Ο Τσίπρας δεν πάει στη νέα σύσκεψη

0

Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο καταλήγουν οι προσπάθειες Παπούλια για την εξεύρεση μίας συναινετικής λύσης και το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Μετά τις συναντήσεις της Κυριακής, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, καθώς όλες οι πλευρές έμειναν πιστές στις θέσεις τους, ο Κ. Παπούλιας κάλεσε σε νέα σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας, με τη συμμετοχή Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου και Κουβέλη.

Ο Αλ. Τσίπρας, ωστόσο, δεν πρόκειται να παραστεί ως έκφραση έντονης δυσφορίας, καθώς -όπως ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ- από πουθενά δεν προκύπτει σύγκλιση θέσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.   

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι "η κίνηση Παπούλια δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεων του, τις οποίες με απόλυτη σαφήνεια διατύπωσε με τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση του μεσημεριού".

Μετά από αυτή την εξέλιξη, άγνωστο παραμένει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, και εν γένει οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Όλες οι ενδείξεις, πάντως, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η προσφυγή στις κάλπες καθίσταται αναπόφευκτη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις τα πρακτικά από τις συναντήσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας.

Οι κυριακάτικες συναντήσεις


Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος προήδρευσε το μεσημέρι της Κυριακής 90λεπτης σύσκεψης με τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), το απόγευμα συνάντησε διαδοχικά τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένο, τη γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχολολιάκο και, τέλος, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη.

Μηδενική σύγκλιση


Η φλόγα που έβαλε φωτιά στη μεσημβρινή σύσκεψη φέρεται να ήταν η επιστολή Παπαδήμου, που διένειμε ο Κ. Παπούλιας στους πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία καταγράφονται οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους αρχηγούς να πάρουν θέση πάνω στην επιστολή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας αντέδρασε έντονα, λέγοντας: "Δεν εκβιάζομαι".

Σε εκείνο το σημείο, η όποια ελπίδα υπήρχε για πιθανή συμφωνία τορπιλίστηκε, συνεπώς οι τρεις αρχηγοί όχι μόνο δεν κατέληξαν κάπου, αντιθέτως αντήλλαξαν σκληρά λόγια μετά τη συνάντηση.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος εξαπέλυσαν πυρά κατά Τσίπρα κατηγορώντας τον για την αρνητική έκβαση της συνάντησης.

Ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας, κατηγόρησε για εκβιασμό τους δύο αρχηγούς και τόνισε ότι δεν δίνει ψήφο συνενοχής.

Οι απογευματινές συναντήσεις

Αργά το απόγευμα συνεχίστηκε ο κύκλος επαφών Παπούλια με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

"Υπάρχει ανάγκη για διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διατύπωσε δέσμη επτά προτάσεων για τη συμμετοχή του κόμματός του σε οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Όπως έγινε γνωστό, ο Π. Καμμένος αρνήθηκε να αναγνώσει την έκθεση Παπαδήμου, που του παρέδωσε ο Κ. Παπούλιας, με το επιχείρημα ότι είναι ανυπόγραφη.

Μετά τη συνάντηση Παπούλια με τη γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι στην επόμενη Βουλή το ΚΚΕ θα φέρει νόμο που θα οδηγεί στην κατάργηση της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.

Εκεί -όπως είπε- θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα. "Μια πλειοψηφική απόφαση της Βουλής θα είναι πολύ πιο σημαντική από τις επιστολές που ζητούν να σταλούν", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι και η κ. Παπαρήγα αρνήθηκε να διαβάσει την έκθεση Παπαδήμου, αιτιολογώντας τη στάση της με το επιχείρημα ότι εάν τη διάβαζε, μετά θα έπρεπε να την ανακοινώσει στο λαό, ενώ ο κ. Παπούλιας ζήτησε να μην κοινοποιηθεί το περιεχόμενο.

Εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου, ο Ν. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή "δεν στηρίζει με ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής όποια κυβέρνηση στηρίζει την πολιτική του Μνημονίου".

Ζήτησε πρωθυπουργό- προσωπικότητα με διεθνές κύρος, "για να χειριστεί το θέμα του Μνημονίου στη βάση ότι η Ελλάδα έχει γίνει θύμα οικονομικής υποθέσεως και να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους".

Τελευταία ήταν η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται διακυβέρνηση και με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιμετωπίσει τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.

Η οικουμενική κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να εκφράζεται από τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και της αποδέσμευσης της χώρας από το μνημόνιο.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top