Τ' αυγά και το Πάσχα-Η κατάρριψη ενός μύθου!

0

Σε διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα τα αυγά που διεξήχθη στο Branff του Καναδά κατερρίφθη ο μύθος για το επικίνδυνο της κατανάλωσης αυγών λόγω χοληστερίνης.

Η επιστημονική κοινότητα ύστερα από πολύχρονες έρευνες, ανακοίνωσε ότι η χοληστερίνη δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία αλλά συνιστά συντελεστή διατροφής και υγείας.

Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή.

Ένα μέτριο αυγό περίπου 60 γρμ. περιέχει 12 γρμ. πρωτεΐνης, των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχει το ασπράδι.

Η πρωτεΐνη του αυγού θεωρείται ότι έχει την τέλεια σύνθεση αμινοξέων και είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Τα αυγά αποτελούν πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.

Αυγό και χοληστερίνη

Στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες η εκτίμηση ότι η χοληστερίνη αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατανάλωσης αυγών, θεωρώντας ότι αυξάνουν την χοληστερίνη.

Ο κρόκος του αυγού περιέχει χοληστερίνη και η περιεκτικότητά της σε ένα μέτριο αυγό 60 γρμ. είναι περίπου 235 mg.

To αυγό όμως περιέχει επίσης αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται προστατευτικό κατά της χοληστερίνης και λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι ελάχιστη.

Ο ιδανικός συνδυασμός είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση αυγού με άλλη πηγή χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά, μέσα στην ίδια μέρα.

Η κατανάλωσή του θα πρέπει να συνδυάζεται με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ( σαλάτα, ψωμί,όσπρια )τα οποία δεσμεύουν και αποβάλλουν τη χοληστερίνη των τροφών.

Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Ένα μέτριο αυγό 60 γρμ. περιέχει μεγάλη αναλογία σε λιπαρά οξέα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η χοληστερίνη παράγεται κυρίως ,κατά 90%, από τον οργανισμό και μόνο το 10% προέρχεται από τις τροφές.

Έρη Κουλουβάτου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top