Αντιδράσεις κομμάτων εν όψει κρίσιμων εξελίξεων σχετικά με την κρίση χρέους

0

Αντιδράσεις στα πολιτικά κόμματα προκαλούν τα σενάρια γύρω από την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης χρέους, εν όψει και του καθοριστικού, κατά τα φαινόμενα, ραντεβού που έχουν την Κυριακή στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από τη Λαμία όπου βρέθηκε για την επίσημη εκδήλωση πολιτικής αποκατάστασης του Αρη Βελουχιώτη, αναφέρθηκε τόσο στο ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, όσο και στο ενδεχόμενο των εκλογών.

«Το κούρεμα είναι κάτι που είχε προδιαγραφεί εδώ και δύο χρόνια. Για μας ήταν πασίγνωστο. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να τους κουρέψει ο λαός το πολιτικό μπόι, να τους αφαιρέσει την πολιτική δύναμη. Αν δε γίνει αυτό η επόμενη δεκαετία θα είναι τραγική» είπε η κυρία Παπαρήγα.

«Έτσι καταλήγει η κρίση του καπιταλισμού. Σε τσεκούρωμα των δικαιωμάτων του λαού και σε μια μελετημένη ζημιά του κεφαλαίου που θα ανακτήσει τα κέρδη του στις πλάτες και στα λείψανα του λαού» πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ,σ συμπληρώνοντας ότι το κόμμα της είναι «πανέτοιμο» για εκλογές.

«Αναπόφευκτο» χαρακτήρισε το κούρεμα του χρέους ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Προσπαθούν να το κάνουν συντεταγμένα γιατί το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας τρομοκρατεί την Ευρώπη και τις αγορές. Αφού πρώτα τα έκαναν μαντάρα με τα Μνημόνια, προσπαθούν λοιπόν να οργανώσουν έτσι τα πράγματα, ώστε η χρεοκοπία της Ελλάδας να μην έχει ευρύτερες διεθνείς επιπτώσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στον Ελεύθερο Τύπος της Κυριακής.

Εν όψει της συνάντησης Μέρκελ- Σαρκοζί, ανακοίνωση εξέδωσε και ο Π.Σκουρλέτης, εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Όσο αναζητούνται λύσεις που θέτουν ως προτεραιότητα τη διάσωση των τραπεζών και τη διατήρηση της κυριαρχίας των αγορών σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών και του κόσμου της εργασίας μέσα από προγράμματα άγριας λιτότητας, η κρίση θα βαθαίνει και θα επεκτείνεται, ενώ το ενδεχόμενο της διάλυσης της ΕΕ θα είναι πιο ορατό.

«Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όσο και αν ματώσει -και έχει ματώσει- ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται κατά συνέπεια μια ευρωπαϊκού χαρακτήρα λύση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Όσο ελκυστικό και αν ακούγεται το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, εάν δεν συνοδεύεται από ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, που δεν θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια της ελληνικής αγοράς, των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών δαπανών, τότε το κούρεμα θα είναι η χειρότερη εκδοχή που μπορεί να υπάρξει» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει συστηματικά για αυτές τις εξελίξεις».

«Εκ πρώτης όψεως το να χρωστάς λιγότερα φαίνεται καλύτερο. Όμως οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στις δυνατότητες της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, στο τραπεζικό σύστημα και στην διεθνή εμπιστοσύνη, είναι επίσης πολύ σοβαρές. Επίσης, αν προχωρήσει το 'κούρεμα' χωρίς η χώρα να έχει επιτύχει σοβαρά πρωτογενή πλεονάσματα, υπάρχει ο κίνδυνος να μετεξελιχθεί-σε επόμενη φάση-σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» δήλωσε στη Realnews η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πρόκειται για τεράστιας σημασίας απόφαση που αν ληφθεί πρέπει να ληφθεί μετά από πολύ καλή προετοιμασία και σχεδιασμό, υπό καθεστώς ευρύτερης συναίνεσης και σε απόλυτη συνεργασία με τους εταίρους μας. Πριν φτάσουμε όμως εκεί πρέπει να ερευνηθούν όλες οι άλλες εναλλακτικές εκδοχές» συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη.

madata
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top