Φωτιά στα «ρετιρέ» του δημοσίου βάζει το νέο μισθολόγιο

0

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε τη Βουλή η κυβέρνηση την Πέμπτη θα φέρει τα πάνω-κάτω στις ζωές των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα των λεγόμενων «ρετιρέ», δηλαδή των υπαλλήλων που είχαν πολύ υψηλές συνολικές αποδοχές, παρότι ήταν χαμηλών προσόντων, λόγω των δεκάδων επιδομάτων που έπαιρναν.

Συγκεκριμένα, με την κατάργηση όλων σχεδόν των ειδικών επιδομάτων, το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο ουσιαστικά «τσεκουρώνει» τις αποδοχές όσων υπηρετούσαν σε προνομιούχα υπουργεία και ήταν υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ετσι, πολλοί δημοσίοι υπάλληλοι, και ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν στα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εξωτερικών, τα λεγόμενα «ευγενή» υπουργεία θα δουν τους επόμενους μήνες τις αποδοχές τους να καταβαραθρώνονται.

Ένας υπάλληλος, για παράδειγμα, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) στο υπουργείο Οικονομικών με 17 χρόνια υπηρεσίας θα χάσει τελικά πάνω από 1000 ευρώ:

Υπάλληλος ∆Ε µε 17 χρόνια στο υπ. Οικονοµικών
              Παλαιό µισθολόγιο   Νέο Μισθολόγιο
Αµοιβές        2.528 ευρώ          1.300 ευρώ
Τµηµατάρχης       65 ευρώ            250 ευρώ 
Οικ.επίδοµα       53 ευρώ            50 ευρώ για το παδί
µε ένα παιδί
ΣΥΝΟΛΟ         2.646 ευρώ          1.600 ευρώ
ΑΠΩΛΕΙΕΣ                  1.046 ευρώ
Ενώ ο ίδιος υπάλληλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που δεν είναι «ευγενές» θα χάσει μόλις 154 ευρώ:

Υπάλληλος ∆Ε µε 17 έτη στο υπ. Περιβάλλοντος
              Παλαιό µισθολόγιο    Νέο µισθολόγιο
Αµοιβές         1.636 ευρώ          1.300 ευρώ
Τµηµατάρχης        65 ευρώ            250 ευρώ
Οικ. επίδοµα       53 ευρώ             50 ευρώ για το παιδί
µε ένα παιδί
ΣΥΝΟΛΟ          1.754 ευρώ          1.600 ευρώ
ΑΠΩΛΕΙΕΣ                    154 ευρώ         

Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους έχουν στόχο να τερματιστούν οι μεγάλες ανισότητες των μισθών στο ελληνικό δημόσιο. Μέχρι σήμερα υπήρχαν κλητήρες σε «ευγενή» υπουργεία που έπαιρναν περισσότερα από υπαλλήλους με πανεπιστημιακά πτυχία και θέσεις ευθύνης σε άλλα υπουργεία. Δείτε παραδειγματα:

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΕ ∆ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
                      Υπ. Παιδείας     Υπ. Οικονοµικών
Παλαιό µισθολόγιο      1.311 ευρώ        2.076 ευρώ
Νέο µισθολόγιο         1.092 ευρώ        1.092 ευρώ
∆ΙΑΦΟΡΑ                - 219 ευρώ        - 984 ευρώ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ∆ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ 
Αγαµος υπάλληλος ΠΕ  Αγαµος υπάλληλος ∆Ε 
                     µε 17 έτη στο       µε 17 έτη στο
                     Υπ. Παιδείας        Υπ. ∆ικαιοσύνης
Παλαιό µισθολόγιο       1.672 ευρώ        1.729 ευρώ
Νέο µισθολόγιο          1.906 ευρώ        1.300 ευρώ
∆ΙΑΦΟΡΑ                 + 234 ευρώ        - 429 ευρώ
Το νέο μισθολόγιο θα πλήξει και τους νεοδιοριζόμενους, καθώς η μικρή αναπροσαρμογή προς τα πάνω των βασικών μισθών δεν αναπληρώνει τις βαρειές απώλειες από τη κατάργηση των επιδομάτων. Ειδικότερα, οι νέοι εισαγωγικοί βασικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:
  • Υ.Ε.: 780€ αντί 711€
  • Δ.Ε.: 858€ αντί 830€
  • Τ.Ε.: 1.037€ αντί 938€
  • Π.Ε.: 1.092€ αντί 985€
Οσον αφορά στα επιδόματα, διατηρούνται σε ισχύ τα εξής:
  • Επικίνδυνης- ανθυγιεινής εργασίας: έως 150€ (δυνητική χορήγηση) 

  • Παραμεθόριων περιοχών: 100€ 

  • Επιδόματα εορτών- αδείας (500 + 250 + 250€) 

  • Οικογενειακό μόνο για τέκνα (50€ για το πρώτο αντί 53€). Σημειώνεται ότι καταργείται το επίδομα για έγγαμους χωρίς τέκνα που σήμερα είναι 35 ευρώ 

  • Θέσης ευθύνης: έως 700€ 

  • Επίτευξης Στόχων: έως + 10% ετήσιου βασικού μισθού και + 25% για επίτευξη στόχου πάνω από 90%. Αντικαθιστά επί της ουσίας το κίνητρο απόδοσης που έπαιρναν όλοι ανεξαιρέτως οι δημόσιοι υπάλληλοι 

  • Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων: + 15% μηνιαίου βασικού μισθού για επίτευξη άνω του 90%. Αντικαθιστά επί της ουσίας τα ειδικά επιδόματα που παίρνουν σήμερα οι τελωνειακοί και οι εφοριακοί, χωρίς ωστόσο να αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τα εν λόγω επιδομάτα που ξεκινούσαν από τα 800 ευρώ και ξεπερνούσαν τα 1.780 ευρώ.
Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ορίζεται πλαφόν 3.000 ευρώ συνυπολογιζομένων όλων των επιδομάτων που μπορεί να εισπράττει κάποιος. Στις διατάξεις αυτές εντάσσονται, επίσης, οι εργαζόμενοι στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για τους οποίους τίθεται ανώτατο μέσο κατά κεφαλήν κόστος αμοιβών στα 1.900 ευρώ.

Να σημειωθεί πάντως ότι από τη πρώτη φάση του Νέου Μισθολογίου εξαιρούνται τα αποκαλούμενα Ειδικά Μισθολόγια δηλαδή Ενστολοι (Ενοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας), Δικαστικοί, Διπλωμάτες, Ανώτατοι Κληρικοί, Πανεπιστημιακοί, Διευθυντές- Επιμελητές ΕΣΥ.
iefimerida
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top