Το νόημα της Ομορφιάς

0

Η έννοια της ομορφιάς

Η ομορφιά γενικά είναι το χαρακτηριστικό ενός ατόμου, ενός τόπου, ενός αντικειμένου ή μιας ιδέας που προσφέρει μια αέναη εμπειρία απόλαυσης, ευχαρίστησης, νοήματος και ικανοποίησης. Η ομορφιά μελετάται ως κλάδος της αισθητικής, της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ψυχολογίας και του πολιτισμού. Ως δημιούργημα του πολιτισμού, έχει εμπορευματοποιηθεί εξαιρετικά με όχι πάντα θετικά αποτελέσματα. Μια "ιδανική ομορφιά" είναι η ύπαρξη η οποία θαυμάζεται, ή κατέχει χαρακτηριστικά τα οποία χαρακτηρίζονται ευρέως ως όμορφα σε έναν συγκεκριμένο πολιτισμό ή κοινωνία.

Η έννοια του ‘όμορφου’ συχνά περιλαμβάνει και την περίπτωση όπου μια ύπαρξη βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία και αρμονία με την φύση, κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα έλξης και συναισθηματικής ευημερίας. Επειδή όμως, είναι μια υποκειμενική εμπειρία, συχνά λέγεται ότι η ομορφιά είναι στα μάτια αυτού που βλέπει. Ωστόσο, στην πιο βαθυστόχαστή της έννοια, η ομορφιά μπορεί να δημιουργεί μια περίοπτη εμπειρία θετικής αντανάκλασης γύρω από το νόημα της ύπαρξης κάθε ατόμου. Υποκείμενο δε της ομορφιάς είναι οτιδήποτε συνηχεί με την προσωπική ολοκλήρωση.

Η ετυμολογία της ομορφιάς

Το κλασικό ελληνικό επίθετο του όμορφος ήταν καλλός. Η κοινή ελληνική λέξη για το όμορφος ήταν "ωραίος", ένα επίθετο το οποίο ετυμολογικά προέρχεται από την λέξη "ώρα". Στα κοινά ελληνικά, η ομορφιά ήταν συνεπώς συσχετισμένη με το να είναι κανείς ‘της μιας ώρας’. Ένα ώριμο φρούτο (όταν δηλαδή είναι στην ώρα του) θεωρείτο όμορφο, ενώ μια νεαρή γυναίκα η οποία προσπαθεί να δείχνει μεγαλύτερη ή μια μεγαλύτερη γυναίκα που προσπαθεί να δείχνει νεότερη δεν θα θεωρείτο όμορφη. Η λέξη ωραίος στην Αττική Ελληνική γλώσσα είχε πολλές σημασίες συμπεριλαμβανομένου του νέου και του ώριμου.

Η ιστορία της ομορφιάς

Tο Τατζ Μαχάλ ως παράδειγμα συμμετρίας και ομορφιάς.

Ο Παρθενώνας ως ένα ακόμη παράδειγμα συμμετρίας και ομορφιάς.

Η πρώιμη Δυτική θεωρία της ομορφιάς βρίσκεται στα έργα πολλών πρώιμων Ελλήνων φιλοσόφων από την προ-Σωκρατική περίοδο, όπως ο Πυθαγόρας. Το Πυθαγόρειο σχολείο είδε μία δυνατή σχέση μεταξύ των μαθηματικών και της ομορφιάς.

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν, ότι τα αντικείμενα τα οποία ήταν μοιρασμένα αναλογικά σύμφωνα με την χρυσή τομή φαίνονται πιο ελκυστικά. Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική στηρίζεται στην ιδέα της συμμετρίας και της αναλογίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Παρθενώνα, αλλά και η παγκόσμια αρχιτεκτονική έχει βασιστεί πολλές φορές σε αυτή την νοοτροπία. Γνωστό παράδειγμα το Τατζ Μαχάλ στην Ινδία.

