Εξέλιπεν και το “πράσινο ταμείο”, απομένουν τα πράσινα άλογα

0

Θυμάστε όλες αυτές τις περίφημες διακηρύξεις του Γ. Παπανδρέου για πράσινη οικονομία, για στροφή στην οικολογία, για προστασία του περιβάλλον, για πράσινη ανάπτυξη.

Μήπως θυμάστε την… πράσινη Τίνα που προσπάθησε είναι η αλήθεια να φέρει μια πιο περιβαλλοντική διάθεση στο υπουργείο που ανέλαβε.

Μήπως θυμάστε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ίδρυσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για να δείξει την στροφή της προς την προστασία της φύσης;

Όλα αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε. Φούσκες ήταν του κ. πρωθυπουργού και έσκασαν. Έπεα πτερόεντα, προεκλογικές φανφάρες όπως το «λεφτά υπάρχουν».

Μέσα σε μια στιγμή και για χάρη της τρόικας τα διέλυσε όλα. Πέρασε στο πολυνομοσχέδιο διάταξη σύμφωνα με την οποία το 95% των εσόδων του πράσινου ταμείου από τις τακτοποιήσεις ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων θα μεταφερθεί στα κρατικά ταμεία. Διαλύεται δηλαδή το πράσινο ταμείο το οποίο φτιάχτηκε για να μαζέψει χρήματα από τα πρόστιμα κι ως αντιστάθμισμα να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων, κατεδάφιση παλαιών κτιρίων, ανάπλαση περιοχών, πάρκα, πεζόδρομους και γενικότερα ότι θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων περιοχών που θα επιβαρύνονταν από τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Ίσως το μόνο σωστό που έγινε σε όλη τη διαδικασία της τακτοποίησης ήταν ότι θα συγκεντρώνονταν ένα μεγάλο ποσό για να ανασάνει αυτός ο τόπος.

Αμ δε, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, ήτοι την τρόικα. Πάνω από 1 δις έσοδα από τους ημιυπαίθριους και 600-700 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος θα ήταν το ποσό που θα συγκέντρωνε η κυβέρνηση κι ένα μεγάλο μέρος θα πήγαινε στο πράσινο ταμείο το οποίο μάλλον θα… κιτρινίσει από το κακό του.

Το μεγάλο γέλιο θα πέσει, όμως, όταν το ΣτΕ θα κληθεί να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα του νόμου της τακτοποίησης. Η κόντρα δικαστών και πολιτικών είχε μέχρι πρότινος νικητές τους πρώτους οι οποίοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους τακτοποίηση αυθαιρέτων διότι αντιβαίνει το Σύνταγμα. Τόσο ο νόμος Σουφλιά όσο και ο νόμος Μπιρμπίλη και εσχάτως αυτός για τους ημιυπαίθριους προσπαθούσε να ξεπεράσει το Σύνταγμα βάζοντας το λεγόμενο περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Όπου δηλαδή θα νομιμοποιούνταν πολεοδομικές αυθαιρεσίες, θα γίνονταν χώροι πρασίνου κι έτσι και το ΣτΕ δεν θα μπορούσε να βγάλει άλλη απόφαση.

Τώρα όμως που το πράσινο ταμείο και τα πράσινα… άλογα εξέλιπαν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κριθούν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις τακτοποίησης, γεγονός που θα τινάξει στον αέρα όλο το εγχείρημα που έχει εμπλέξει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Και το ερώτημα είναι: Αν βγει αντισυνταγματικός ο νόμος θα επιστραφούν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που για ακόμη μια φορά πιάστηκαν κορόιδα;

antinews
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top