Υλικά για τη ζύμη:
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1/2 φλιτζάνι νερό
3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
Υλικά για τη γέμιση:
700 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου
1/2 κιλό ανθότυρο
300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. φέτα τριμμένη
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
3 αυγά
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε μαζί με το αλάτι σε λεκάνη για ζύμωμα. Ζεσταίνουμε το νερό με το ελαιόλαδο, κάνουμε μία λακκουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε τον κρόκο μαζί με το νερό αραιωμένα. Στη συνέχει παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τις άκρες μέχρι να το ανακατέψουμε όλο και να γίνει ένα μείγμα απαλό και ελαστικό.
Ζυμώνουμε καλά. Κόβουμε τι 1/2 της ζύμης και ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο στρώνουμε το φύλλο με τις πλευρές του να εξέχουν. Στη συνέχεια βάζουμε το ταψί για μισή ώρα στο ψυγείο.
Τώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει λίγο και το σουρώνουμε. Κρατάμε το νερό για τα φυτά μας, γιατί το μπρόκολο έχει πολλές βιταμίνες και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αναμιγνύουμε σε μπολ τα τυριά, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τα αυγά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και στρώνουμε τη μισή ποσότητα των τυριών στη βάση του. Τοποθετούμε το μπρόκολο πάνω στα τυριά και το σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Ανοίγουμε το άλλο μισό φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα, αφού ανοίξουμε μία τρύπα στη μέση για να φεύγουν οι ατμοί.
Αλέιφουμε την πίτα με ελαιόλαδο και ψήνουμε τρία τέταρτα της ώρας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Από την Νίκη Μερκούρη
ofono
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.