Σπάστε τους κανόνες συναισθηματικής ευφυΐας

0

Ποτέ μην κοιμάστε τσακωμένοι, κάντε λίστες και να σκέφτεστε θετικά. Μερικοί από τους πιο... προβεβλημένους κανόνες δεν λειτουργούν πάντα για το καλό μας, λένε οι ψυχολόγοι. Αν αναζητάτε τον δρόμο προς την προσωπική ευτυχία, οι απαντήσεις είναι μέσα σας και όχι σε κανόνες που λειτουργούν σαν πανάκεια.

Δεκάδες βιβλία ψυχολογίας, συνεντεύξεις με ειδικούς, εκπομπές και άρθρα μας προτείνουν μια σειρά από... κανόνες και μας ζητούν να προσαρμοστούμε σε δεδομένα που δεν ταιριάζουν πάντα στην προσωπικότητά μας. Αν ψάχνετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή, οφείλετε πρώτα απ’ όλα να κάνετε μια ενδοσκόπηση, ώστε να ανακαλύψετε τι πραγματικά σας ενοχλεί. Και το σημαντικότερο, σταματήστε να ακολουθείτε τους κανόνες που θέτουν οι άλλοι και φτιάξτε τους δικούς σας!

1) Η παλιά συμβουλή: κάντε λίστες με τις υποχρεώσεις σας.
Η νέα στρατηγική: μην αφήνετε μια λίστα να καθορίσει τη ζωή σας.

Αν και παλαιότερα ήταν οι ψυχολόγοι που μας ωθούσαν να φτιάξουμε λίστες που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε καλύτερα τη ζωή μας, τελικά, οι νέες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η λίστα μπορεί να γίνει η νέα εμμονή μας! Η υπερβολική ενασχόληση με τις λίστες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη από το φυσιολογικό έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που συνδέεται άμεσα με την επιβράβευση αλλά και με τη ζωτικότητα, άρα, οι λίστες μπορεί να μετατραπούν στο νέο «ναρκωτικό» μας και τελικά να μας γίνουν αυτοσκοπός, αντί για εργαλείο στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή.

2) Η παλιά συμβουλή: να σκέφτεστε πάντα θετικά.
Η νέα στρατηγική: λίγος πεσιμισμός δεν βλάπτει.

Βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο κι όχι μισογεμάτο; Για όλους εσάς που η θετική σκέψψη ακούγεται σαν κάτι ψεύτικο και βεβιασμένο τα καλά νέα είναι πως ήρθε η ώρα να εκπνεύσετε με ανακούφιση και να πετάξετε το ψεύτικο χαμόγελο από το πρόσωπό σας. Η υπερβολική αισιοδοξία δεν ταιριάζει σε όσους η φύση τους είναι μάλλον απαισιόδοξοι και αυτό διότι νιώθουν αποτυχημένοι, όταν η θετική σκέψη δεν λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, πολλές φορές η απαισιοδοξία λειτουργεί σαν ένας προστατευτικός μηχανισμός που μας επιτρέπει να νικήσουμε το άγχος, την αγωνία και τον φόβο. Εχοντας στον νου μας το χειρότερο σενάριο, αποκτούμε τη δύναμη να νικήσουμε τον φόβο και να δράσουμε περισσότερο απελευθερωμένοι, αλλά και με μεγαλύτερο έλεγχο του εαυτού μας.

3) Η παλιά συμβουλή: μην ξεσπάτε τον θυμό σας.
Η νέα στρατηγική: βρείτε έξυπνους τρόπους να εκτονωθείτε.

Σε κανέναν δεν αρέσει ο καβγάς. Αν όμως αφήνετε τον θυμό και τα νεύρα σας να συσσωρεύονται μέσα σας, κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως χρόνιους πονοκέφαλους, στομαχικές διαταραχές, αλλά και άλλα πολύ χειρότερα. Ο εκνευρισμός είναι το σημάδι πως κάτι δεν πηγαίνει καλά, ότι κάποιος δεν σας ακούει, μας λένε οι ψυχολόγοι. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι αφήνοντας τον θυμό τους να βγει προς τα έξω αυτόματα θα χάσουν τον έλεγχο ή ότι θα τις χαρακτηρίσουν αρνητικά. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι όχι να αγνοήσετε τον θυμό σας αλλά να βρείτε έναν τρόπο να τον εκφράσετε δημιουργικά. Ο θυμός έχει τρεις ζώνες, τη λευκή ζώνη, όπου δεν έχει και πολλή σημασία για εσάς, τη ροζ ζώνη, όπου αρχίζετε να εκνευρίζεστε αλλά μπορείτε ακόμα να σκεφτείτε καθαρά, την κόκκινη ζώνη, όπου χάνετε τον έλεγχο. Κρατώντας τον θυμό σας «κλεισμένο» μέσα σας, του επιτρέπετε να... σιγοβράζει.

Αντίθετα, το σημαντικό είναι να εκφραστείτε, όταν θα είστε στη ροζ ζώνη, οπότε η διαφωνία δεν θα εξελιχθεί σε μια καταστροφική σύγκρουση. Αν αντίθετα αφήσετε τον θυμό σας εγκλωβισμένο, θα οδηγηθείτε στην κόκκινη ζώνη και τότε το μόνο που θα σας ενδιαφέρει θα είναι να πληγώσετε όποιον βρίσκεται απέναντί σας. Αν φτάσετε στην κόκκινη ζώνη, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να καλμάρει και μιλήστε, όταν θα είστε και πάλι στη ροζ ζώνη.

4) Η παλιά συμβουλή: ποτέ μην πέφτετε στο κρεβάτι τσακωμένοι.
Η νέα στρατηγική: πάρτε τον χρόνο σας και αντιμετωπίστε το πρόβλημα μόλις νιώσετε έτοιμοι.