Η σύγχρονη έρευνα μάλιστα εισήγαγε την ιδέα ότι οι άνθρωποι των οποίων τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι συμμετρικά και αναλογικά σύμφωνα με την χρυσή τομή θεωρούνται πιο ελκυστικοί από αυτούς στους οποίους δεν υπάρχει μαθηματική συμμετρία. Η συμμετρία είναι επίσης σημαντική γιατί δηλώνει την απουσία γενετικών ή επίκτητων ατελειών.

Παρόλο που το ύφος, το στυλ και η μόδα διαφέρει ευρύτατα, η δια-πολιτισμική έρευνα έχει ανακαλύψει μία ποικιλία από ομοιότητες στην αντίληψη των ανθρώπων περί ομορφιάς. Τα μεγάλα μάτια και μια καθαρή επιδερμίδα, για παράδειγμα, θεωρούνται όμορφα και στους άντρες και στις γυναίκες σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Τα νεογνικά χαρακτηριστικά είναι ενυπάρχων ελκυστικά και η νεότητα γενικά συσχετίζονται με την ομορφιά.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προτίμηση για όμορφα πρόσωπα εμφανίζεται στο προσκήνιο νωρίς στην ανάπτυξη ενός παιδιού, καθώς και ότι τα κριτήρια της ελκυστικότητας είναι όμοια ανάμεσα σε διαφορετικά φύλα και πολιτισμούς.

Οι βάσεις, τοποθετημένες από Έλληνες και Ρωμαίους καλλιτέχνες έχουν επίσης τροφοδοτήσει τα κριτήρια της ανδρικής ομορφιάς στο Δυτικό πολιτισμό. Ο Ιδανικός Ρωμαίος περιγραφόταν ως ψηλός, μυώδης, με μακριά πόδια με πλούσια κόμμωση, ένα ψηλό και ανοιχτό μέτωπο –ένδειξη ευφυΐας-, μεγάλα μάτια, ‘δυνατή’ γραμμή φρυδιού, μία δυνατή και τέλεια μύτη και προφίλ, ένα μικρότερο στόμα και ένα δυνατό περίγραμμα σαγονιού. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων θα μπορούσε, όπως συμβαίνει και σήμερα, να δημιουργήσει μία εντυπωσιακά αξιοπρόσεκτη όψη ενός όμορφου αρσενικού χαρακτήρα.

Τα ιδανικά της ομορφιάς μπορούν να οδηγήσουν σε ρατσιστική καταπίεση. Για παράδειγμα, μία κοινή ιδέα στον Αμερικανικό πολιτισμό και τρόπο ζωής έχει καθιερωθεί η πεποίθηση ότι τα σκουρόχρωμα χαρακτηριστικά είναι λιγότερο ελκυστικά ή επιθυμητά από τα ανοιχτόχρωμα. Η πεποίθηση ότι η μελαψή επιδερμίδα ήταν άσχημη και αποκρουστική ήταν ιδιαίτερα καταστρεπτική για την ψυχολογία των αφροαμερικάνων, δηλωμένος ως εσωτερικευμένος ρατσισμός. Η πολιτισμική κινητοποίηση ‘Το μαύρο είναι όμορφο’ στόχευε στο να διαλύσει αυτήν την αντίληψη.

Αντιστρόφως, τα ιδανικά της ομορφιάς μπορούν επίσης να προωθηθούν φυλετική ενότητα. Τα παιδιά που προκύπτουν από την ανάμειξη φυλών συχνά παρατηρείται να είναι περισσότερο όμορφα και ελκυστικά από τους γονείς τους επειδή η γενετική τους ποικιλία τους προστατεύει από τα κληρονομικά ψεγάδια των γονέων τους.

Η ανθρώπινη ομορφιά

Μία κλασσικά όμορφη γυναίκα
Ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου ως όμορφου, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε κατά κοινή ομολογία, βασίζεται συχνά και σε κάποιο συνδυασμό εσωτερικής ομορφιάς, η οποία συμπεριλαμβάνει ψυχολογικούς παράγοντες όπως προσωπικότητα, ευφυΐα, χάρη, κοινωνικότητα, γοητεία, ηθική ακεραιότητα, αρμονία και κομψότητα και εξωτερικής ομορφιάς, η οποία περιλαμβάνει φυσικούς σωματικούς παράγοντες, όπως η υγεία, η νεότητα, η σεξουαλικότητα, η συμμετρία, η κοινοφιλία και η χροιά της επιδερμίδας του προσώπου.

