Ξανθιά, μαύρη, κόκκινη, η μπίρα αποτελεί το πιο δροσιστικό ποτό του καλοκαιριού (και όχι μόνο). Είναι ωφέλιμη για την υγεία μας;
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου μας συνιστά να τη βάζουμε ανεπιφύλακτα στο τραπέζι μας, γιατί είναι ευεργετική για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα οστά, το στομάχι αλλά και για τη σιλουέτα μας!
«Η παρουσία της μπίρας χρονολογείται περίπου το 4000 π.Χ. και φαίνεται να ξεκινάει από την αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Τα κύρια συστατικά της είναι το νερό, η βύνη (κριθάρι) και ο λυκίσκος, τα οποία υπόκεινται στη διαδικασία της ζύμωσης, ώστε να παραχθεί το τελικό προϊόν.
Το κριθάρι και ο λυκίσκος αυξάνουν την περιεκτικότητα της μπίρας σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και να αυξάνεται η προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Επιπρόσθετα, η ήπια κατανάλωση μπίρας μπορεί να επιφέρει χαμηλότερα επίπεδα ινσουλινοαντίστασης, η οποία σχετίζεται με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι η μπίρα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε ίση ποσότητα αλκοόλ από το λευκό κρασί και μισά από το κόκκινο. Ακόμα η μπίρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, κοβαλαμίνη) και φυλλικό οξύ.
Οι βιταμίνες αυτές βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και, το κυριότερο, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.
Συγκεκριμένα, οι ωφέλιμες δράσεις της μπίρας στην υγεία έχουν ως εξής:
Καρδιαγγειακή υγεία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης «Μπίρα, Μεσογειακή διατροφή και Καρδιαγγειακές παθήσεις», τα οποία παρουσίασε ο Dr. Ramón Estruch στα πλαίσια του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Διατροφής, τα άτομα που πίνουν μπίρα με μέτρο τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, ψαριών, δημητριακών και ελαιόλαδου – προϊόντων δηλαδή που συνδέονται άμεσα με τη μεσογειακή διατροφή – και φαίνεται να έχουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνες και μέταλλα, και τη χαμηλότερη εμφάνιση παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.
Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, η μπίρα είναι πολύ καλή πηγή πυριτίου, γεγονός που σημαίνει πως η μέτρια κατανάλωσή της μπορεί να εμποδίσει την εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων αφού, σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών, η μειωμένη πρόσληψη πυριτίου από τη διατροφή συνδέεται με μείωση της περιμέτρου της αορτής.
Υγεία οστών
Η περιεκτικότητα της μπίρας σε πυρίτιο είναι όμως ευεργετική και για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Το πυρίτιο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πυκνότητα των οστών, επομένως η μέτρια κατανάλωση μπίρας μπορεί να είναι ευνοϊκή. Ακόμα η αιθανόλη που περιέχει εμποδίζει τη δράση συγκεκριμένων ορμονών, οι οποίες προκαλούν την απώλεια οστικής μάζας. Έτσι προστατεύει από την οστεοπόρωση.
Μπίρα και άθληση
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Universidad de Granada Dr. Manuel Castillo Garzón στα πλαίσια του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Διατροφής παρουσίασε τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη σχετικά με τον ρόλο της μπίρας στην ανάκτηση του μεταβολισμού των αθλητών.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μέτρια κατανάλωση μπίρας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υψηλότερων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη μείωση των ορμονικών αντιδράσεων στο στρες.
Οι μαλτοδεξτρίνες, υδατάνθρακες ύψιστης σημασίας για τη διατροφή των αθλητών που υπάρχουν στη μπίρα, ελαττώνουν την πιθανότητα εμφάνισης υπογλυκαιμίας, αφού μεταβολίζονται αργά απελευθερώνοντας γλυκόζη σταδιακά στο αίμα, με αποτέλεσμα την αυξημένη περιεκτικότητα γλυκόζης στο αίμα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Επίσης η μέτρια κατανάλωση μπίρας – στην κλασική της μορφή ή χωρίς αλκοόλ – μετά από σωματική άσκηση η οποία οδηγεί σε αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας και έντονη εφίδρωση, θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα να ανακτήσει την απώλεια υγρών σε παρόμοιο βαθμό με το νερό.
Γαστρεντερική υγεία
Η μέτρια κατανάλωση μπίρας προστατεύει από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, στο οποίο οφείλεται η πλειονότητα των ελκών του στομάχου.
Η μπίρα προκαλεί κοιλιά;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μπίρα είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες ενός αλκοολούχου ποτού εξαρτώνται από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ.
Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει. Πιο συγκεκριμένα η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml. Επίσης η μπίρα δεν έχει συντηρητικά.
Τέλος, προκειμένου να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπίρα χωρίς τύψεις είναι σημαντικό να τη συνοδεύουμε με ελαφριά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανητούς μεζέδες».
Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc / Επιστημονική υπεύθυνη «Λόγω Διατροφής», Καλύβια Αττικής / Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.