Ανορεξία: Η πάθηση που "παγιδεύει τα κορίτσια

0

Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) είναι μία διατροφική διαταραχή, που πλήττει όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως τους εφήβους και ιδιαίτερα τα κορίτσια ηλικίας 11-20 ετών, ενώ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (20%). Πρόκειται για αυτοεπιβαλλόμενη ασιτία, κατά την οποία ο ασθενής περιορίζει την πρόσληψη τροφής εκούσια, φοβούμενος την αύξηση βάρους.

Επικίνδυνο προανάκρουσμα για τη νευρική ανορεξία είναι η εμμονή με το σωματικό βάρος. Συνήθως, ο ασθενής αποφεύγει συγκεκριμένα τρόφιμα, που θεωρεί ότι "παχαίνουν", ενώ ασχολείται επισταμένως με τη μέτρηση των θερμίδων.

Υπάρχουν δύο τύποι ανορεκτικών: Ο περιοριστικός (αυτός που αρνείται την λήψη τροφής) και ο τύπος της υπερφαγίας/κάθαρσης (ο οποίος χάνει βάρος με την πρόκληση εμετού και φάρμακα).

Πώς συμπεριφέρεται ο ανορεκτικός;

Το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία προσπαθεί να μειώσει το σωματικό του βάρος, καθώς αισθάνεται έντονο φόβο για τυχόν αύξησή του.

Επίσης, πάσχει από "διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος", γεγονός που σημαίνει ότι δεν "βλέπει" ότι το βάρος του είναι κατώτερο από το φυσιολογικό και επιμένει για το αντίθετο. Αυτή η συμπεριφορά είναι και η πιο επικίνδυνη, καθώς αλλάζει δύσκολα και επομένως καθυστερεί τη θεραπεία.

Επίσης, ο ασθενής επιδίδεται σε έντονη σωματική άσκηση, ακριβώς για να διατηρήσει το βάρος του στα κατώτερα δυνατά επίπεδα.

Τέλος, εκείνοι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές υιοθετούν περίεργους τρόπους συμπεριφοράς, όπως το να τρώνε κρυφά, να αποφεύγουν την οπτική επαφή με άλλους, να κρύβουν το λιπόσαρκο σώμα τους κάτω από πολλά ρούχα ακόμα και το καλοκαίρι, και να αδιαφορούν για την εμφάνιση και την υγιεινή τους.

Επίσης, μπορεί να τρώνε υπερβολικά αργά ή μέσα από ακατάλληλα σκεύη, μπορεί να κάνουν ασυνήθιστους συνδυασμούς τροφίμων ή να κάνουν υπερβολική χρήση μπαχαρικών, ξυδιού, λεμονιού, ή να αρνούνται κατανάλωση υγρών για να μην "φουσκώσουν".

Παράλληλα, μπορεί να εμφανίζουν:

- Απομόνωση και εσωστρέφεια

- Μεταβολές διάθεσης - Οξυθυμία

- Τελειομανία

- Άγχος και κατάθλιψη

Συμπτώματα:

- Απώλεια βάρους: Είναι συχνή η απότομη και υπερβολική μείωση του βάρους, Οι ασθενείς κάνουν εμετούς μετά από τα γεύματα και παίρνουν καθαρτικά ή διουρητικά.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να συνοδεύεται και από επεισόδια βουλιμίας, κατά τα οποία οι ασθενείς αρχίζουν να τρωνε υπερβολικά και μετά προκαλούν εμετό.

- Διακοπή της έμμηνου ρύσης για τουλάχιστον 3 διαδοχικούς κύκλους (αμηνόρροια): Είναι η απόρροια της δραματικής απώλειας βάρους και της αδυναμίας του οργανισμού.

- Αύξηση τριχοφυΐας: Οι γυναίκες που χάνουν πολύ βάρος απότομα, αναπτύσσουν έντονη σωματική τριχοφυΐα, η οποία εξυπηρετεί στη διατήρηση της σωματικής θερμοκρασίας. Έτσι, μπορεί να αναπτυχθεί χνούδι στο πρόσωπο, τους ώμους και την ράχη (Lanugo), στο στέρνο και την κοιλιά.

- Κιτρινισμένα δόντια: Τα κιτρινισμένα δόντια αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα κυρίως ασθενών της υπερφαγίας/κάθαρσης, διότι με τον εμετό τα στομαχικά οξέα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

- Τριχόπτωση

- Δερματικά προβλήματα

- Εύθραυστα νύχια

- Μείωση σεξουαλικής διάθεσης

- Υπόταση

- Χαμηλός καρδιακός σφυγμός/Βραδυκαρδία

- Κοιλιακός πόνος

- Δυσκολία στην κατάποση

- Διαταραχές ύπνου

- Αφυδάτωση

- Δέρμα ξηρό με άσχημη όψη

- Υποθερμία

- Ζαλάδα και αδυναμία συγκέντρωσης

- Δυσκοιλιότητα

Η θεραπεία δεν είναι εύκολη είναι όμως απλή. Φτάνει τα συγγενικά πρόσωπα του ασθενή να απευθυνθούν σε ειδικευμένους γιατρούς.

nooz
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top