Ένας συνηθισμένος τρόπος να μετρήσουμε την εξωτερική ομορφιά, βασισμένη στην κοινή γνώμη ή στην επικρατούσα άποψη της εποχής, είναι να οργανώσουμε ένα διαγωνισμό ομορφιάς, πασαρέλα, όπως ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της Μις Κόσμος. Η εσωτερική ομορφιά, ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί σε ποσοστά, παρόλο που οι κριτικοί των διαφόρων καλλιστείων και διαγωνισμών ομορφιάς συχνά ισχυρίζονται ότι την λαμβάνουν υπόψη στην λήψη της απόφασής τους.

Ένας σταθερός δείκτης της φυσικής ομορφιάς είναι η κοινοφιλία ή μετριότητα. Όταν εικόνες ανθρώπινων προσώπων υπολογίζονται μαζί για να δημιουργήσουν μία σύνθετη εικόνα, έρχονται προοδευτικά πιο κοντά στην ιδανική εικόνα και φαίνονται πιο ελκυστικά. Αυτό παρατηρήθηκε αρχικά το 1883, όταν ο Φράνσις Γκάλτον , ξάδερφος του Κάρολου Δαρβίνου , επίστρωσε φωτογραφικές σύνθετες εικόνες προσώπων χορτοφάγων και εγκληματιών για να δει εάν υπήρχε κάποιο τυπικό παρουσιαστικό προσώπου για τον καθένα. Ενώ το έκανε αυτό παρατήρησε ότι η σύνθετη εικόνα που περιείχε και τα δυο πρόσωπα ήταν πολύ πιο ελκυστική από τις ατομικές εικόνες τους.

Μετρημένο κατευθείαν από αυτήν την εικόνα, η μετωπική αναλογία Μέσης-Γοφού αυτού του μοντέλου σε αυτήν την εικόνα είναι περίπου 0,69. Η αναλογία μέσης-γοφού πάντα εθεωρείτο ένα κύριο χαρακτηριστικό της φυσικής έλξης που αποπνέουν οι γυναίκες.

Οι ερευνητές έχουν επαναλάβει το πείραμα κάτω από πιο ελεγμένες συνθήκες και βρέθηκε ότι η εικόνα που ήταν σύνθεση μιας σειράς προσώπων εκτιμήθηκε και κρίθηκε πιο ελκυστική από τις ατομικές φωτογραφίες των ίδιων προσώπων που συμμετείχαν στην σύνθετη εικόνα και έλαβαν μικρότερη βαθμολογία. Ακολούθως, είναι απολύτως φυσικό το ότι τα σεξουαλικά πλάσματα θα πρέπει μάλλον να έλκονται από ταίρια, τα οποία κατέχουν προεξέχοντα κοινά ή μέσα χαρακτηριστικά.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό των όμορφων γυναικών, το οποίο έχει εξερευνηθεί από τους ερευνητές είναι μια αναλογία μέσης-με-γοφό, waist-to-hip ratio (WHR), που είναι περίπου 0,70 για τις γυναίκες. Η ιδέα και το νόημα της WHR σχηματίστηκε αρχικά ως θεωρία από την καινοτόμο ψυχολόγο Δρα Devendra Singh στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν το 1993.

Ψυχολόγοι έχουν δείξει ότι αυτή η αναλογία υποδεικνύει επακριβώς την γονιμότητα των γυναικών. Σύμφωνα με την παράδοση, τους προηγούμενους αιώνες όπου η τροφή ήταν πιο σπάνια, οι υπέρβαροι άνθρωποι θεωρούνταν πιο ελκυστικοί από τους αδύνατους και η αναλογία μέσης-γοφού είχε ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο.

