Πως λειτουργεί το adsl - adsl2;

0

Πως γίνεται στις ήδη υπάρχουσες γραμμές να έχουμε μια τόσο γρήγορη σύνδεση στο internet (adsl - adsl2) και παράλληλα να μιλάμε στο τηλέφωνο;
Στη σύνδεσή μας στο internet με adsl, έχουμε 3 δυνατότητες:
1) το ανέβασμα,
2) το κατέβασμα,
3) την παράλληλη ομιλία στο τηλέφωνο.

ADSL = Asymmetric Digital Subscriber Line

Το τεράστιο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα χάλκινα καλώδια...

Για να μην το κουράζουμε, συμβαίνουν τα εξής (συμβουλευτείτε και την εικόνα παράλληλα):

Όταν συνδεόμαστε στο adsl, η τηλεφωνική μας γραμμή καταλήγει σε ένα σύστημα που ονομάζεται dslam, το οποίο καθορίζει την όλη λειτουργία της γραμμής μας.

Βάζουμε έναν διαχωριστή ή φίλτρο στη γραμμή μας στο σπίτι μας όπου διαχωρίζει τις συχνότητες των δεδομένων internet, από τις συχνότητες τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιείται στη συχνότητα περίπου των 80KHz, ενώ τα δεδομένα έρχονται(κατέβασμα-download) και φέυγουν(ανέβασμα-upload) σε μεγαλύτερες συχνότητες.

Έτσι το φίλτρο, κάνει αυτή τη δουλειά, διαχωρίζει αυτές τις συχνότητες και τις στέλνει ανάλογα, είτε στο router, είτε στην τηλεφωνική συσκευή.

Τώρα, το router, αν πρόκειται για upload, στέλνει τα δεδομένα σε συχνότητα 125-207KHz, γιατί σε μεγαλύτερη συχνότητα (272-1100KHz), έρχονται τα δεδομένα που κάνουμε download και θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ τους.

Επίσης, το router "περιμένει" τα δεδομένα να ρθούν - download, μόνο στις συχνότητες 272-1100KHz.

Έτσι, παράλληλα, μπορούμε να κατεβάζουμε (το ρουτερ λαμβάνει σε υψηλές συχνότητες), μπορούμε να ανεβάζουμε (το ρούτερ στέλνει σε πιο χαμηλές συχνότητες) και να μιλάμε στο τηλέφωνο (η τηλεφωνική συσκευή στέλνει και λαμβάνει σε πολύ πιο χαμηλές συχνότητες)!

Τηλεφωνική επικοινωνία με Skype

skype
Μην μπερδεύεστε!

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι:
- ο υπολογιστής μας μετατρέπει τη φωνή μας σε δεδομένα,
- τη στέλει σαν δεδομένα με upload,
- λαμβάνει τα δεδομένα της φωνής του συνακροατή μας με download,
- μεταφράζει τα δεδομένα αυτά σε φωνή και την ακούμε από τα ηχεία του υπολογιστή μας!

Kοινώς δεν έχει καμία σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία μέσω της τηλεφωνικής μας συσκευής!

Adsl2

Αυτό λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία με το απλό adsl.

Η διαφορά είναι ότι βάσει "εξυπνότερων" κυκλωμάτων και πιο εξελιγμένου εξοπλισμού, αυξάνουμε τις ταχύτητες, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας πιο καλά τη γραμμή μας.

Κοινώς, είναι μια πιο έξυπνη τεχνολογία(δηλαδή χρησιμοποιούνται πιο εξελιγμένα κυκλώματα), που μας επιτρέπει να λάβουμε πολύ πιο γρήγορα δεδομένα, καθώς επίσης και να στείλουμε!

Πηγή

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top