Απεργιακό «τσουνάμι»

0

Σαρωτικό κύμα απεργιών πλήττει τη χώρα και την οικονομία, που αναμένεται να κορυφωθεί αύριο και μεθαύριο με την 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη και Πέμπτη τα λεωφορεία και τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ το μετρό θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος την Τετάρτη θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Το τραμ την Τετάρτη θα κινηθεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και την Πέμπτη από τις 8 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Τις ίδιες ημέρες δεν θα κυκλοφορούν τα ταξί λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο ΣΑΤΑ.

Καθημερινά πληθαίνουν οι κλάδοι των εργαζομένων που αντιδρούν στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και στα οικονομικά μέτρα, που μειώνουν περαιτέρω τις αποδοχές σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με αιχμή την εργασιακή εφεδρεία.

Ειδικότερα, με καθολική συμμετοχή των τελωνειακών υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε χθες απεργία την οποία κήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΤΥΕ). Συνέπεια ήταν να μην πραγματοποιηθούν συναλλαγές σε όλα τα Τελωνεία, ενώ ήταν κλειστά λιμάνια, αεροδρόμια και τα συνοριακά Τελωνεία της χώρας.

Σε συνέχεια της χθεσινής απεργίας η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων, αποφάσισε να προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία για σήμερα.

Παράλληλα, οι εφοριακοί πραγματοποιούν δύο 48ωρες απεργίες, που άρχισαν από χθες και θα συνεχισθούν έως τις 20 Οκτωβρίου.

Δεμένα παραμένουν από χθες τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από χθες, στις 6 τα ξημερώματα, ενώ οι εργαζόμενοι στα λιμάνια έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Οκτωβρίου, μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που θα λάβουν μέρος στη 48ωρη γενική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στην απεργία, την οποία έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συμμετέχουν υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, σε ασφαλιστικά ταμεία, στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Σε 48ωρη απεργία, στις 19 και 20 Οκτωβρίου προχωρούν και οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες, σύμφωνα με απόφαση της ΟΤΟΕ. Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα αποφάσισαν την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, από χθες, αντιδρώντας στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Εβδομάδα καταλήψεων και απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκίνησε από χθες στο χώρο της υγείας, με κορύφωση στις 19 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, από σήμερα και επ’ αόριστο, οι γιατροί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μαζί με τα σωματεία εργαζομένων θα προχωρήσουν σε κατάληψη, κρατώντας όμως ανοικτά τα νοσοκομεία για τους ασθενείς.

Οι καταλήψεις αφορούν τα γραφεία Διοικητών, καθώς και τα Ταμεία είσπραξης. Θα παραμείνει ελεύθερη η πρόσβαση των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία, τα χειρουργεία και τις Κλινικές. Παράλληλα, οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν αποφασίσει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ως την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο μεταξύ, στις 19 Οκτωβρίου έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί της Αττικής, ενώ στη 48ωρη απεργία της 19-20 Οκτωβρίου θα μετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις υπηρεσίες πρόνοιας καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, με απόφαση του ΙΣΑ.

Στον κλάδο της παιδείας, σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν, οι καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι δάσκαλοι, αύριο και μεθαύριο, με προοπτική να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα απεργία από τις 24 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας από τις 7 έως τις 10 το πρωί και στάση εργασίας τις ίδιες ώρες.

Σε πανελλαδική αποχή από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου βρίσκονται οι δικηγόροι της χώρας και θα συνεχίσουν τουλάχιστον έως και τις 19 του μηνός. Καταλήψεις, πραγματοποιούν και οι δικαστικοί υπάλληλοι από τις 7.00 έως τις 10.00 το πρωί, ενώ στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δικαστές.

Η ένωση δικαστών και εισαγγελέων αποφάσισε, από σήμερα τα δικαστήρια να διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους καθημερινά, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 15.00μμ.

Κλειστά θα είναι και τα αρτοποιεία την Τετάρτη, καθώς με απόφαση της γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, ο κλάδος θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΓΣΕΒΕΕ.

Επίσης, με απόφαση του δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), κλειστά θα μείνουν και τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Με 5ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην αυριανή πανελλαδική απεργία ο κλάδος των πωλητών φρουτολαχανικών, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οπωρολαχανεμπόρων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων του κλάδου στις κεντρικές αγορές, την εξάπλωση του παρεμπορίου, την ολιγοπώληση της αγοράς, τον περιορισμό των εισοδημάτων και το κλείσιμο καταστημάτων.

Συγκεντρώσεις

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, που χαρακτηρίζονται απο τα συνδικάτα ώς οι πλέον κρίσιμες μεταπολιτευτικά, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις, απο τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη στο Πεδίον του Άρεως (11:00 π.μ.) και την Πέμπτη στο Σύνταγμα (11:00 π.μ.), ενώ το ΠΑΜΕ οργανώνει χωριστές συγκεντρώσεις τις ίδιες ώρες στην Ομόνοια.

real.gr
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top