Ο όρος Bishōnen

Η τέχνη Βishōnen αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε αυτήν την απεικόνιση του αγοριού, που όμως έχει πιο γλυκά και λεπτά χαρακτηριστικά από ένα συνηθισμένο νεαρό αγόρι παραπέμποντας σε κορίτσι.

Η ομορφιά όμως δεν είναι ολοκληρωτικά περιορισμένη στο θηλυκό γένος. Η αρχή της ανδρικής ομορφιάς συναντάται πιο συχνά με τον όρο “bishōnen”, και έχει αναπτυχθεί σε όλη την διάρκεια της ιστορίας κυρίως στην Ανατολική Ασία, και πιο έντονα στην Ιαπωνία. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από την ιδέα του να είσαι μετροσέξουαλ, η οποία εστιάζει κυρίως στην θηλυπρεπή συμπεριφορά των ανδρών, δηλαδή σε άνδρες που έχουν συνήθειες και τρόπους που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται ως γυναικείοι.

Ο όρος Bishōnen αναφέρεται σε αρσενικά με ευδιάκριτα γυναικεία χαρακτηριστικά, φυσικά χαρακτηριστικά καθιερώνοντας τα κριτήρια της ομορφιάς στην Ιαπωνία, τα οποία τυπικά χαρακτηρίζουν είδωλα του λαϊκού πολιτισμού. Η απαρχή μιας τόσο ιδιότυπης προτίμησης είναι ακαθόριστη αλλά σίγουρα υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Η εσωτερική ομορφιά

Η εσωτερική ομορφιά είναι η έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την θετική πλευρά ενός ανθρώπου ή αντικειμένου (σπανιότερα) το οποίο δεν είναι αισθητικά όμορφο (δηλαδή δεν διαθέτει φυσική εξωτερική ομορφιά).

Ενώ τα περισσότερα είδη χρησιμοποιούν φυσικά γνωρίσματα και φερομόνες για να έλκουν τα ταίρια τους, οι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι στηρίζουν τις επιλογές τους στην εσωτερική ομορφιά που έχει το ταίρι που έχουν επιλέξει. Αξίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και η ευγένεια, η ευαισθησία, η τρυφερότητα ή η συμπόνια, η δημιουργικότητα και η ευφυΐα λέγεται ότι μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο που τις κατέχει επιθυμητό από την αρχαιότητα.

Ωστόσο, νέες έρευνες που συγκρίνουν αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι βρίσκουν ελκυστικό στις ίδιες τους τις συνήθειες «ζευγαρώματος» υπογραμμίζουν την επιπολαιότητα της "εσωτερικής ομορφιάς", υποστηρίζοντας το γεγονός ότι το ανθρώπινο γένος στηρίζεται και αυτό σε φυσικά γνωρίσματα και φερομόνες όπως ακριβώς και όλα τα υπόλοιπα ζώα προκειμένου να βρει ταίρι.

OΜΟΡΦΙΑ

• Αν είσαι άσχημος στην εξωτερική εμφάνιση, να γίνεις όμορφος στο εσωτερικό, που δεν φαίνεται, όπως το ανθηρό ρόδο στον κάλυκα Γρηγόριος ο Θεολόγος

• Αυτό που ονομάζουμε "ευπρέπεια", δεν είναι τίποτα άλλο από την εξωτερική ομορφιά Καντ Ε.

• Αφήστε τις όμορφες γυναίκες στους ανθρώπους χωρίς φαντασία Προυστ Μ.

• Για κάποιους η ομορφιά είναι στα μαλλιά, για άλλους στη φαλάκρα Ινδική παροιμία

• Για να δείξει το αιώνιο πρόσωπό Του και τις ανεξάντλητες μορφές Του, ο Κύριος, δημιούργησε τους πράσινους λειμώνες του χρόνου και του χώρου Τζαμί (Περσία, 1414-1492)

• Για να είσαι όμορφη, αρκεί να είσαι αγαπημένη Κασέγεφ Ε.

• Δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση που κάνει τη γυναίκα όμορφη Ένας πλαστικός χειρουργός που έκανε πάνω από 15000 επεμβάσεις

• Δεν υπάρχει πιο όμορφη εμπειρία από το μυστήριο. Είναι η πηγή της αληθινής τέχνης, αλλά και της επιστήμης Αϊνστάιν

• Δεν υπάρχει πιο ωραίο θέαμα από το όμορφο πρόσωπο και δεν υπάρχει μουσική πιο γλυκιά από το ήχο της φωνής της αγαπημένης Λα Μπρυγιέρ

• Δεν υπάρχουν απαράβατοι κανόνες στην αναζήτηση του ωραίου Μπετόβεν

• Δεν υπάρχουν μη όμορφες γυναίκες: υπάρχουν μόνο γυναίκες που δεν ξέρουν ότι είναι όμορφες Λι Β.

• Δές πώς φυτρώνουν τα κρίνα στο χωράφι, δε μοχθούν και δεν υφαίνουν κι όμως, ούτε ο δοξασμένος Σολομώντας δεν ντυνόταν με τέτοια χάρη Κατά Ματθαίον 6.28-29

• Εκεί που όλοι είναι καμπούρηδες η όμορφη κορμοστασιά γίνεται δυσμορφία Ντε Μπαλζάκ Ο.

• Ένα όμορφο κορμί μπορεί να προσελκύσει πραγματικούς θαυμαστές ή θαυμάστριες, όμως για να τους συγκρατήσεις χρειάζεται η ομορφιά της ψυχής Κόλτον Κ.

• Ένας σοφός μπορεί να φτάσει στην αλήθεια. Την ομορφιά, τη φτάνει η ευαίσθητη ψυχή. Είναι πλασμένη η μία στην άλλη Σίλερ Φρίντριχ

• Η αναζήτηση της αλήθειας και της ομορφιάς ανήκει σε μια σφαίρα δραστηριοτήτων, όπου επιτρέπεται να μείνουμε για πάντα παιδιά Αϊνστάιν

• Η αντίληψη της ομορφιάς είναι μια ηθική δοκιμασία Θορώ

• Η αποτελεσματικότερη εκπαίδευση είναι αυτή που αφήνει το παιδί να παίζει με όμορφα πράγματα Πλάτων

• Η γυναίκα που στολίζει το πρόσωπο, την ασχήμια της ψυχής της προσπαθεί να εμφανίσει Αρίστιππος

• Η ζωή πάνω στη γη είναι πολύ ευχάριστη για όποιον βρίσκει κάποιο νόημα στην ασχήμια Κλιμτ Γκούσταφ

• Η ηθική είναι πάντα το καλύτερο καταφύγιο των ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται το ωραίο Ουάιλντ Όσκαρ

• Η καλλονή συνήθως προκαλεί τον έρωτα, αλλά η καθαριότητα τον διαφυλάσσει Άδισσον

• Η μέση γυναίκα προτιμά την ομορφιά από το μυαλό, γιατί ο μέσος άντρας βλέπει καλύτερα απ' ό,τι σκέφτεται Άγνωστος

• Η νεότητα της γυναίκας είναι άχρηστη χωρίς την ομορφιά. Αλλά και η ομορφιά της είναι άχρηστη, χωρίς τη νεότητα Λαροσκουφώ

• Η όμορφη γυναίκα ανήκει σε όλους, η άσχημη μόνο σ' εσένα Ινδική παροιμία

• Η όμορφη γυναίκα πεθαίνει δυο φορές Μπουάστ Π.

