- Μια δόση για 1 κιλό αλεύρι
- Χρόνος ετοιμασίας 24 – 72 ώρες.
- 250 γρ. αλεύρι δυνατό
- 15 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια ξερή
- 1 ½ κούπα νερό
Βάλτε τη μαγιά σ’ ένα μπολ, διαλύστε τη σε λίγο νερό και κατόπιν προσθέστε το υπόλοιπο νερό. Προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε το μίγμα μ’ ένα ξύλινο κουτάλι, να γίνει πηχτός χυλός. Δεν είναι απαραίτητο ο χυλός να είναι λείος. Η δράση της μαγιάς θα σπάσει όλους τους τυχόν σβώλους του αλευριού.
Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε το να σταθεί 24 ώρες τουλάχιστον σε ζεστό μέρος, ώσπου να γίνει σαν αφρός. Σ’ αυτό το στάδιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προζύμι για να φτιάξετε ψωμί. Θα έχετε όμως καλύτερο αποτέλεσμα και καλύτερο άρωμα, αν αφήσετε το προζύμι να σταθεί άλλες 2 – 3 ημέρες.
Ύστερα από αυτό το διάστημα, αν δεν το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να συμπληρώσετε λίγο αλεύρι και αρκετό νερό και να το χτυπήσετε, ώστε να επανακτήσει την πηχτή χυλώδη σύστασή του. Αφήστε το να σταθεί μια νύχτα σε ζεστό μέρος και είναι πάλι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε. Στο ψυγείο μπορείτε να το διατηρήσετε μία εβδομάδα. Η ψύξη καθυστερεί τη ζύμωση και προστατεύει από το πολύ ξίνισμα.
Πριν το χρησιμοποιήσετε πρέπει πάλι να το ενεργοποιήσετε προσθέτοντας μία χούφτα αλεύρι και νερό και αφήνοντάς το όλη τη νύχτα σε ζεστό μέρος. Για να κάνετε ψωμί χρησιμοποιήστε 4 μέρη αλευριού και 1 μέρος προζύμι. Από τη ζύμη του ψωμιού που θα κάνετε, κρατήστε ένα μέρος, ύστερα από το πρώτο φούσκωμα, και βάλτε το στο ψυγείο σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη.
Όταν θελήσετε να κάνετε ψωμί, βγάλτε το ζυμάρι από το ψυγείο, προσθέστε 2-3 χούφτες αλεύρι και αρκετό νερό να σχηματισθεί πηχτός χυλός. Αφήστε τον σε ζεστό μέρος μία νύχτα να ενεργοποιηθεί. Κρατήστε και πάλι ένα μέρος από τη ζύμη του ψωμιού. Έτσι θα έχετε πάντα προζύμι, όταν το χρειάζεσθε.
Ενεργοποιώντας το προζύμι μία φορά την εβδομάδα, μπορείτε να το διατηρήσετε σχεδόν για πάντα.
Πηγή
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.