Η σοκολάτα προστατεύει από τον καρκίνο στο έντερο

0

Λίγη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο την ημέρα μπορεί να μας προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρουν Ισπανοί ερευνητές.

Πρόκειται για την νεώτερη από μια σειρά μελετών, που υποδηλώνουν ότι το κακάο ασκεί ωφέλιμες δράσεις στην υγεία, όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες - πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες είναι έντονα δραστικά μόρια που επιφέρουν πολλές βλάβες στον οργανισμό.

Χάρη στις πολυφαινόλες, τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, όπως η σοκολάτα, ασκούν προστατευτική δράση εναντίον νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nutrition and Food Research» και πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων, υπό την δρα Μαρία Αρίμπας, από το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Διατροφής της Ισπανίας.

Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν εάν η σοκολάτα θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους, που εκτέθηκαν σε καρκινογόνες ουσίες.

Μία ομάδα τρωκτικών ακολούθησε επί οκτώ εβδομάδες ένα διαιτολόγιο το οποίο αποτελείτο κατά 12% από κακάο, ενώ μια άλλη ομάδα ακολούθησε το ίδιο διαιτολόγιο αλλά χωρίς το κακάο.

Στη συνέχεια, και οι δύο ομάδες εκτέθηκαν σε μία καρκινογόνο ουσία που λέγεται αζοξυμεθάνιο και η οποία χρησιμοποιείται στα ιατρικά πειράματα για να προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, τα ποντίκια άρχισαν να αναπτύσσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις στο έντερο. Ωστόσο, όσα είχαν καταναλώσει κακάο, είχαν σημαντικά μειωμένο αριθμό προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Οι ερευνητές γράφουν πως τώρα απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν το ίδιο ισχύει και στους ανθρώπους.

Πάντως το νέο εύρημα δεν σημαίνει πως έχουμε την τέλεια δικαιολογία για να τρώμε ακατάσχετα σοκολάτες, διότι οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, προειδοποιεί η κυρία Σάρα Ουϊλιαμς, εκπρόσωπος του οργανισμού Cancer Research UK.

«Η σοκολάτα, σε ρόφημα ή σε στερεά μορφή, περιέχει πολλά λίπη και θερμίδες, και η υπερκατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους», εξήγησε.

«Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, συνεπώς πρέπει κανείς να είναι φειδωλός με τις σοκολάτες. Βέβαια, στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με μεσογειακή διατροφή και συστηματική γυμναστική, μια μικρή ποσότητα θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη – αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί».

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top