Τι κάνεις για να απολαύσεις τον ουζομεζέ!
Για να μπει το χταποδάκι στο πιάτο σου, θέλει τσαχπινιά και υπομονετική προετοιμασία…
Για το χταπόδι σαν μεζέ τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί που να μην έχει ειπωθεί. Για να πάρει όμως τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στα άλλα θαλασσινά, απαιτεί καλή και σωστή προετοιμασία, που θα το μαλακώσει και θα σπάσει το σκληρό, λαστιχωτό του σώμα …
Πριν το φας λοιπόν, πρέπει να το χτυπήσεις τουλάχιστον 50 φορές και μετά να το παραγουλιάσεις («σγουρίξεις») πάνω σε έναν επίπεδο βράχο, μέχρι να στρίψουν τα πλοκάμια του και να σηκωθούν προς τα πάνω, οπότε και σταματάει να αφρίζει. Αυτή η διαδικασία είναι υποχρεωτική για όλα τα χταπόδια, είτε μικρά είναι είτε μεγάλα, αν θες να είναι γευστικά, εύπεπτα και κυρίως να μη χάσεις κάνα δόντι τρώγοντάς τα!
Μπορείς στη συνέχεια να το λιάσεις, κρεμασμένο στον αέρα για να στεγνώσει μια-δυο μέρες, και να το διατηρήσεις στην ψύξη για αρκετό διάστημα. Αλλιώς οφείλεις να το καταναλώσεις αμέσως ή να το βάλεις στην κατάψυξη.
Τι πρέπει να ξέρεις για το χταπόδι. Είναι ο βασιλιάς της παραλλαγής (μαζί με τη σουπιά), γιατί αλλάζει χρώμα εύκολα και γρήγορα στο άμεσο περιβάλλον του. Τον χειμώνα το βάρος του φτάνει από 5 μέχρι και 9 ακόμα κιλά. Ο μεγάλος εχθρός του είναι η σμέρνα και εκτυλίσσονται ομηρικές μάχες μεταξύ τους! Επίσης, τα χταπόδια έχουν κανιβαλικές τάσεις, που εκδηλώνονται τόσο μεταξύ τους όσο και στο ίδιο τους το σώμα, αφού δεν είναι απίθανο να συναντήσεις τον χειμώνα κάποιο που από την πείνα του να μασουλάει ένα από τα πλοκάμια του…
delamagen
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.