Έκλεισε το haircut στο 50%

0

Με εντατικούς ρυθμούς το γερμανικό υπ. Οικονομικών προσπαθεί να υπολογίσει τις συνέπειες και το κόστος κουρέματος του ελληνικού χρέους έως και κατά 50 %.

Αυτό αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Leipziger Volkszeitung. Οι σχετικές διεργασίες, που γίνονται σε συνεννόηση με τη Γαλλία, είναι πολύ πιο εκτενείς από ότι αναμένετο, επιβεβαιώνουν προς την εφημερίδα κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατά μια εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με την LeipzigerVolkszeitung.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη μείωση του ελληνικού χρέους. «Εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο -και πολλά συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης- θα πρέπει το χρέος να μειωθεί με τέτοιο τρόπο έτσι η Ελλάδα να έχει μια σίγουρη προοπτική», υπογράμμισε μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του (CDU), στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε. «Σε μια δημοκρατία δεν είναι δυνατόν οι επενδυτές να αντλούν μόνο τα κέρδη και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις ζημιές», πρόσθεσε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να καταστεί ανταγωνιστική η Ελλάδα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει ευρεία μέτρα ελέγχου από την ΕΕ. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί εποπτεία, πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής ένωσης της ΕΕ και αναφέρθηκε σε πέντε σημεία με τα οποία θα ξεπεραστεί η κρίση. Το πρώτο είναι μια αξιόπιστη λύση του ελληνικού προβλήματος. Μετά θα πρέπει να ενισχυθεί ο μηχανισμός στήριξης, EFSF, για να γίνει πιο αποτελεσματικός. Θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να είναι δυνατές οι παρεμβάσεις στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες και, τέλος, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν αξιόπιστα μέτρα για την συνεπή μείωση των χρεών τους.

Στην συγχορδία του μεγαλύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους ήλθε σήμερα να προστεθεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bildπου κυκλοφορεί την Πέμπτη, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης προβαίνει στην εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο ορατό μέλλον κούρεμα του ελληνικού χρέους. Διευκρινίζει ωστόσο ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν με τον τρόπο αυτόν. «Η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο μόνη της τα προβλήματά της, κυρίως τον δημόσιο τομέα και να καταστήσει ανταγωνιστικότερη την οικονομία της».

Την ίδια ώρα η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2012 σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η τράπεζα θεωρεί μάλιστα αναπότρεπτη τη χρεοκοπία. Όπως όμως διευκρινίζει ο οικονομολόγος της UBS Ντιρκ Φάλτιν, το πολιτικό προσωπικό και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα αποτρέψουν μια γενικότερη ανάφλεξη στην ευρωζώνη.

Την αφορμή για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα δώσει βοήθεια ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν πολιτικά οι χώρες που βοηθούν την Αθήνα, είπε ο κ. Φάλτιν.

Η Γαλλία δεν εξαρτάται σύμφωνα με εκτιμήσεις της γαλλικής κυβέρνησης από τους πόρους του EFSFπροκειμένου να στηρίξει τις τράπεζες της. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, η γαλλική κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Ωστόσο διευκρίνισε ότι άλλες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από τον EFSF.

dailynews24
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top