Ο Βενιζέλος μπλοκάρει το δημοψήφισμα

0

Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις στη διάρκεια της ημέρας, με έμφαση στην ανατροπή των ισορροπιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στο περιθώριο των διαφωνιών και των ενστάσεων υπουργών αλλά και κορυφαίων στελεχών του Κινήματος, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Κάννες, και αφού προηγήθηκε προφανώς εκτενής συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε στην πιο ηχηρή διαφοροποίηση. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπλοκάρει τελικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καθιστά ξεκάθαρη την πλήρη αντίθεσή του με την προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όπως επέβαλαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αποτελεί ιστορική κατάκτηση της χώρας, που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Έδειξε ωστόσο να διαφωνεί ακόμη και με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ίδια τη δανειακή σύμβαση, και αντιθέτως τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, της 27ης Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, η δήλωση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, έχει ως εξής:

«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες.

Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης.

Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόσταγμα.

Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια:

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό.

Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη.

Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου».

statesmen
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top