Θραύση κάνει στο Διαδίκτυο το τεστ πολιτικής αυτογνωσίας, το οποίο δημιούργησαν δύο φίλοι, φιλοδοξώντας να βοηθήσουν τους Ελληνες να προσδιορίσουν τη θέση τους στον πολιτικό χάρτη.
Μέσα σε περίπου έναν μήνα 250.000 χρήστες του Ιντερνετ επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα politicalmap.gr και έκαναν το «πολιτικό τεστ», αναζητώντας ενδεχομένως ένα σημείο αναφοράς στο ραγδαία μεταβαλλόμενο κομματικό σκηνικό.
Δημιουργοί του «πολιτικού τεστ» είναι ο μηχανικός τηλεπικοινωνιών δρ Απόστολος Γεωργιάδης και ο δημοσιογράφος Μανώλης Ανδριωτάκης.
Οπως αναφέρουν, στόχος τους είναι να βοηθήσουν τους ψηφοφόρους να προσδιοριστούν πολιτικά με δεδομένο ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων αλλάζουν και ξεθωριάζουν.
«Ηταν μια ιδέα του Απόστολου Γεωργιάδη, ο οποίος είχε δει ότι τέτοια τεστ γίνονται και στο εξωτερικό» δήλωσε στην «Espresso» ο κ. Ανδριωτάκης, προσθέτοντας ότι προσάρμοσαν την ιδέα αυτή στα ελληνικά δεδομένα ώστε να την προσφέρουν στους πολίτες ως εργαλείο πολιτικής αυτογνωσίας εν όψει των επερχόμενων εκλογών.
Το «πολιτικό τεστ» είναι μια λίστα είκοσι ερωτήσεων με πέντε δυνατές απαντήσεις για την καθεμία. Αφού συμπληρώσει το (ανώνυμο) ερωτηματολόγιο, ο χρήστης υποβάλλει τις απαντήσεις του και αμέσως βλέπει τη θέση του στον ελληνικό πολιτικό χάρτη, ο οποίος σχεδιάστηκε με βάση τον γνωστό σε όλο τον κόσμο χάρτη Νόλαν.
Οπως αναφέρει ο κ. Ανδριωτάκης, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη αφού διαδόθηκε πολύ γρήγορα μέσω του Facebook και του Twiteer.
Ετσι, μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που βγήκε στον «αέρα» του Διαδικτύου, το τεστ συμπληρώθηκε από περίπου 250.000 χρήστες. Λόγω του μεγάλου αριθμού των απαντήσεων, πολλοί ζήτησαν από τους δημιουργούς του να δώσουν αποτελέσματα σε σχέση με την τοποθέτηση της κοινής γ
«Είναι απλά ένα τεστ, δεν είναι έρευνα γνώμης» απαντά ο κ. Ανδριωτάκης που εξηγεί ότι στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει μοναδικότητα των απαντήσεων, αφού μπορεί κάποιος να έχει κάνει δεκάδες φορές το τεστ, και επομένως δεν μπορεί να έχει την αξιοπιστία μιας έρευνας γνώμης. «Εχουμε κάποια στατιστικά, τα οποία όμως δεν είναι δημοσιεύσιμα» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι από τους χρήστες που έκαναν το τεστ το βρήκαν αξιόπιστο, επιβεβαιώνοντας την προσωπική τους εκτίμηση για τη θέση τους στον πολιτικό χάρτη.
Ομως θεωρεί ότι είναι χρήσιμο και για εκείνους που εξεπλάγησαν από το αποτέλεσμα: «Είναι τροφή για σκέψη. Μήπως τελικά είμαι πιο συντηρητικός ή πιο προοδευτικός απ' ό,τι νόμιζα; Σου δίνει κατά κάποιο τρόπο και την ευκαιρία να επανεξετάσεις κάποια θέματα» αναφέρει ο κ. Ανδριωτάκης.
Οι ερωταπαντήσεις του τεστ κινούνται στους δύο άξονες που προσδιορίζουν την πολιτική συμπεριφορά του ατόμου σύμφωνα με τον χάρτη Νόλαν, την προσωπική ελευθερία και την οικονομική ελευθερία.
Οπως σημειώνει ο κ. Ανδριωτάκης, η επιλογή των ερωτήσεων έγινε ύστερα από μελέτη αντίστοιχων τεστ του εξωτερικού, ενώ η διατύπωσή τους έγινε με τρόπο αιχμηρό, ώστε να διευκολύνεται η τοποθέτηση του χρήστη.
«Ορισμένοι παραπονέθηκαν ότι η διατύπωση των ερωτήσεων κάπου σε κατευθύνει. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση. Η διατύπωση των ερωτήσεων πρέπει να έχει αιχμές, ώστε να είναι πιο εύκολο στον άλλον να απαντήσει» τόνισε ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «τελείως ακηδεμόνευτη πρωτοβουλία» δύο φίλων.
Οι δημιουργοί του τεστ απεύθυναν πρόσκληση και στα πολιτικά κόμματα, αλλά μέχρι τώρα ανταποκρίθηκαν μόνο τρία, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και η Χριστιανική Δημοκρατία. «Περιμένουμε, δεν ξέρουμε αν θα τολμήσουν να το κάνουν και να μας στείλουν τις απαντήσεις τους. Είναι μια πρόκληση γι’ αυτούς» κατέληξε ο κ. Ανδριωτάκης.
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.