....Όλες αυτές τις μέρες το μυαλό μου ταξιδεύει και αναπολεί κάθε Πάσχα που πέρασε. Κλείνω τα μάτια μου και βλέπω μπροστά μου το τεράστιο μακρύ τραπέζι, φτιαγμένο από πολλά μικρότερα, που πιάνει από την μία πλευρά της αυλής ως την άλλη. Στρωμένο με λευκά τραπεζομάντιλα, περιτριγυρισμένο με παράταιρες καρέκλες στις οποίες κάθεται κόσμος πολύς.
Δεν είχα καλύτερη μέρα από αυτή.. Χαρούμενες φωνές, τραγούδια και ο καθένας με την σειρά του να γυρίζει το αρνί στην σούβλα (εποχή προ μοτέρ), το γεμιστό κατσικάκι να ψήνεται στον πέτρινο ξυλόφουρνο παρέα με τους τζιγεροσαρμάδες που σερβίρονταν πρώτοι για μεζέ.
Οι φρέσκες νύφες συναγωνιζόταν στην κουζίνα στο πια θα κόψει πιο λεπτά το μαρούλι για τις σαλάτες.. Μια ντουζίνα παιδιά, τρέχαμε στην εξοχή σαν αλαφιασμένα, παίζαμε με σφεντόνες, με αεροβόλα και κάναμε τις μικρές μας διαρρήξεις στα εγκαταλελειμμένα σπίτια του χωριού, πάντα με την αγωνία κ έναν κρυμμένο φόβο στα μάτια μας..
Μια από εκείνες τις μέρες μπήκαμε και στο εγκαταλελειμμένο σχολείο με τον τεράστιο μαυροπίνακα και τα παλιά ξύλινα θρανία με το ενσωματωμένο παγκάκι. Εκεί είδαμε παλιά βιβλία της εποχής του 50 και περίεργα πλασματάκια κλεισμένα στην φορμόλη. Μέσα στην κύρια τάξη, ακούσαμε τιτιβίσματα πάνω από το κεφάλι μας.. Ξαφνικά σωπάσαμε, σηκώσαμε τα μάτια και είδαμε φωλιές πουλιών... πολλές φωλιές!!
Υλικά (Για 6 ταρτάκια)
250 γρ κανταΐφι ξεπαγωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 1/2 κούπα ελαιόλαδο Για την γέμιση 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 πράσο το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος ψιλοκομμένο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 300 γρ σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο 2 αυγά 300 γρ φέτα θρυμματισμένη 6 ντοματάκια κομμένα στα δυο για το στόλισμα.
Διαδικασία
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο με τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε να μαραθεί. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε και "ξεμαλλιάζουμε" το κανταΐφι σε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με την ρίγανη και ραντίζουμε με το λάδι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού το λάδι. Επιστρέφουμε στην γέμιση και προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε καλά 6 πυρίμαχα μπολάκια και παίρνουμε ποσότητα από το κανταΐφι. Το στρώνουμε με τα χέρια μας, παίρνουμε κ άλλο κανταΐφι (αν χρειάζεται) για να κάνουμε τα τοιχώματα και το γεμίζουμε με την γέμιση. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 - 30 λεπτά. Στα 15 λεπτά ελέγχουμε τα ταρτάκια και αν δούμε ότι το κανταΐφι στο επάνω μέρος αρπάζει χρώμα, βάζουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω από τα ταρτάκια χαλαρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, περνάμε ένα ίσιο μαχαίρι γύρω γύρω στα τοιχώματα και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Στολίζουμε με τα ντοματάκια σαν να να είναι κόκκινα αυγουλάκια και σερβίρουμε!
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.