"Κούρεμα" αποδοχών 10% στον ιδιωτικό τομέα

0

Μια διετία σημαντικής μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, προδιαγράφει στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Το μήνυμά του προς την πολιτική ηγεσία για την οικονομική πολιτική των επόμενων ετών είναι αυστηρό: όπως τονίζει, δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο για αποκλίσεις στην εφαρμογή του μνημονίου.

Το 2012 θα είναι για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα το δυσκολότερο, έως τώρα, έτος από το 2010, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται το οικονομικό πρόγραμμα του μνημονίου. Οπως προβλέπεται στην έκθεση της ΤτΕ, οι απώλειες αποδοχών στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα ενδέχεται να ξεπεράσουν, κατά μέσο όρο, και το 10%. Στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας η μείωση θα είναι 9,5%, στο Δημόσιο 7,4% και στο σύνολο της οικονομίας 8,4%-9,2%.Τη διετία 2010-2011 οι μειώσεις ήταν μεγάλες στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, φθάνοντας το 13%, ενώ στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα η μέση μείωση δεν ξεπέρασε το 5%.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι και το 2013 θα συνεχισθεί η μείωση αποδοχών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, αλλά στο τέλος του επόμενου χρόνου θα κλείσει ο κύκλος των απωλειών, καθώς εκτιμάται ότι θα έχει καλυφθεί το χαμένο έδαφος ανταγωνιστικότητας. Ηδη έως το τέλος του 2012, όπως τονίζεται, θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001-2009.

Η ύφεση θα συνεχιστεί το 2012, με μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5%, αλλά εκτιμάται ότι στη διάρκεια του 2013 είναι δυνατόν να αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, ενώ τόσο η μείωση της απασχόλησης όσο και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας είναι πιθανόν να ανακοπούν.

Ο διοικητής της ΤτΕ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης για ελλείμματα αποφασιστικότητας στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. «Η πολιτική που ασκήθηκε δεν έπεισε ως σύνολο ότι τελικά θα επιτύχει, επειδή έλειπε η μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα, η ξεκάθαρη, έμπρακτη βούληση ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουμε εκεί που διστάσαμε στο παρελθόν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, που αμέσως μόλις εκλεγεί θα κληθεί να λάβει μέτρα εξοικονόμησης άνω των 11 δισ. ευρώ, ο κ. Προβόπουλος δίνει με αρκετή σαφήνεια και αυστηρότητα στην πολιτική ηγεσία την κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα της οικονομικής πολιτικής. Οπως τονίζει:

- Η επιτυχία του προγράμματος προϋποθέτει συνέχεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς. Συνέχεια, η οποία πρέπει πάση θυσία να εξασφαλιστεί.

- Στο παρελθόν υπήρξαν προγράμματα που θα μπορούσαν να επιτύχουν, αν είχαν συνεχιστεί, αλλά διακόπηκαν ή νοθεύθηκαν υπό την πίεση του πολιτικού κόστους. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν ανάλογα περιθώρια. Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα σε όλη τη διάρκεια της ισχύος του, μέχρι το 2015, αλλά και μετά.

- Στοιχεία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απαιτούμενη συνέχεια είναι κατ’ αρχάς η βασική συμφωνία ενός μεγάλου μέρους των πολιτικών δυνάμεων ως προς τους στόχους του προγράμματος.

- Πολλές φορές στο παρελθόν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες έχουν προσκρούσει στην ψευδαίσθηση ότι το σύστημα που παρήγε ευημερία με ελλείμματα και χρέη θα μπορούσε να διατηρηθεί επ’ άπειρον. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις.

- Οι όντως σημαντικές και επώδυνες απώλειες που υφίστανται οι πολίτες δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν με επιστροφή στο παρελθόν. Στις σημερινές συνθήκες, αυτό θα συνεπαγόταν πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και καταβαράθρωση των εισοδημάτων.

- Για να βελτιωθούν οι προσδοκίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται προσαρμογή στα νέα δεδομένα, κατά γράμμα εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και διόρθωση των ανισορροπιών του παρελθόντος ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας νέας πορείας.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top