Όνειρο τρελό και απατηλό η αυτοδυναμία

0

Οι εκλογές της 29ης Απριλίου ή της 6ης Μαΐου θα διεξαχθούν με τον «νόμο Παυλόπουλου» που προβλέπει μπόνους 50 εδρών, αντί 40 του «νόμου Σκανδαλίδη», υπέρ του πρώτου κόμματος, ενώ οι υπόλοιπες 250 έδρες θα μοιραστούν κατά απόλυτα αναλογικό τρόπο σε όλα τα κόμματα που ξεπερνούν το 3%, το οποίο, όπως είναι γνωστό, συνιστά το όριο για την είσοδο στη Βουλή.

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα, με βάση τα ευρήματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων και αυτών που θα δουν το φως της δημοσιότητας αύριο, δεν επαρκούν για να υπερβούν τον πήχη της αυτοδυναμίας. Είναι λοιπόν λύση η προεκλογική συνεργασία; Οχι, γιατί ο νέος εκλογικός νόμος λειτουργεί κατά των προεκλογικών συνεργασιών καθώς προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος συνασπισμός κομμάτων έρθει πρώτος σε ψήφους, τότε χάνει το μπόνους των 50 εδρών. Δώρο άδωρο λοιπόν οι προεκλογικές συνεργασίες.

Η αύξηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα κατεβάζει βέβαια το ποσοστό που απαιτείται για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, που σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα που θα εκλέξει 151 βουλευτές, κατεβαίνει από 41,5% που ήταν με τον «νόμο Σκανδαλίδη» στο 39,5%. Μειώνεται, δηλαδή, κατά περίπου 2%. Ποιο κόμμα όμως θα καταφέρει σήμερα ένα τέτοιο ποσοστό; Βέβαια, με τον «νόμο Παυλόπουλου» το ποσοστό για την εξασφάλιση της ασφαλούς αυτοδυναμίας μπορεί να υποχωρήσει από το 39,5% γύρω στο 37%. Αυτό όμως εξαρτάται από δύο παράγοντες.

Πρώτον, από το πόσα κόμματα θα «σπάσουν» το φράγμα του 3% και θα κατορθώσουν να εισέλθουν στη Βουλή. Η είσοδος περισσότερων κομμάτων στο Κοινοβούλιο δυσχεραίνει την αυτοδυναμία. Δεύτερον, από το ποιο θα είναι αθροιστικά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Ετσι, αν τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό περί το 2,5%, τότε για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας το πρώτο κόμμα θα πρέπει να καταγράψει ποσοστό 39,5%.

Αν η αθροιστική δύναμη που θα καταγράψουν τα μικρότερα κόμματα εμφανιστεί σε υψηλότερα επίπεδα, ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να υποχωρήσει δύο και πλέον εκατοστιαίες μονάδες. Αν το αθροιστικό ποσοστό των πολιτικών κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κυμανθεί από 7% ώς 9%, τότε το ποσοστό αυτοδυναμίας κατεβαίνει γύρω στο 37%.

Ποσοστό που για τα επιτελεία τόσο της Ν.Δ. όσο φυσικά και του ΠΑΣΟΚ φαντάζει μάλλον εξωπραγματικό, αν και το επιτελείο της Ν.Δ. εκτιμά ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία. «Εμείς πιστεύουμε ότι η αυτοδυναμία είναι στόχος εφικτός. Η Ν.Δ. κατεβαίνει σε αυτή τη μάχη επιδιώκοντας πάση θυσία την αυτοδυναμία. Θέλω να πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός, ευρισκόμενος μπροστά στο κρίσιμο αυτό δίλημμα την Κυριακή των εκλογών, θα πάρει τη σωστή απόφαση με το βλέμμα στην επαύριο» δηλώνει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. δεν ξεπερνά το 28%, η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 18% και το ΠΑΣΟΚ μετά το ΚΚΕ (14%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (13,5%), με ποσοστό 11%. Δεν αποκλείεται στη νέα Βουλή να δούμε να εισέρχονται εννέα κόμματα και να δημιουργείται έτσι χωροταξικό πρόβλημα.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top