Η επικαρπία…

0

Για αυτούς που ασχολούνται με την αγορά ακινήτων η πιο άχαρη μορφή ιδιοκτησίας είναι αυτή της ψιλής κυριότητας. Ο «αποδυναμωμένος» ιδιοκτήτης ουσιαστικά παραδίδει την νομή του ακινήτου στον επικαρπωτή και ταυτόχρονα υπομένει τα αρνητικά του, όπως η πτώση της τιμής, το κόστος τακτοποίησης αυθαιρεσιών και ένα σημαντικό μερίδιο των φόρων. Τις ουσιαστικές αποφάσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου λαμβάνει ο επικαρπωτής, αφού αυτός έχει την νομή και πραγματική «εξουσία» επί του ακινήτου. Στη δυσάρεστη αυτή θέση του αποψιλωμένου κύριου κινδυνεύουμε να βρεθούμε ως κυρίαρχος λαός όσον αφορά στη ιδιοκτησία της δημόσιας και κοινής περιουσίας μας, εάν συνεχιστεί η σημερινή κυβερνητική πολιτική και πρακτική.

Ήδη σήμερα η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να πράξει τίποτα χωρίς την έγκριση της τρόικας, ως εκπροσώπου των «επικαρπωτών» της χώρας. Κύριος λόγος ότι από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση δεν διαθέτει συγκροτημένη στρατηγική με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους δανειστές προασπίζοντας το εθνικό κοινωνικό συμφέρον. Συμφώνησε το μνημόνιο χωρίς όμως να το συνοδεύσει εξ αρχής με ένα εφικτό και συνδυασμένο πλάνο αναδόμησης αλλά και ανάπτυξης της οικονομίας. Πράττει «τυχαία» με κύριο γνώμονα την έγκριση των μνημονιακών δόσεων και όχι την ουσιαστική προοπτική και ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η λογική του εκβιασμού όταν πλησιάζει μια δόση του μνημονίου είναι έωλη και χωρίς καμία προοπτική. Με βάση μια οριζόντια υπερβολική προσέγγιση των ζητημάτων, κυρίως της φορολογίας και των παρεμβάσεων στο δημόσιο η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει απέναντι της σχεδόν όλη την κοινωνία. Αδυνατεί σταθερά να συνθέσει και να ενεργοποιήσει θετικά την κοινωνία. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να χαθεί κάθε ίχνος θετικού δυναμισμού, ορισμένες κοινωνικές ομάδες να διατηρούν μια αδιάλλακτη στάση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τελικά η κοινωνία να εκβιάζεται πολλαπλώς και παντοιοτρόπως χωρίς την διέξοδο της μελλοντικής προοπτικής.

Η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση μπορεί όντως να κληρονόμησε μια δύσκολη κατάσταση αλλά επέλεξε εξ’ αρχής το 2009 μια λαθεμένη δημοσιονομική πολιτική. Με σημαία την υπέρ-φορολόγηση η οποία στραγγαλίζει την αγορά θυσιάζοντας την ανάπτυξη και χωρίς ταυτόχρονα την προώθηση ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών στη δομή του κράτους και των δαπανών. Αποτέλεσμα η σαρωτική ύφεση και απαξίωση της οικονομίας με την ταυτόχρονη ισχυρή αύξηση των ανισοτήτων. Η αδυναμία θετικής και συντονισμένης δράσης της κυβέρνησης και η εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας οδηγεί αναπόφευκτα στην πλήρη παράδοση του τιμονιού στην ομάδα ελέγχου και «υποστήριξης» της τρόικας. Ενδεχόμενο αποτέλεσμα η απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και της δυνατότητας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με σχέδιο και ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Ο κίνδυνος πλέον οι επικαρπωτές να αποφασίσουν την πώληση δημοσίας περιουσίας σε ελάχιστη αξία είναι ορατός. Μια αξία που δεν αφορά μόνο τιμές αλλά και τα πολλαπλά δευτερογενή οφέλη μιας αξιοποίησης για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε σε αυτή τη λογική παράδοσης κυριαρχικών αποφάσεων κινείται και το πλαίσιο της τελευταία συμφωνία της συνόδου κορυφής με την διαγραφή χρέους!

Η ελληνική κοινωνία, λόγω της ελλιπούς σύγχρονης διακυβέρνησης, έχασε πολύτιμο χρόνο όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν κυριαρχικά δικαιώματα. Η πλήρης κυριότητα είναι κορυφαία επιταγή να παραμείνει ελληνική. Ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός. Οφείλει να συνδυάζει την αλλαγή πολιτικής με συγκροτημένη δημοσιονομική προσέγγιση ταυτόχρονα με αναπτυξιακή στρατηγική και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρωτίστως όμως πρέπει να εστιάσει στην δίκαιη εξειδικευμένη προσέγγιση της φορολογίας, στην αποτελεσματική αναδόμηση των κρατικών υπηρεσιών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με βάσει πάντα το κοινωνικό συμφέρον.

statesmen
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top