Ανέφικτη θεωρείται η επίτευξη αυτοδυναμίας είτε από τη ΝΔ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο δηλαδή κόμματα τα οποία προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.
Έτσι, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης ανοχής είναι ως επικρατέστερο για την επομένη των εκλογών αφού κρίνεται απαγορευτική και η προοπτική σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.
Έτσι, τα πιθανά εναλλακτικά σχήματα μπορεί να είναι δύο:
Ή κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ και σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και, ενδεχομένως, και της ΔΗΜΑΡ.
Ή «κυβέρνηση της Αριστεράς» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει ενεργός συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, ειδικά εάν από τις κάλπες προκύψει μείωση των ποσοστών του, αλλά η παροχή ψήφου ανοχής υπό συγκεκριμένους όρους.
Σε κάθε περίπτωση, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά προτάσσοντας διαφορετικά διλήμματα:
Ο Αντώνης Σαμαράς προβάλλει το «ευρώ ή δραχμή», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας την άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο.
Οι εμφανίσεις στον Τύπο
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Κυριακή στο ΣΚΑΙ ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα φόρων ενώ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει μπλέξει την πολιτική με τον τζόγο και εκφράζει την ανευθυνότητα χωρίς όρια» ενώ κάνει λόγο για λόμπι της δραχμής.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει στην Καθημερινή της Κυριακής ότι δέχεται πόλεμο από τα παλιομοδίτικα Μέσα και διευκρινίζει ότι η επιλογή του δεν είναι η έξοδος από το ευρώ.
Εν αναμονή του debate Τσίπρα-Σαμαρά
Την προσεχή Πέμπτη, 7 Ιουνίου πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τελικά η περίφημη τηλεμαχία, το ντιμπέϊτ, μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο δεν αποκλείεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για την κατάκτηση της πρωτιάς στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου.
Ένα βηματάκι πίσω κάνουν οι Ευρωπαίοι
Παράθυρο για περιορισμένης έκτασης υποχωρήσεις στο Μνημόνιο, ανοίγουν οι Ευρωπαίοι οι οποίοι ωστόσο μένουν σταθεροί στην θέση "Ελλάδα εντός ευρώ με τήρηση των δεσμεύσεων".Σε αντίθετη περίπτωση η χρηματοδότηση θα διακοπεί και η Ελλάδα με τον ένα ή άλλο τρόπο, θα οδηγηθεί στην έξοδο από το κοινό νόμισμα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ένα από τα σημεία του μνημονίου στα οποία υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων, είναι η παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος κατά ένα έτος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρειασθεί άμεσα μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη - μέλη.
Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν επιμέρους αλλαγές στον νόμο για τον κατώτατο μισθό, αλλά και να ληφθούν μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η διάθεση επιπλέον πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ταχύτατες διαδικασίες.
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.