Τα φρέσκα κάστανα αποτελούν το καλύτερο σνακ

0

είναι ελεύθερα χοληστερόλης, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και περιέχουν βιταμίνη C

Τα φρέσκα κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

 Σχετικές πληροφορίες δίνει η Μαρία Κοκκίνου Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος- Απόφοιτη του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ).   Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi. 

Τα κάστανα είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν βιταμίνη C, περίπου 40 mg/100 g ακατέργαστου προϊόντος, το οποίο είναι περίπου 65% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Η ποσότητα της βιταμίνης C όμως μειώνεται κατά περίπου 40% μετά από θέρμανση.

Προσφέρουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φoλικό οξύ, μαγγάνιο, χαλκό και κάλιο. Η περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες είναι συγκρίσιμη με εκείνη του σιταριού και του ρυζιού.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά καθώς και η μηδενική περιεκτικότητα τους σε χοληστερόλη. To λίπος τους αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Επίσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που επιτρέπει την κατανάλωσή τους χωρίς την απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και δεν περιέχουν γλουτένη.

Λαμβάνοντας επομένως υπόψη το γεγονός ότι δεν έχουν πολλά λιπαρά, είναι ελεύθερα χοληστερόλης, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και περιέχουν βιταμίνη C, θα μπορούσε να αποτελέσει μια θρεπτική, έξυπνη και ισορροπημένη επιλογή για σνακ που μπορεί ο καθένας να βρει αυτή την εποχή σπίτι ή έξω. 

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα πολλές φορές η κατανάλωση 3 κάστανων είναι προτιμότερη από την κατανάλωση ίδιας ποσότητας γραμμαρίων άλλων ξηρών καρπών. 

Περιέχουν για παράδειγμα, το 1/3 του θερμιδικού περιεχομένου των φιστικιών και των κάσιους. Θερμιδικά είναι πολύ χαμηλότερα και από τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς.

Διατροφική Σύγκριση Ξηρών Καρπών (ανά 28,35γραμ. / 3 κάστανα)
Θερμίδες Λιπαρά
Φουντούκια 178 17
Αμύγδαλα 163 14
Φιστίκια 161 14
Φιστίκια 158 13
Κάσιους 157 12
Κάστανα 68 0,3

Τέλος, πέρα από τα οφέλη που δίνουν στην υγεία μας, τα κάστανα, ψητά ή βραστά, σκέτα ή μαγειρεμένα, μην ξεχνάτε ότι έχουν υπέροχη γεύση! Δεν έχετε λοιπόν παρά να τα εντάξετε στο χειμερινό σας διατροφικό πρόγραμμα!

life2day
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top