Νέο πολιτικό σκηνικό

0

Εικόνα έντονων ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό με εννεακομματική Βουλή, δίνει νέα δημοσκόπηση της Public Issue, για τον ΣΚΑΙ και την "Καθημερινή". 

Αναλυτικά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 25%, η "Δημοκρατική Αριστερά" το 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 12%, το ΚΚΕ το 11,5%, το ΠΑΣΟΚ το 11%, οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" το 6,5%, ο ΛΑΟΣ το 4%, οι "Οικολόγοι - Πράσινοι" το 3,5%, η "Χρυσή Αυγή" το 3%, η "Δημοκρατική Συμμαχία" το 2%, και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 1%.


Όπως προκύπτει, το κόμμα του Π. Καμμένου εδραιώνει τα ποσοστά του αφαιρώντας δύναμη από τη ΝΔ, η οποία - σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα - σημειώνει πτώση κατά 3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει δε ότι η αποχή - παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα - έχει μειωθεί στο 25,5 % σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (32,5%), αντικατοπτρίζοντας μεγαλύτερη τάση συμμετοχής εκ μέρους των πολιτών όσο πλησιάζουν οι εκλογές.


Όσον αφορά τη δημοτικότητα των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες με 35%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 28%, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ 17%, ενώ τελευταίο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με μόλις 13% θετικές γνώμες. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ σημειώνει άνοδο ενώ η ΝΔ πτώση.

Στην ερώτηση "ποιο κόμμα κάνει καλύτερη αντιπολίτευση", το 23% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, το 17% το ΚΚΕ, το 11% η ΝΔ, το 10% ο ΛΑΟΣ, το 4% η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ 25% απαντούν "κανένα από τα παραπάνω".

Έντονο καταγράφεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση το αίτημα για εκλογές.  Υπέρ των εκλογών τάσσεται το 61%, ενώ το 36% θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται. Το ποσοστό όσων ζητούν εκλογές έχει εκτιναχθεί σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν ήταν στο 14%.


Στην έρευνα καταγράφεται πολύ έντονη δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση. Το 86% δηλώνει δυσαρεστημένο, έναντι μόνο 13% των ερωτηθέντων που λένε ότι είναι ικανοποιημένοι. Πάντως η δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου σημειώνει άνοδο κατά 4% στο 49%, ενώ αρνητική γνώμη γι' αυτόν έχει το 48%.


Μειώνονται σημαντικά οι πολίτες που φοβούνται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας στο επόμενο 12μηνο καθώς (από 60% τον Σεπτέμβριο του 2011) ποσοστό 36% λένε ότι υπάρχει τέτοια προοπτική. Σημειωτέον πάντως ότι το 13% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Η απαισιοδοξία και η δυσαρέσκεια
των πολιτών από όσα βιώνουν βρίσκεται στο "κόκκινο" με το 60% να λένε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, το 27% να λένε "όχι και τόσο", το 11% να δηλώνουν "αρκετά ικανοποιημένοι" και μόλις 2% να δηλώνουν "πολύ ικανοποιημένοι".

Εξαιρετικά ανησυχητικό αν και αναμενόμενο το ποσοστό των πολιτών που λένε ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει (91%), μόνο το 8% κρίνει ότι έχει μείνει στάσιμη και το 1% αναφέρουν ότι έχει βελτιωθεί.


Επιπλέον μαύρες είναι οι προβλέψεις των πολιτών για την ανεργία και το κόστος ζωής.

Το 65% θεωρεί ότι η ανεργία "θα αυξηθεί πολύ", το 19% ότι "θα αυξηθεί λίγο", το 8% ότι "θα μείνει στάσιμη", το 2% δεν έχει γνώμη επί του θέματος και μηδαμινό είναι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι θα μειωθεί πολύ (1%).

Επιπλέον πάνω από τους μισούς κρίνουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν, το 27% λέει ότι θα μείνουν σταθερές και μόλις το 17% θεωρεί ότι οι τιμές θα μειωθούν.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top