• Η ομορφιά βρίσκεται εκεί που δεν υπάρχουν λέξεις Σκουτής Σπύρος (blogger "Lockheart")

• Η ομορφιά δεν αντέχεται. Μας οδηγεί σε απελπισία, καθώς μας αφήνει να ρίξουμε για ένα λεπτό μια ματιά σε μια αιωνιότητα που θα θέλαμε να κρατάει για πάντα

• Η ομορφιά δεν είναι μια εγγενής ιδιότητα των πραγμάτων. Υπάρχει μόνο στο μυαλό του παρατηρητή Χιουμ Ντέιβιντ

• Η ομορφιά είναι (έγκειται) στην καρδιά του παρατηρητή Μπερνστάιν Αλ

• Η ομορφιά είναι (έγκειται) στην φαντασία του παρατηρητή Νιούελλ Ντέιβιντ

• Η ομορφιά είναι (έγκειται) στο μάτι του παρατηρητή (Beauty is in the eye of the beholder) Ανώνυμος

• Η ομορφιά είναι επιφανειακή (Beauty is only skin deep) Αγγλική Παροιμία

• Η ομορφιά είναι μια βασίλισσα που κυριαρχεί όχι και πολύ καιρό Σωκράτης

• Η ομορφιά είναι μια ενότητα της ποικιλίας Εριουγκέν

• Η ομορφιά είναι μόνο και μόνο υπόσχεση ευτυχίας Στένταλ Φ.

• Η ομορφιά μετά από τρεις μέρες γίνεται βαρετή όχι λιγότερο από την αρετή Σω Μπ.

• Η ομορφιά στα πράγματα βρίσκεται στο μυαλό που τα θεωρεί Χιουμ Ντέιβιντ

• Η ομορφιά του νου προκαλεί έκπληξη, η ομορφιά της ψυχής υποχρεώνει να σέβεσαι Φοντενέλ Μπ.

• Η ομορφιά τυφλώνει και τον τυφλό είναι εύκολο να τον κλέβεις Αμερικάνικη παροιμία

• Η ομορφιά χωρίς εξυπνάδα, σαν λουλούδι μες στη λάσπη Ρομανική παροιμία

• Η ομορφιά χωρίς καλοσύνη πεθαίνει αδιεκδίκητη Τζόνσον Σ.

• Η ομορφιά χωρίς στολίδια είναι πιο στολισμένη Άγιος Ιερώνυμος

• Η πιο όμορφη κοπέλα στον κόσμο δε μπορεί να σου δώσει κάτι παραπάνω απ' αυτό που έχει. Γαλλική ρήση

• Η ποίηση λυτρώνει απ' τη φθορά την παρουσία του θείου στον άνθρωπο: αποτραβάει το πέπλο της καθημερινότητας από τον κόσμο, αποκαλύπτοντας γυμνή την κοιμωμένη ομορφιά, που είναι η πεμπτουσία της μορφής του Σέλεϊ Πέρσι Μπις

• Η υγεία κι η χαρά κάνουν την ομορφιά Θερβάντες

• Η φιλαρέσκεια είναι το πνεύμα της καλλονής. Το πνεύμα είναι η φιλαρέσκεια της ευφυϊας Βησκονσφίλδ

• Η φωνή της αληθινής ομορφιάς ηχεί πολύ σιγά και διεισδύει μόνο στα πιο ευαίσθητα αφτιά Νίτσε Φ.

• Η ωραιότητα του ύφους, η αρμονία, η χάρη και ο ρυθμός απορρέουν από την απλότητα Πλάτων

• Θαύμα ιδέσθαι Ησίοδος / Όμηρος

• Κάθε αγαθό είναι όμορφο, το δε όμορφο είναι συμμετρικό Πλάτων

• Καθετί έχει την ομορφιά του, αλλά δεν τη βλέπει ο καθένας Κομφούκιος

• Καθώς γερνάμε, η ομορφιά κρύβεται μέσα μας Έμερσον Ραλφ

• Κέντρο Ομορφιάς: 1:0 ενάντια στη Φύση, αλλά το παιγνίδι δεν τελείωσε ακόμα Ουότερς Γκ.

