Τελικά, οι πατάτες παχαίνουν;

0

είναι καλή πηγή σε φυτικές ίνες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό

Οι πατάτες δεν αναφέρονται συχνά σε μία συζήτηση γύρω από τις τροφές που συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους. Έχει επικρατήσει ότι πρόκειται για τρόφιμο με αρκετές θερμίδες, το οποίο παχαίνει.

Επίσης, ότι πέπτεται γρήγορα, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που το χαρακτηρίζει, οπότε και επιτρέπει την πρόκληση του αισθήματος πείνας γρηγορότερα. Στον αντίποδα, η πατάτα είναι ένα αγαπημένο τρόφιμο.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 60 κιλά ετησίως. Χρησιμοποιείται ως ένα χορταστικό σνακ ή συνοδευτικό. Το μυστικό είναι να τρως τις πατάτες με μέτρο και να τις μαγειρεύεις με υγιεινό τρόπο.

Δοκίμασε, λοιπόν, αυτές τις τέσσερις συμβουλές για να τις μετατρέψεις σε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής σου.

Πρόσεξε τις σάλτσες

Οι πατάτες παχαίνουν μόνο όταν τις φορτώνεις με τυρί, βούτυρο και σάλτσες (μόλις μία κουταλιά της σούπας βούτυρο προσθέτει 100 θερμίδες).

Επιλογές με λιγότερες θερμίδες: χυμός λεμονιού, σάλτσα ντομάτας, ψιλοκομμένα λαχανικά ή φασόλια. Εάν χρειάζεσαι κάτι κρεμώδες, χρησιμοποίησε γιαούρτι με λίγα λιπαρά.

Κατευθείαν στην ψητή!

Οι ψητές πατάτες έχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Φέρσου έξυπνα: αφαίρεσε το μέσα μέρος μιας ψητής πατάτας, αφήνοντας γύρω γύρω περίπου 1,5 εκατοστό. Γέμισε με ψητά λαχανικά και γαρνίρισε με λίγο τυρί και πάπρικα. Ψήσ' τη στη σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί. Και θυμήσου: όταν προσθέτεις λίγο τυρί άπαχο ή κρέας στο πιάτο με τις πατάτες, καταφέρνεις να μειώσεις το γλυκαιμικό δείκτη, οπότε και να χορτάσεις γρηγορότερα και για περισσότερη ώρα.

Κάν΄τες σούπα!

Αναμειγνύοντας τις πατάτες με άλλα λαχανικά, αυξάνεις τη θρεπτική τους αξία. Γρήγορο γεύμα για ένα άτομο: βάλε μια ψητή πατάτα στο μπλέντερ με ζωμό λαχανικών. Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο ψιλοκομμένο σπανάκι ή μπρόκολο και χτύπησέ τα μέχρι να μαλακώσουν (πρόσθεσε κι άλλο ζωμό αν χρειάζεται) και ζέστανέ τα στην ηλεκτρική κουζίνα.

"Ναι" στα πατατάκια!

Φτιάξε σπιτικά τσιπς. Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Κόψε στη μέση 4 μικρές πατάτες, αφού πρώτα τις πλύνεις καλά. Άλειψε ένα ταψί με ελαιόλαδο και βάλε μέσα τις πατάτες, με την κομμένη πλευρά από κάτω. Ψήσε για 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να τρυπιούνται με το πηρούνι. Αν θες μπορείς να κόψεις τις πατάτες σε φέτες.
Viva πατάτα!
  • Οι ποικιλίες της πατάτας καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας της (κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο ή μοβ) αλλά και το χρώμα της σάρκας της (άσπρο, στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρά κίτρινο). Από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται, η κυριότερη είναι η κίτρινη πατάτα (με μεγάλους κονδύλους και με ελαφρά κίτρινη σάρκα).
  •  Αποτελείται από 80% νερό και 20% περίπου ξηρή ουσία. Στα 100 γραμμ. περιέχει 18 γραμμ. υδατάνθρακες, 2 γραμμ. πρωτεΐνη, 0,1 γραμμ. λίπους, 1-3 γραμμ. φυτικές ίνες, βιταμίνες C και του συμπλέγματος B και ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, καλίου και νατρίου. Μία μέτρια πατάτα περιέχει 0,11 μg θειαμίνη, 0,20 μg πυριδοξίνη και 1,4 μg νιασίνη.
  • Όταν η πατάτα τρώγεται με τη φλούδα της είναι καλή πηγή σε φυτικές ίνες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
shape
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top