Κυβέρνηση- τρόικα λύνουν το γρίφο της εφεδρείας

0

Το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας συζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον Δ. Ρέππα, παρόντος του Ευ. Βενιζέλου, ενόψει των τελικών αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν την Κυριακή στο έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση με την τρόικα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις και οι διεργασίες θα συνεχιστούν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία προτάσσει το σχέδιο που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας όσων είναι κοντά στη σύνταξη, ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια.

Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω είναι, σύμφωνα με την περσινή απογραφή, πάνω από 43.000 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.

Ωστόσο, εάν δεν συμπληρωθούν 30.000 «έφεδροι», η κυβέρνηση εξετάζει δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη αφορά όσους προσλήφθηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και η δεύτερη, την απόλυση μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων.

Το Σάββατο, θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τον Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, ενώ θα συνεχιστεί η συζήτηση για την εργασιακή εφεδρεία, με τη συμμετοχή του Δ. Ρέππα.

Που επικεντρώνει η τρόικα

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα θέματα της εργασιακής εφεδρείας, στο άνοιγμα των "κλειστών επαγγελμάτων", στις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΠΑΠ και Αερολιμένας Αθηνών, σε πρώτη φάση), στο νέο μισθολόγιο, στο νέο φορολογικό σύστημα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και στις νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό.

Πρωτεύον είναι, επίσης, η οριστικοποίηση των μεγεθών του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος θα ψηφισθεί εφέτος από τη Βουλή πολύ ενωρίτερα από το τέλος Δεκεμβρίου.

Στο "τραπέζι" των συζητήσεων τίθεται, ακόμη, η αναθεώρηση των μεγεθών για το 2013 και το 2014, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου γενικότερα.

Αντιδράσεις

Τη διαφωνία τους με ενδεχόμενες απολύσεις, μέσω του καθεστώτος της εφεδρείας, εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

Ο Κώστας Γείτονας είπε, μεταξύ άλλων, "θα το θεωρούσα, ανθρωποθυσία. Δεν είμαι υπέρ των ανθρωποθυσιών και κανένας δεν είναι. Όμως από την άλλη μεριά, εδώ γίνεται μια προσπάθεια για να βγούμε πέρα, είμαστε στη μέση, θα βουλιάξουμε".

Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Οδυσσέας Βουδούρης, ανέφερε: "Για μένα η κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της Ελλάδας… Εγώ δεν βάζω την κόκκινη γραμμή στην απόλυση ή μη απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζω την κόκκινη γραμμή στην ταχύτητα και στην αποφασιστικότητα των μεταρρυθμίσεων.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων, Θανάσης Οικονόμου, τόνισε ότι "οι άμεσες απολύσεις είναι απευκταίες, πιστεύω ότι είναι σενάριο για να μην πραγματοποιηθεί, πιστεύω ότι δεν θα πραγματοποιηθεί".

nooz
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top