Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε το προσχέδιο!

0

Σε αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ αλλάζοντας στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού το 2012.

Σύμφωνα με την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα μπήκε σε ύφεση από το 2008, το 2009 η ύφεση ήταν μεγαλύτερη (στο 3,2% αντί για 2%) και το 2010 ήταν μικρότερη (στο -3,5% από 4,5% που αναφέρει το προσχέδιο).

Αναθεωρήθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για το ΑΕΠ δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού το οποίο βασίστηκε στα παλαιά στοιχεία.

Συγκεκριμένα για το 2010, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).

Επίσης η ΕΛΣΤΑ προχώρησε σε αναθεώρηση του επιπέδου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε τρέχουσες αγοραίες τιμές, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις Μαρτίου 2011, ως εξής: 2005 (-0,9%), 2006 (-1,1%), 2007 (-1,9%), 2008 (-1,7%), 2009 (-1,4%), 2010 (-1,2%).

Σε αριθμούς αυτό σημαίνει πως το ΑΕΠ για το 2007 εκτιμάται στα 222,7 δισ. ενώ ο προϋπολογισμός στα 227,3 δισ. Για το 2008 αντίστοιχα τα νούμερα είναι 232,9 έναντι 236 αντιστοίχως, για το 2009 στα 231,6 δισ. έναντι 235 και για πέρσι στα 227,3 δισ. έναντι 230 δισ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι το μέγεθος αυτών των αναθεωρήσεων εμπίπτει στο σύνηθες εύρος αναθεωρήσεων που έχουν σημειωθεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προχώρησε στην αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005-2010 στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης για τις Ελληνικές Στατιστικές-JOSGAP) που υποστηρίζεται από τη Eurostat.

Αυτή η αναθεώρηση αφορά κυρίως στην ένταξη νέων και επικαιροποιημένων πηγών στη διαδικασία κατάρτισης των εθνικών λογαριασμών, όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ σε σχετική ανακοίνωση.

Οι κύριο λόγοι που συνέβαλαν σε αυτές τις αναθεωρήσεις είναι οι εξής:

- Νέες εκτιμήσεις για πολλές δραστηριότητες με βάση τα αποτελέσματα βελτιωμένων στατιστικών ερευνών διάρθρωσης επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και νέων ερευνών στους κλάδους της ενημέρωσης και επικοινωνίας, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

- Αναθεώρηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών βάσει κυρίως των νέων αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών.

- Η εφαρμογή βελτιωμένης μεθοδολογίας για την εκτίμηση του σχηματισμού του ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες, με χρήση νέων πηγών και μεθόδων.

- Νέες εκτιμήσεις για τις εισαγωγές και εξαγωγές πλοίων, με τη χρήση νέων πηγών για την καταγραφή αυτών των συναλλαγών

newscode
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top