Μανιτάρια: «Ταπεινές» γκουρμέ γεύσεις

0

Τα Στρουμφάκια τα χρησιμοποίησαν για σπίτια τους, διάσημοι σεφ τα έβαλαν στις συνταγές τους, επιστήμονες τα μνημόνευσαν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και εκατομμύρια λάτρεις της γαστρονομίας παγκοσμίως τα απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση ωμά, ψητά, σε σάλτσες, τριμμένα, σε σκόνη, ως γαρνιτούρα, σε γλυκό του κουταλιού, ακόμα και σε… μαρμελάδες. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί, που συμμετέχουν σε εκάστοτε «μανιταρόφιλες» εξορμήσεις σε δάση για να αποκτήσουν την ηθική ικανοποίηση του συλλέκτη.

Μανιτάρια, τα θρεπτικά
Εκτός από υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και μέταλλα, η πλειοψηφία των μανιταριών είναι πλούσια σε βιταμίνες με πιο σημαντικές τις B12 και B2, που υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά στα ζωικά τρόφιμα. H βιταμίνη B12 είναι αναγκαία για την καλή σύσταση του αίματος, για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την ενίσχυση της μνήμης, ενώ η βιταμίνη B2 βοηθάει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και των ματιών και βελτιώνει το μεταβολισμό.

Από εκεί και πέρα, η εκάστοτε ποικιλία μανιταριών έχει και τα «προσωπικά» της θρεπτικά στοιχεία. Για παράδειγμα το Aγαρικό το δίσπορο (Agaricus bisporous) το γνωστό μας άσπρο μανιτάρι, αποτελεί πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων, όπως ασβεστίο, φωσφόρο και μαγνήσιο, ενώ τα Pleurotus διαθέτουν απαραίτητα αμινοξέα σε αναλογίες αντίστοιχες με εκείνες του αυγού.

Μανιτάρια, τα γκουρμέ
Τα άγρια μανιτάρια, είναι και τα πιο διαδεδομένα στις διεθνείς κουζίνες. Η γαστρονομική τους αξία τιμάται δεόντως από πολλούς σεφ, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι οι «ταπεινοί» αυτοί μύκητες μπορούν να απογειώσουν γευστικά ακόμα και το πιο απλό πιάτο, προσδίδοντάς του παράλληλα «γήινες» γεύσεις. Στους κύκλους της υψηλής γαστρονομίας, ωστόσο, τα είδη που συναντάμε περισσότερο σε ακριβά εστιατόρια και εκλεκτά πιάτα είναι τα Porcini και οι Τρούφες. 

Σε γενικές γραμμές οι τιμές των άγριων μανιταριών, σε αντίθεση με αυτά που αγοράζουμε σε κονσέρβες, είναι αρκετά τσιμπημένες μιας και δεν αποτελούν προϊόντα καλλιέργειας, αλλά μαζεύονται από συγκεκριμένα σημεία στη φύση (κυρίως δάση). Για παράδειγμα, ένα πακέτο αποξηραμένα άγρια μανιτάρια των 40 γραμμαρίων κοστίζει στο εμπόριο γύρω στα 15€, με την τιμή του κιλού πλησιάζει τα 1000€. Σας φαίνεται υπερβολική η τιμή;

Χαλαρώστε – υπάρχουν και… χειρότερα. Η τιμή της τρούφας (και ιδιαίτερα της λευκής) μπορεί να εκτοξευθεί ακόμα ψηλότερα. Κάποιες χρονιές μάλιστα, έφτασε ακόμα και τα 10.000€ το κιλό! Ο λόγος; Όπως μας πληροφορούν οι μανιταρόφιλοι γευσιγνώστες, η Τρούφα μαζεύεται – ή «κυνηγιέται» όπως λένε – σε άκρως... απόρρητες τοποθεσίες σε συγκεκριμένα σημεία της Ευρώπης, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκυλιών ή ακόμα και… γουρουνιών.

Πέρα από το έξυπνο μάρκετινγκ που έχει γίνει γύρω από την τρούφα βέβαια, σημαντικό ρόλο στις εξωφρενικές τιμές της παίζουν και οι καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς, οι οποίες επηρεάζουν την «εσοδεία» της. Για την ακρίβεια (στην κυριολεξία), φέτος ακούγεται ότι, λόγω της παρατεταμένης ξηρής καλοκαιρίας το καλοκαίρι στην Ευρώπη, η εσοδεία της τρούφας θα είναι περιορισμένη σε όγκο, οπότε και οι τιμές αναμένονται ανεβασμένες.





in2life

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top