Καλοκαιρινή διατροφή για δυνατό οργανισμό

0

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία καταπονούν το σώμα, με αποτέλεσμα να επιζητά μια ενισχυμένη διατροφική φροντίδα. Πώς θα την επιτύχουμε;

Να μην αφήνουμε το σώμα να… στεγνώνει

Ο κύριος θερμορυθμιστικός μηχανισμός που μας βοηθά να ανταποκριθούμε στις υψηλές θερμοκρασίες είναι ο ιδρώτας, ο οποίος βοηθά το σώμα να διατηρεί τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αυξημένη όμως εφίδρωση που παρατηρείται το καλοκαίρι έχει ως αποτέλεσμα τόσο την απώλεια νερού όσο και ορισμένων βασικών στοιχείων, όπως τα μεταλλικά άλατα, με κυριότερα το κάλιο, το νάτριο και το χλώριο. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών πάνω από το 2% του σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της σωματικής και πνευματικής μας απόδοσης λόγω μειωμένης ικανότητας του οργανισμού για ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Όταν αυξάνεται ταχύτατα η θερμοκρασία του σώματος, εμφανίζονται κράμπες, εξάντληση ή ακόμα θερμοπληξία, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για άτομα που ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένης ευαισθησίας, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Κατά συνέπεια, η αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών είναι άκρως απαραίτητη.

Νάτριο για διατήρηση της ισορροπίας των υγρών

Το νάτριο αποτελεί κύριο ηλεκτρολύτη των σωματικών υγρών και παίζει καθοριστικό ρόλο στη νευρομυϊκή δραστηριότητα και στην ομαλή λειτουργία ζωτικών οργάνων. Η ανεπάρκειά του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως μυϊκούς σπασμούς, ναυτία και διαταραχή της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών, η οποία – αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως – μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κώμα.

Κύρια πηγή πρόσληψης νατρίου είναι το αλάτι.

Κάλιο για ομαλή καρδιακή λειτουργία

Συντελεί κι αυτό στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού, καθώς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή καρδιακή λειτουργία. Ανεπάρκεια καλίου μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, όπως μυϊκή αδυναμία και παράλυση, νευρικές διαταραχές, αρρυθμίες, επίσης σε κώμα και, στη χειρότερη περίπτωση, σε θάνατο.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρούτα (ειδικά η μπανάνα, το γκρέιπ φρουτ και τα σύκα) και οι χυμοί, η πατάτα, τα δημητριακά, τα ωμά λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

Χλώριο (και) για καλή πέψη

Το χλώριο διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Παράλληλα είναι απαραίτητο για την παραγωγή γαστρικών οξέων στο στομάχι και την ομαλή πέψη των τροφών, καθώς επίσης και για την απορρόφηση του σιδήρου και της βιταμίνης Β12. Έλλειψη χλωρίου προκαλεί σοβαρή διαταραχή της ισορροπίας του οργανισμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Σημαντικότερη πηγή χλωρίου είναι το αλάτι, καθώς επίσης και το νερό, αφού σήμερα η χλωρίωση αποτελεί βασική διαδικασία για την παραγωγή πόσιμου νερού.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι απώλειες υγρών μπορούν να αναπληρώνονται μέσω της κατανάλωσης νερού, όχι όμως και οι αντίστοιχες των ηλεκτρολυτών. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο το καλοκαίρι να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά – είτε αυτούσια είτε τους χυμούς τους. Περιέχουν σημαντικά ποσά νερού αλλά και τα απαραίτητα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν να αναπληρώσουμε τις όποιες απώλειες, λένε οι ειδικοί.

Για την προστασία του δέρματος

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει και τις ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος. Τα συστατικά στα οποία επικεντρώνονται οι μελέτες σχετικά με την καλύτερη υγεία του δέρματος περιλαμβάνουν:

Τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες
Τα καροτενοειδή
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με έρευνες, η ενίσχυση της διατροφής με αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, Ε και C) και καροτενοειδή (προβιταμίνη Α) προσφέρει προστασία στο δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Είναι όμως απαραίτητο να συνδυάζονται στις κατάλληλες ποσότητες, γιατί εμφανίζουν συνδυασμένη δράση και το ένα βοηθά στην αναγέννηση του άλλου.

Επιπλέον, σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έναντι των ελεύθερων ριζών παρουσιάζουν ορισμένα φλαβονοειδή, όπως και το σελήνιο.

Οι κυριότερες διατροφικές πηγές όλων αυτών των προστατευτικών του δέρματος είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το γάλα και τα γαλακτομικά προϊόντα, το κόκκινο κρασί.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα κατά των φλεγμονών

Τέλος, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα, καθώς ρυθμίζουν τη δομή του, τη ρευστότητα, την ευλυγισία, τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος. Ιδιαίτερη σημασία έχει η σωστή αναλογία πρόσληψης των υποκατηγοριών τους (ω-6 και ω-3) και όχι τόσο το συνολικό ποσό πρόσληψής τους. Από έρευνες έχει προκύψει ότι αυτή η κατηγορία λιπιδίων συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης ασθενών με αλλεργική δερματίτιδα και ψωρίαση, καθώς ρυθμίζουν την παράγωγη ενδιάμεσων ουσιών που σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού και κατ’ επέκταση του δέρματος. Για παράδειγμα, η πρόσληψη ορισμένων φυτικών συστατικών (πράσινα βότανα, όπως η αδράχλα) και ορισμένων ψαριών (π.χ. σολομός) ρυθμίζουν την ισορροπία μεταξύ των λιπιδιακών φλεγμονωδών μεσολαβητών και έτσι είναι χρήσιμα στη θεραπεία των φλεγμονών του δέρματος.

* Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος σε όλα τα στρώματα, ρυθμίζεται μέσω της διατροφής και όχι με τα προϊόντα προστασίας που χρησιμοποιούνται εξωτερικά και τα οποία δρουν μόνο τοπικά.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top