέλαιο, ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες, ο αστακός, τα φασόλια, το θαλασσινό αλάτι, οι ηλιόσποροι, η ρέγγα, τα στρείδια, το καβούρι, τα σπορέλαια, τα φυστίκια, το συκώτι, η σόγια, οι πατάτες κ.α.

Καλή σας ημέρα,

Ντόρα Σιμιντζή,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Σύμβουλος διατροφής Cambridge Weight Plan

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top