«Πόλεμος» για το κυνήγι στον Αμβρακικό

0

Άγρια διαμάχη έχει ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση της περιφερειακής διοίκησης Ηπείρου να επιτρέψει το κυνήγι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες είδη πουλιών, δύο από τα οποία μάλιστα απειλούνται με εξαφάνιση από τη χώρα μας. Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από την πλευρά του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό των υδρόβιων πουλιών.

«Στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού υπάρχουν περίπου 250 είδη πουλιών και μεταξύ αυτών δύο παγκοσμίως απειλούμενα είδη, η βαλτόπαπια και ο αργυροπελεκάνος, για τα οποία η συγκεκριμένη περιοχή είναι ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής. Οι βαλτόπαπιες υπολογίζεται ότι είναι 50 -80 άτομα, ενώ οι αργυροπελεκάνοι δεν ξεπερνούν τα 100-130 ζευγάρια. Η άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους πληθυσμούς», εξηγεί η υπεύθυνη πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Μαλάμω Κορμπέτη.

Η απαγόρευση

Το κυνήγι απαγορεύτηκε το 1990 στον πυρήνα και στη ζώνη Α του πάρκου, με στόχο την προστασία των σπάνιων ειδών, αλλά επιτρέπεται στις υπόλοιπες περιοχές. Στις αρχές Σεπτέμβρη η περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να επιτρέψει τη θήρα στη ζώνη Α του πάρκου, όπου ζουν οι περισσότερες πάπιες. «Είμαστε όλοι σύμφωνοι για να επιτραπεί το κυνήγι μέσα στον Αμβρακικό, οι κυνηγοί είναι σημαντικό κομμάτι της περιοχής μας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ακραία όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν κάποιοι», δηλώνει στη Real planet ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.

«Η άρση της απαγόρευσης προωθείται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επειδή στην περιοχή υπάρχουν χιλιάδες ψηφοφόροι κυνηγοί», καταγγέλλει από την πλευρά της η Μ. Κορμπέτη, ενώ ο περιβαλλοντολόγος και συντονιστής του φορέα διαχείρισης Αμβρακικού, Δημήτρης Μπαρέλος, επισημαίνει πως «Οι κυνηγοί ασκούν καθημερινά και συστηματικά πιέσεις προς όλους και προς τον φορέα διαχείρισης για επιτραπεί η θήρα . Οπως είναι προφανές, οι αιρετοί άρχοντες είναι πιο ευάλωτοι». «Αυτό που ζητούν είναι να μπουν με βάρκες με εξωλέμβιες μηχανές μέσα στην απαγορευμένη περιοχή. Με αυτό τον τρόπο δύο μόνο άτομα αρκούν για να σκοτώσουν 200-300 πουλιά σε λίγα λεπτά», λέει ο Δ. Μπαρέλος.

Οι κυνηγοί

Οι κυνηγοί, οι οποίοι στην ευρύτερη περιοχή αριθμούν περίπου τους 6.000, απέστειλαν επιστολή στον υπουργό περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην οποία χαρακτηρίζουν «υπερβολικές και ατεκμηρίωτες τις απαγορεύσεις θήρας» και υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι το νόμιμο κυνήγι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη λαθροθηρία που έχει ρημάξει την περιοχή. Όπως έχει αποκαλύψει η Real planet, τα περιστατικά εισβολής κουκουλοφόρων λαθροκυνηγών με εξωλέμβιες μηχανές μέσα στον πυρήνα του εθνικού πάρκου είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ενώ το πιο πρόσφατό κρούσμα συνέβη μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Το επιχείρημά τους βασίζεται στο γεγονός ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις διαθέτουν θηροφύλακες, οι οποίοι θα αναλάβουν τη φύλαξη της περιοχής και των θηρεύσιμων ειδών. «Θα βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την πλευρά της πολιτείας», επισημαίνει ο Δημήτρης Μπαρέλος.

Επιπλέον, όπως δηλώνει η υπεύθυνη πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «τα στοιχεία που έχουμε από τα κέντρα περίθαλψης πτηνών δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της νόμιμης θήρας αυξάνεται η λαθροθηρία».

Οι κυνηγοί υποστηρίζουν ακόμη πως η θήρα λειτουργεί ως μέτρο διαχείρισης των υδρόβιων πληθυσμών, γεγονός που αναγνωρίζεται διεθνώς από την επιστημονική κοινότητα και τους περιβαλλοντολόγους. «Αυτό ισχύει αλλά μόνο όταν υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός θηρεύσιμων ειδών σε μια περιοχή».

Στον Αμβρακικό υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί πρασινοκέφαλης πάπιας και φαλαρίδες, τα οποία είναι θηρεύσιμα είδη, αλλά σύμφωνα με την ίδια: «Οι κυνηγοί δεν ξεχωρίζουν τα απειλούμενα είδη με αποτέλεσμα να τα πυροβολούν όλα μαζί. Τα θηρεύματα καταλήγουν να πωλούνται παράνομα στις ταβέρνες της περιοχής σε υψηλές τιμές».

ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ

real.gr
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top