Ενιαίο μισθολόγιο και σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ- Σταδιακά το «ψαλίδισμα» στους μισθούς

0

Ζήτησαν να εξαιρεθούν από την εφεδρεία και τους επιβλήθηκε το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και πλαφόν αμοιβών 1.900 ευρώ. Πρόκειται για κάποια από τα 151 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ειδική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο της προηγούμενης Πέμπτης με την οποία τροποποιούνται τρεις διαφορετικοί νομοί (Ν. 2362/1995, Ν.3429/2005 και ο Ν.3899/2010), ώστε να συμπεριλάβει και τους φορείς αυτούς στο νέο μισθολόγιο.

Ειδικότερα, διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» που θα εξετασθεί την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτρόπων Οικονομικών Υποθέσεων και Δημοσίας Διοίκησης της Βουλής προβλέπει πως το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμόζεται και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία σχέση με το Δημόσιο.

Έτσι, υπάγονται στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου επιχειρήσεις, ιδρύματα και οργανισμοί που ποτέ μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οποίοι προσλάμβαναν το προσωπικό τους με όρους εργασίας ιδιωτικού τομέα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο αυτό, δηλαδή, την ένταξη και των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο η τρόικα παρουσιάζεται αδιάλλακτη.

Eν τω μεταξύ, σταδιακά σε δύο χρόνια θα γίνουν οι περικοπές μισθών, αλλά και οι αυξήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Με την εφαρμογή του νόμου, για όσους δημοσίους υπαλλήλους η μείωση δεν υπερβαίνει το 30% των αποδοχών που ελάμβαναν έως και τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων, η περικοπή θα είναι άμεση.

Αν η μείωση είναι μεγαλύτερη του 30% των αποδοχών τους, θα δουν τους μισθούς τους να ψαλιδίζονται κατ' αυτό το ποσοστό με την εφαρμογή του νόμου, ενώ η περαιτέρω μείωση που προβλέπεται βάσει του νομοσχεδίου θα γίνει ισόποσα σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών μετά το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής του, δηλαδή έως το 2013.

Σε περίπτωση αυξήσεων, εφόσον η μηνιαία αύξηση είναι μέχρι 50 ευρώ καταβάλλεται άμεσα με την έναρξη εφαρμογής του νέου μισθολογίου, ενώ αν πρόκειται για αύξηση από 50 έως 100 ευρώ καταβάλλεται ισόποσα σε διάστημα δύο ετών και αν υπερβαίνει τα 100 ευρώ χορηγείται σε διάστημα τριών ετών.

Με το πολυνομοσχέδιο καθορίζεται επίσης η διαδικασία κατάταξης στα νέα βαθμολογικά και μισθολογικά κλιμάκια για όσους ήδη υπηρετούν στο Δημόσιο, ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία. Οι υπάλληλοι κατατάσσονται στους νέους έξι βαθμούς (από τον κατώτερο ΣΤ' στους Ε', Δ', Γ', Β' έως τον ανώτερο Α') βάσει του χρόνου «πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας».

Με την ένταξή τους στους νέους βαθμούς οι υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν τον βασικό μισθό που αναλογεί σε κάθε βαθμό, ενώ αν έχουν τα απαιτούμενα επιπλέον χρόνια στον ίδιο βαθμό θα προσμετρώνται και οι αυξήσεις που προβλέπονται στα ενδιάμεσα μισθολογικά κλιμάκια όπως αυτά προσδιορίζονται ανάλογα με τον βαθμό.

Οσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης - γενικού διευθυντή, διευθυντή ή τμηματάρχη - θα παραμείνουν σε αυτές ανεξαρτήτως του βαθμού στον οποίο θα καταταγούν βάσει του νομοσχεδίου μέχρι την επιλογή νέων προϊσταμένων.

newpost
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top