• Μην έχεις στο σπίτι σου τίποτα που δεν είναι χρήσιμο και τίποτα που δε θεωρείς όμορφο Μόρις Ουίλιαμ

• Μην παινέψεις άνθρωπο για την ομορφιά του και μη σιχαθείς για την εμφάνισή του, που οράται μόνο με τα μάτια Σοφία Σειράχ ια’2

• Μουσική είναι η ομορφιά του σύμπαντος Πλάτων

• Μπορεί να ταξιδέψουμε σ’ ολόκληρο τον κόσμο, για να βρούμε την ομορφιά και τη γαλήνη, αλλά αν δεν την κουβαλάμε μέσα μας, δεν πρόκειται ποτέ και πουθενά να τη συναντήσουμε Έμερσον Ρ.

• Μπρος στα κάλλη τι 'ναι ο πόνος; Ελληνική Παροιμία

• Να παντρευτείς για να έχεις μια όμορφη γυναίκα είναι σαν να πληρώσεις ακριβά για ένα κομματάκι γης για ν' αγναντεύεις απ' εκεί τον ουρανό που ανήκει σ' όλο τον κόσμο Μαντεγκάτσα Π.

• Νεαρή όμορφη γυναίκα είναι το θαύμα της φύσης. Η μη νεαρή όμορφη γυναίκα είναι το θαύμα της τέχνης και της επιστήμης Ιποχόρσκαγια Ι.

• Ο άνθρωπος θεωρεί ιερό ό,τι πιστεύει, όπως βλέπει όμορφο ό,τι αγαπάει Ρενάν Έρνεστ

• Ο ενθουσιασμός είναι η πιο όμορφη λέξη στον κόσμο Μόργκενστερν Κρίστιαν (1871 - 1914)

• Ο έξυπνος, όμως άσχημος άνδρας μπορεί κάπου κάπου να έχει επιτυχίες με τις γυναίκες, αλλά ο όμορφος και γενναιόδωρος βλάκας είναι ακατανίκητος Τέκερεϋ Ου.

• Ο Θεός είναι ομορφιά Άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης

• Ο κόσμος είναι τόσο ωραίος, όσο ωραίος είναι αυτός που τον βλέπει Τσινικόπουλος Δ.

• Ο όμορφος είναι όμορφος όσο στέκεται μπροστά σου. Μα ο καλός είναι όμορφος κι αργότερα και πάντα Σαπφώ

• Ό,τι ωραίο και αγαθό, ό,τι αγαθό γρήγορα θα γίνει ωραίο Σαπφώ

• Οι γυναίκες παίζουν με την ομορφιά τους, όπως τα παιδιά με τα μαχαίρια. Τελικά πληγώνονται Ουγκώ Β.

• Οι νέοι είναι χαρούμενοι, γιατί έχουν την ικανότητα να βλέπουν την Ομορφιά. Όποιος διατηρεί αυτή την ικανότητα, δε γερνά ποτέ Κάφκα Φραντς

• Όλοι έχουμε ανάγκη την ομορφιά, όσο και το ψωμί, αλλά και μέρη για να παίζουμε και να προσευχόμαστε, μέρη όπου η φύση θα μας γιατρέψει και θα μας δυναμώσει ψυχή και σώμα Μούιρ Τζων

• Όμορφη γυναίκα ας έχει ο γείτονας Καυκάσια παροιμία

• Ομορφιά χωρίς χάρη είναι σαν αγκίστρι χωρίς δόλωμα Ντε Λανκλό Ν.

• Ομορφιά, άριστο συστατικό Διογένης

• Ομορφιά, άφωνη ευγλωττία Θεόφραστος

• Ομορφιά, προνόμιο της φύσης Πλάτων

• Ομορφιά, σύντομη τυραννία Σωκράτης

• Ομορφιά, φίδι κρυμμένο στα λουλούδια Θεόκριτος

• Όσο περισσότερο ζω, τόσο πιο φανερό, πως ωραίο είναι μόνο εκείνο που δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις Φρανς Α.

• Όταν εμείς με ενθουσιασμό επισημάνουμε την ομορφιά του λουλουδιού, του τοπίου ή του πίνακα, μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να υπογραμμίσουμε μόνο τη δική μας ομορφιά Μπάτλερ Σ.

