Καλή επιτυχία...
Υλικά
- 7 γρ. ξερή μαγιά
- 1 κούπα ξινόγαλα (αριάνι)
- 56 γρ. ζάχαρη
- 60 ml νερό ζεστό
- 710 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 98 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 3 αβγά
- μια πρέζα αλάτι
- Σοκολάτα γάλακτος σε κομματάκια ή σε ψηφίδες ή επίσης μπορείτε να βάλετε γέμιση της αρεσκείας σας πχ μαρμελάδα
- λάδι για το τηγάνι
- γάλα για το άλειμμα
- ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη μαγιά, το ξινόγαλα, τη ζάχαρη και το νερό σε μπολ και αφήνουμε τα υλικά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι αφρίζει το μείγμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, τα αβγά, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμη να μαλακώσει πολύ καλά.
Τη βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την αδειάζουμε πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο πάχους 3 χιλ.
Με ένα κουπ πατ 7,5 εκ.κόβουμε κύκλους πάνω στη ζύμη.
Βουτάμε το κουπ πατ σε αλεύρι κάθε φορά που κόβουμε, για να μην κολλάει.
Μοιράζουμε στους μισούς από τους κύκλους τη σοκολάτα.
Με λίγο γάλα βρέχουμε καλά τις άκρες των κύκλων που γεμίσαμε.
Καλύπτουμε από πάνω με τους κενούς κύκλους και πατάμε να ενωθούν.
Με ένα μικρότερο κουπ πατ 6,5 εκ. ξανακόβουμε τα γεμισμένα ντόνατ, για να σφραγίσουμε καλά τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι ένα μεγάλο ταψί και τα αραδιάζουμε επάνω. Τα αφήνουμε να σταθούν περίπου 30 λεπτά, για να φουσκώσουν και πάλι.
Βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι μπόλικο λάδι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μέσα τα ντόνατς. Γυρίζουμε να ψηθούν καλά από όλες τις μεριές και βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε σε μπολάκι λίγη-λίγη τη ζάχαρη και περνάμε τα ντόνατς μέσα από αυτή να καλυφθούν καλά γύρω γύρω.
Ανακατεύουμε τη μαγιά, το ξινόγαλα, τη ζάχαρη και το νερό σε μπολ και αφήνουμε τα υλικά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι αφρίζει το μείγμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, τα αβγά, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμη να μαλακώσει πολύ καλά.
Τη βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την αδειάζουμε πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο πάχους 3 χιλ.
Με ένα κουπ πατ 7,5 εκ.κόβουμε κύκλους πάνω στη ζύμη.
Βουτάμε το κουπ πατ σε αλεύρι κάθε φορά που κόβουμε, για να μην κολλάει.
Μοιράζουμε στους μισούς από τους κύκλους τη σοκολάτα.
Με λίγο γάλα βρέχουμε καλά τις άκρες των κύκλων που γεμίσαμε.
Καλύπτουμε από πάνω με τους κενούς κύκλους και πατάμε να ενωθούν.
Με ένα μικρότερο κουπ πατ 6,5 εκ. ξανακόβουμε τα γεμισμένα ντόνατ, για να σφραγίσουμε καλά τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι ένα μεγάλο ταψί και τα αραδιάζουμε επάνω. Τα αφήνουμε να σταθούν περίπου 30 λεπτά, για να φουσκώσουν και πάλι.
Βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι μπόλικο λάδι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μέσα τα ντόνατς. Γυρίζουμε να ψηθούν καλά από όλες τις μεριές και βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε σε μπολάκι λίγη-λίγη τη ζάχαρη και περνάμε τα ντόνατς μέσα από αυτή να καλυφθούν καλά γύρω γύρω.
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.