Αποκλείσθηκε η τριήρης Ολυμπιάς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

0

Τη συμμετοχή του αντιγράφου της τριήρους «Ολυμπιάς», στην τελετή έναρξης ακύρωσαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Η «Ολυμπιάς» είχε μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στον Πειραιά κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ενώ είχε ξαναταξιδέψει στο Λονδίνο το 1993 για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις εορτασμού των 2.500 ετών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της εταιρείας International Advantage Corporation, Βασίλης Ντόβας, που έχει αναλάβει σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό τη συντήρηση και τη μεταφορά της τριήρους στο Λονδίνο, περίπου στις 20 Μαρτίου έλαβε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο ο διευθυντής τελετών για την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών του Λονδίνου, Μάρτιν Γκριν, ενημερώνει την εταιρεία ότι η παρουσία της τριήρους στον Τάμεση θα συγκέντρωνε «υπερβολικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων» με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντόβα, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τις ενέργειες για τη συμμετοχή της τριήρους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη μεταφορά της φλόγας στο ολυμπιακό στάδιο μέσω του Τάμεση.

Μάλιστα για να επιτευχθεί η συμφωνία οι Βρετανοί έθεσαν τρεις όρους στην εταιρεία: να επισκευάσει την τριήρη, να την μεταφέρει στο Λονδίνο και η επάνδρωση της να γίνει από Βρετανούς κωπηλάτες. Για το λόγο αυτό μάλιστα η International Advantage Corporation θα συνεργαζόταν με το «Καταπίστευμα Τριήρους» (Trireme Trust) της Μεγάλης Βρετανίας, που θα παραχωρούσε τους 170 κωπηλάτες, όπως και τον οδηγό της «Ολυμπιάς».

Οι επισκευές της τριήρους ξεκίνησαν στον Φλοίσβο με το κλείσιμο της συμφωνίας. Το ύψος των επισκευών εκτιμάται στις 300.000 ευρώ και θα καλύπτονταν εξολοκλήρου από χορηγούς.

Για τη μεταφορά της στη Μεγάλη Βρετανία υπήρξε συμφωνία της εταιρείας με το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας, ενώ θα ξεκινούσαν οι συνομιλίες για τον τρόπο κάλυψης των εξόδων παραμονής της «Ολυμπιάς» στον Τάμεση.

Μετά την αρνητική τροπή που πήρε η συμμετοχή της τριήρους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πλέον αβέβαιο και το μέλλον της, καθώς θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για τη συνέχιση της συντήρησής της.

Η τριήρης Ολυμπιάς» έχει μήκος 37 μέτρα με βύθισμα 1,3 μέτρων. Τα σχέδια του πλοίου βασίσθηκαν στις μελέτες των Βρετανών Κόουτς και Μάρισον. Παρελήφθη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις 23 Ιουλίου 1987.

Λόγω όμως του υψηλού κόστους συντήρησης και αριθμού προσωπικού επάνδρωσης και απασχόλησης, η «Ολυμπιάς» ανελκύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2005, στη μόνιμη σημερινή θέση της, στο πάρκο ναυτικής παράδοσης, υπαγόμενη οργανικά στο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ.

Η συμμετοχή της τριήρους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα αποτελούσε ένα σημαντικό μέσο προβολής της ιστορίας του Ελληνικού Ναυτικού και της Ελλάδας, ενώ θα ήταν και η μοναδική ελληνική συμμετοχή στις τελετές των αγώνων του 2012.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top