Οταν είστε τόσο θυμωμένη με τον σύντροφό σας που το μόνο που θέλετε είναι να του πετάξετε το βάζο στο κεφάλι, η ιδέα του να ξαπλώσετε δίπλα του στο κρεβάτι και να κοιμηθείτε δεν ακούγεται και τόσο θελκτική. Και όμως, αφήνοντας μία νύχτα να περάσει σημαίνει ταυτόχρονα ότι επιτρέπετε στα επίπεδα αδρεναλίνης να πέσουν, δηλαδή, αφήνετε τον θυμό σας να ξεθυμάνει.

Ξυπνώντας το επόμενο πρωί, θα νιώθετε καλύτερα και με πιο καθαρό μυαλό θα μπορέσετε να συζητήσετε ευκολότερα ό,τι σας απασχολεί. Μην ξεκινάτε λοιπόν έναν καβγά μετά τις εννιά το βράδυ, όταν το πιο πιθανό είναι και εσείς αλλά και ο σύντροφός σας να είστε κουρασμένοι από τη δουλειά, στρεσαρισμένοι και σαφώς με θολωμένο μυαλό. Είναι προτιμότερο να πείτε στον εαυτό σας «είμαι θυμωμένη, αλλά καλύτερα να αντιμετωπίσω αυτό το θέμα το πρωί».

Αν παρ’ όλα αυτά το θέμα απαιτεί μια άμεση λύση, αποφασίστε να το συζητήσετε άμεσα, θέστε όμως ένα κοινό χρονοδιάγραμμα: ο καθένας έχει πέντε λεπτά να εκθέσει τις απόψεις του και ύστερα τα επόμενα δέκα λεπτά μπορείτε να συζητήσετε από κοινού. Αν αυτός ο χρόνος δεν αρκεί, αποφασίστε να αφιερώσετε άλλα δέκα λεπτά για να το συζητήσετε και άλλο. Σε κάθε περίπτωση όμως, μην περάσετε όλο το βράδυ σας μέσα σε μια διαμάχη και οπωσδήποτε βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε μαζί να το κάνετε άμεσα, ώστε να ξαναθυμηθείτε τους λόγους που επιλέξατε ο ένας τον άλλον.

5) Η παλιά συμβουλή: μοιραστείτε ό,τι νιώθετε.
Η νέα στρατηγική: μείνετε σιωπηλή και συνεχίστε ό,τι κάνατε έως τώρα.

Εχει γίνει σχεδόν κανόνας ότι πρέπει να συζητάτε πάντα ό,τι σας απασχολεί. Αλλά αν η έκφραση των συναισθημάτων σας δεν είναι κάτι που σας βγαίνει με ευκολία, τότε δεν χρειάζεται να πιέζεστε. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να μας αποδεικνύει ότι μιλώντας για όσα νιώθετε θα σας κάνει να ξεπεράσετε πιο γρήγορα μια τραυματική εμπειρία.

Για παράδειγμα, άνθρωποι που βιώνουν ένα διαζύγιο ή έχουν χάσει τη δουλειά τους και ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δεν μιλούν για όσα περνάνε φαίνεται πως τελικά αντιμετωπίζουν λιγότερα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο ή κράμπες στο στομάχι. Αν συνηθίζετε να αναζητάτε την παρηγοριά στους άλλους και νιώθετε πως έτσι καταφέρνετε να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά ό,τι σας απασχολεί, τότε συνεχίστε να δράτε με αυτόν τον τρόπο.

Αν όμως έχετε την τάση να συνεχίζετε την καθημερινότητά σας χωρίς να το συζητάτε, τότε είναι και πάλι σωστό να συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο να διαχειρίζεστε το πρόβλημα που βιώνετε. Εκείνο που είναι το πιο σημαντικό είναι να ζείτε, να εργάζεστε και να λειτουργείτε μέσα στην κοινωνία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και εσείς θα κρίνετε ποιος είναι αυτός ο τρόπος!

6) Η παλιά συμβουλή: τα καλά κορίτσια δεν προοδεύουν.
Η νέα στρατηγική: οι γυναίκες που συμπαθούμε είναι εκείνες που τα καταφέρνουν.

Ανησυχείτε μήπως είστε... υπερβολικά καλή; Μήπως η ευγένεια και ο αλτρουισμός σας δεν βοηθούν την επαγγελματική εξέλιξή σας; Τότε ήρθε η ώρα να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ: ο βαθμός ευγένειας και καλοσύνης που χαρακτηρίζει μια γυναίκα είναι ιδιαίτερα καθοριστικός για το αν και πότε θα λάβει ό,τι επιθυμεί.

Η επιτυχία στις κοινωνικές και τις επαγγελματικές σχέσεις δεν έχει να κάνει με το πόσο δημοφιλής είστε αλλά με το πόσο αβίαστα ευγενική σας χαρακτηρίζουν. Αν στο επόμενο ραντεβού σας για δουλειά σας προτείνουν έναν μισθό που δεν σας ικανοποιεί, μην τους απειλήσετε με το «θέλω τόσα ή δεν δέχομαι τη δουλειά!». Αντίθετα, μιλήστε με ευγένεια: «Μου αρέσει η εταιρεία και με τιμά η προσφορά σας να δουλέψω εδώ. Θα ήθελα όμως να βρούμε μια ικανοποιητική και για τους δυο μας οικονομική λύση, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε!».

Το πιο πιθανό είναι πως με μια τέτοια συμπεριφορά θα κερδίσετε τους έξτρα πόντους που θα σας φέρουν πιο κοντά στην πολυπόθητη πρόσληψη.

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top