• Όταν η μητέρα χάσει την ομορφιά της, υπερηφανεύεται για την ομορφιά της κόρης της Μοντεσκιέ

• Οτιδήποτε είναι όμορφο μέσα σου, κρύβε το, ποτέ μην το φανερώσεις Όσσο

• Ποίηση είναι η ρυθμική δημιουργία της ομορφιάς

• Ποτέ μη χάνεις την ευκαιρία να θαυμάζεις ο,τιδήποτε όμορφο, γιατί η ομορφιά είναι το χειρόγραφο του Θεού -μια δημόσια μυσταγωγία. Καλωσόρισέ την σε κάθε όμορφο πρόσωπο, σε κάθε ωραίο ουρανό, σε κάθε όμορφο λουλούδι, και ευχαρίστησε το Θεό για αυτή την ευλογία Έμερσον Ραλφ

• Στα βαθιά κολύμπα, σκέψη μου, στο βαθύ ωκεανό του θείου κάλλους. Κι εκεί, στα πιο βαθιά νερά, θα βρεις το στρείδι με το μαργαριτάρι της αγάπης Ύμνος της Βεγγάλης

• Τα όμορφα γυναικεία πόδια γύρισαν όχι και λίγες σελίδες της ιστορίας Γαλλική ρήση

• Τα πάχη μου τα κάλλη μου Ελληνική Παροιμία

• Την ομορφιά δημιουργούν η υγεία και η ευθυμία: το πολυτελές ντύσιμο και ο καλλωπισμός αξίζουν λεφτά και ψεύδονται Ισπανική παροιμία

• Την ομορφιά συνήθως ή ο χρόνος την αφανίζει ή η αρρώστια την μαραίνει Ισοκράτης

• Τίποτα δεν θα ήταν τόσο όμορφο, αν δεν το βλέπαμε μαζί!...

• Το άθροισμά της ομορφιάς και της εξυπνάδας σε έναν άνθρωπο είναι σταθερό Μπροκ Κ.

• Το κάλλος της ψυχής είναι άξιο μεγαλύτερης τιμής από το κάλλος του σώματος Πλάτων

• Το μικρό είναι όμορφο [Σλόγκαν του οικολογικού κινήματος, λεχθέν από τον Ε.Σουμάχερ (βασικός εισηγητής της μικρής κλίμακας ανάπτυξης των κοινωνιών ως πιο σταθερών και αειφόρων μορφωμάτων, παρά των σύγχρονων κολοσσιαίων διαστάσεων κοινωνιών που είναι ενεργοβόρες και ληστρικές απέναντι στους φυσικούς πόρους και φυσικά απάνθρωπες για τους κάτοικους) ] Σουμάχερ Ε.

• Το όμορφο πρόσωπο είναι η ηδονή των αισθήσεων Σααδή

• Το πιο όμορφο πάνω στη γη; Ο ουρανός Χάνιν Λ.

• Το ταλέντο στους άνδρες είναι ό, τι και η ομορφιά στις γυναίκες Άγνωστος

• Το τριαντάφυλλο που στολίζεται για τον εαυτό του, στολίζει και το περιβόλι Ρύκκερτ

• Το φόρεμα δεν πρέπει να κρέμεται στο σώμα, αλλά να ακολουθεί τις γραμμές του. Πρέπει να συνοδεύει αυτή που το φοράει, κι όταν μια γυναίκα χαμογελά, να χαμογελά κι αυτό Βιονέ Μαντλέν

• Το ωραίο δεν είναι πάντοτε καλό, αλλά το καλό είναι πάντοτε ωραίο Λίνκολν Α.

• Το ωραίο δεν χρειάζεται πρόσθετα στολίδια. Περισσότερο απ' όλα το ωραίο στολίζει η έλλειψη στολιδιών Γκέρντερ

• Το ωραίο είναι κάτι τέτοιο που ανήκει αποκλειστικά στο γούστο Καντ Ε.

• Τόσο μεγαλύτερη αξία έχει η εξωτερική ομορφιά, όσο μεγαλύτερη εσωτερική ομορφιά κρύβεται πίσω της Λίνκολν Α.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top