Η κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε, αλλά στο κτίριο του Αμαρουσίου όπου στεγάζεται το υπουργείο Παιδείας τα προβλήματα παραμένουν ίδια και το χειρότερο για την Παιδεία είναι ότι η αποτυχημένη Άννα Διαμαντοπούλου παρέμεινε στη θέση της.
«Ο Αϊ-Βασίλης θα φέρει τα σχολικά βιβλία στους μαθητές;» αναρωτιούνται χαριτολογώντας τα μέλη της Ενωσης Καθηγητών στα Χανιά της Κρήτης, σε ανακοίνωση με την οποία αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν φθάσει ακόμη σε σχολεία βιβλία μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο (Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης).
Ένα αδιανόητο αλαλούμ επικρατεί, όπως γράφει το Βήμα, με τις αποστολές βιβλίων: άλλα σχολεία παραγγέλλουν περισσότερα βιβλία απ’ όσα χρειάζονται, άλλα παίρνουν δέματα που δεν τους αντιστοιχούσαν και δεν τα επιστρέφουν, ενώ άλλα κάνουν λάθος στους υπολογισμούς.
Στην αναμονή…
«Περιμένουμε ακόμη πολλά βιβλία» λέει ο καθηγητής του 4ου Λυκείου Νέας Σμύρνης κ. Απ. Καραγιάννης. «Εχουμε βγάλει φωτοτυπίες, που όμως σιγά-σιγά εξαντλούνται» συνεχίζει. «Προσπαθούμε να μην πιέσουμε τα παιδιά, αλλά από την άλλη πλευρά το πρώτο τρίμηνο κάθε σχολικής χρονιάς είναι πολύ κρίσιμο για την εμπέδωση της γνώσης. Στηριζόμαστε όσο μπορούμε στις δυνάμεις μας κατά την παράδοση των μαθημάτων.
Είμαι καθηγητής 32 χρόνια και μπορώ να πω αυτό: δεν έχουμε ούτε υποδομές ούτε εργαστήρια, ούτε καν κάνουμε την απαραίτητη επιμόρφωση. Προσπαθούμε συχνά μόνοι μας να βρούμε τις λύσεις» καταλήγει. Στο σχολείο του καθηγητή κ. Β. Καραμπατσού ωστόσο τα βιβλία έχουν φθάσει στο σύνολό τους. Στο 5ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, όπως εξηγεί, χάρη στην προνοητικότητα των υπευθύνων αλλά και στην έγκαιρη αποστολή διδακτικών «πακέτων» από τον ΟΕΔΒ, τα μαθήματα γίνονται κανονικά με όλα τα βιβλία στις τάξεις. Παρ’ όλα αυτά, όπως εξηγεί ο κ. Καραμπατσός, άλλα σχολεία της περιοχής αντιμετωπίζουν ακόμη πρόβλημα με τις αποστολές βιβλίων.
Στα δημοτικά σχολεία οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες. Οπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Γ. Γαλκάνης, δάσκαλος στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, «σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας έχει φθάσει περίπου το 40% των βιβλίων και σε καμία περισσότερα. Στη Στ’ τάξη δεν έχουν έρθει μάλιστα καθόλου βιβλία για την Ιστορία ή τη Γεωγραφία».
«Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται φωτοτυπίες ή χρησιμοποιούμε τον πίνακα. Αυτό όμως δεν είναι μάθημα. Οταν ο συγγραφέας του βιβλίου χρωματίζει αλλιώς ένα σχήμα και ένα άλλο διαφορετικά, έχει τον σκοπό του. Το μάθημα δεν μπορεί να είναι το ίδιο με μια φωτοτυπία. Οποια παιδιά έχουν τα βιβλία στο σπίτι τους γιατί έχουν χρήματα οι γονείς τους να τα αγοράσουν είναι σαφώς πιο μπροστά από εκείνα που δεν τα έχουν».
kentrinews
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.