Συμβουλές για το Πάσχα

0

Ζούμε μια περίεργη οικονομική και κοινωνική συγκυρία τα τελευταία 2 χρόνια. Τα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας επηρεάζουν σοβαρά ακόμη και την πιο ευχάριστη και γιορταστική περίοδο της χρονιάς δηλ. του Πάσχα. Παρόλο που οι τιμές στα φαγώσιμα της εποχής αμνοερίφια/γαλακτοκομικά κλπ. εδώ και 3 χρόνια είναι σταθερά αμετάβλητες, υπάρχει ανάγκη για Πασχαλινές αγορές, πιο οικονομικές αλλά και πιο ποιοτικές. Ή Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου παραθέτει απλές συμβουλές ώστε να αποφύγουμε τις πιθανές παγίδες της Πασχαλινής αγοράς:


Προγραμματισμός με έμφαση στην οικονομία:

Ξεκινήσετε με την φιλοσοφία ότι φέτος θα ξοδέψετε 20% λιγότερα από πέρσι. Όλοι μας ψωνίζουμε υπερβολικές ποσότητες ιδίως φαγώσιμα ένα μεγάλο μέρος των οποίων καταλήγει στα σκουπίδια. Προτιμήστε εγχώρια προϊόντα, από ντόπια καταστήματα και επιλέξτε κατόπιν προσεκτικού προγραμματισμού. Κινηθείτε έγκαιρα προγραμματίστε όσο το δυνατόν καλύτερα τις Πασχαλινές αγορές σας, μη βιαστείτε, αλλά και μη τις αφήσετε για την τελευταία στιγμή.

Αποφύγετε να κάνετε αυτές τις μέρες τις αγορές εξοπλισμού ή μεγάλες αγορές, όπως αυτοκίνητο, έπιπλα ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Αυτές του είδους οι αγορές απαιτούν προσεκτική έρευνα και ηρεμία. Ο συνωστισμός των εορτών και η εφορία της ατμόσφαιρας μας παρασύρουν.

Μην κάνετε όλες τις αγορές μαζί. Την μία φορά μπορούμε να ψωνίσουμε τα τρόφιμα και την άλλη τα υπόλοιπα (ρούχα-παπούτσια).

Όπως επανειλημμένα έχουμε συστήσει μην χρησιμοποιείτε εύκολα τις πιστωτικές σας κάρτες επειδή οι αγορές με τον τρόπο αυτό είναι ασύμφορες. Αν ωστόσο τις χρησιμοποιείτε, προσέχετε ιδιαίτερα τους όρους πληρωμής (αριθμό δόσεων, ποσό κάθε δόσης, επιτόκιο, τελικό ποσό).

Αγορά του οβελία:

Το Πάσχα σημαίνει δύο βασικά πράγματα αρνί και κόκκινα αυγά.. Πολλοί ιδίως στην Κρήτη όμως προτιμούν το κατσίκι. Το αρνί είναι πιο παχύ από το κατσίκι και είναι πιο μαλακό και εύγεστο στη σούβλα. Το ξεχωρίζουμε απ’ την ουρά. Στο κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρή, πιο στενή και οι τρίχες ίσιες και σκληρές. Είναι ίσως περιττό να αναφέρουμε ότι τα ντόπια αμνοερίφια είναι ανώτερης ποιότητας και πρέπει να προτιμώνται έστω και αν κοστίζουν κάτι παραπάνω. Προτιμήστε τα κρεοπωλεία της γειτονιάς σας και τους γνωστούς καταστηματάρχες, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε πιο επαγγελματική και πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση.

Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες πρέπει να φέρουν «τυρκουάζ» σφραγίδα καταλληλότητας
Τα αμνοερίφια που εισάγονται από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό»

Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στο λαιμό και από τα εντόσθιά τους. Υπάρχει πρασίνισμα, αφυδάτωση και δυσάρεστη μυρωδιά στα αλλοιωμένα. Δεν πρέπει να τοποθετούμε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλες. Αν πρόκειται να το διατηρήσετε για περισσότερες μέρες πρέπει να το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη. Τα έντερα πρέπει να είναι καθαρισμένα και πλυμένα χωρίς να αναδίδουν δυσάρεστες οσμές. Μεγάλη προσοχή στις συκωταριές που αλλοιώνονται πολύ εύκολα.

Επειδή τόσο τα έντερα όσο και οι συκωταριές κυκλοφορούν και κατεψυγμένα, να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης να μην είναι αποψυγμένα και να διατηρούνται σωστά στους καταψύκτες δηλ. στους –18ο C. Τέλος πρέπει να ξέρουμε ότι τα αμνοερίφια πωλούνται με το κεφαλάκι και την συκωταριά. Αν θέλουμε επί πλέον καλό είναι να τα παραγγείλουμε εκ των προτέρων ή να καταφύγουμε στα κατεψυγμένα.

Πασχαλινά αυγά:

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:

Τα αυγά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν ημερομηνία ανάλωσης, στις συσκευασίες των νωπών και βαμμένων αυγών, όπως και την σήμανση που βεβαιώνει ότι αυτά έχουν ωοσκοπηθεί.

Βάζοντάς τα στο νερό, το φρέσκο πατώνει, το μπαγιάτικο βγαίνει στην επιφάνεια. Στα φρέσκα ο κρόκος παραμένει στο κέντρο και δεν κουνιέται, ενώ στα μπαγιάτικα ο κρόκος κάνει τον χαρακτηριστικό θόρυβο του κλούβιου αυγού, όταν βέβαια το κουνάμε.

Στα τυποποιημένα αυγά να προσέχουμε την ημερομηνία παραγωγής ενώ στα χύμα να προτιμάμε αυτά που έχουν θαμπό τσόφλι. Το τσόφλι τους δεν πρέπει να γυαλίζει ούτε να έχει στίγματα.

Προτιμήστε τις επώνυμες βαφές αλλά όταν τρώτε τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο, αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτίσει με βαφή.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top