Οι 7 πληγές της Αττικής

0

Του Νίκου Κωστόπουλου*

Τα προβλήματα των κατοίκων της Αθήνας και των προαστίων είναι μάλλον αμέτρητα. Επέλεξα όμως 7 από αυτά, που κατά τη γνώμη μου επηρεάζουν περισσότερο την καθημερινότητά μας. Η λύση τους σημαίνει και άμεση αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Ανεργία:
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό ανήλθε στο 20.9% (Νοέμβριος 2011). Το νούμερο αφορά τους επίσημα εγγεγραμμένους άνεργους στον ΟΑΕΔ, ενώ δε πρέπει να ξεχνάμε και τους εργαζόμενους που πλέον εργάζονται με πολύ μειωμένο ωράριο και αποδοχές.

Παράνομη Μετανάστευση:
Οι περισσότεροι από τους περίπου 300 παράνομους μετανάστες που περνούν καθημερινά τα σύνορα του Έβρου, καταλήγουν στην Περιφέρεια Αττικής. Τα προβλήματα που δημιουργούν είναι γνωστά: Ανασφάλεια, κίνδυνοι δημόσιας υγείας, καθαριότητα, ναρκωτικά, κοινό ποινικό έγκλημα, πορνεία, λαθρεμπορία, βανδαλισμοί.

Παραεμπόριο:
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία αλλά και την έρευνα του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος το φαινόμενο αυτό αποστερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο από την αγορά 25 δισ. Ευρώ. Το παραεμπόριο με απλά λόγια δημιουργεί ανεργία, στερεί πόρους, βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις, αυξάνει την φοροδιαφυγή, εκμεταλλεύεται ανθρώπους.

Καθαριότητα-Διαχείριση απορριμμάτων:
Η εικόνα , ιδιαίτερα σε γειτονιές της Β Αθηνών μιλάει από μόνης της. Οι κάδοι δεν επαρκούν και η ανακύκλωση δεν υφίσταται. Τελευταία είναι αντιληπτός και ένας ιδιότυπος κανιβαλισμός των συστημάτων ανακύκλωσης, των πράσινων κάδων, από μετανάστες που αποσυνθέτουν ότι βρουν, τα φορτώνουν σε καρότσια και τα προωθούν σε «άγνωστα μέρη». Μια διαδικασία με περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και οικονομικές, καθώς συνιστά μια μορφή παραεμπορίου.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:
Τα λουκέτα αποτελούν τη νέα καθημερινότητα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην ευρύτερη Αττική. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης οδηγεί σε κλείσιμο μαγαζιών, απολύσεις, ανεργία, επιπλέον μείωση κατανάλωσης. Το ΕΒΕΑ έχει ήδη ζητήσει άμεσες αναπτυξιακές παρεμβάσεις προκειμένου να δοθούν κίνητρα για να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις. Είναι μεγάλη ανάγκη να επιτευχθεί προκειμένου οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να συνεχίζουν να αποτελούν τον συνδετικό ιστό της αγοράς και της κοινωνίας.

Συγκοινωνιακές Υποδομές:
Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών. Υπάρχει ανάγκη συγκοινωνιακής διασύνδεσης με το κέντρο, πιο συχνών δρομολογίων, αλλά και μείωσης του κόστους του εισιτηρίου.

Ελεύθεροι χώροι:
Η δημιουργία ελεύθερων χώρων αποτελεί προτεραιότητα και πάγιο αίτημα των κατοίκων της Αττικής. Έξι μήνες μετά την εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ, η υλοποίηση προγραμμάτων έχει βαλτώσει, οι απαραίτητες διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει και όλα παραμένουν στα χαρτιά. Είναι πραγματικά παράδοξο ενώ οι πόροι του Πράσινου Ταμείου είναι διαθέσιμοι να μην διοχετεύονται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, εξαιτίας αδυναμιών, καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Οι λύσεις δεν είναι απλά διαχειριστικές. Υπάρχει ανάγκη για να συνολικό σχέδιο ανάπτυξης που θα έχει ως πυλώνες την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

Η απλή διαχείριση των προβλημάτων δεν επαρκεί. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εφαρμόσιμες πολιτικές επίλυσης των προβλημάτων. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

* Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και υποψήφιος με τη Νεα Δημοκρατία στην Β Αθηνών

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top