Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΔΝΤ για την Κυπριακή οικονομία

0

Προειδοποίηση για συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το 2012, αναρρίχηση του εφετινού ελλείμματος στο 7% και σοβαρούς δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους, απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης του για την Κύπρο.

Τα συμπεράσματα ανακοινώθηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη. «Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, οι οποίοι απαιτούν αποφασιστικό χειρισμό», ανέφεραν στη διάσκεψη τεχνοκράτες του οργανισμού.

Τo ΔΝΤ ζητά την επίσπευση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και την επαγρύπνηση των αρχών σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Οι αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τις νομικές και εποπτικές τους εξουσίες, ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως εξοπλισμένες για ανάληψη άμεσης δράσης για την ανακεφαλαιοποίηση ή την εξυγίανση τραπεζών, αν χρειαστεί», ανέφεραν οι αξιωματούχοι του.

Όπως τονίζει, η εφαρμογή δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών είναι απαραίτητες προκειμένου να τεθεί το δημόσιο χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, αποκαθιστώντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιώνοντας τις προοπτικές για ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Για το σκοπό αυτό, οι δημοσιονομικές και οικονομικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν με ενότητα και ταχύτητα», τονίζει με διακριτικό τρόπο το Ταμείο.

«Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση έχει χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Οι αρνητικές αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα συνιστούν σημαντικό μελλοντικό κίνδυνο».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τολμηρές διορθωτικές ενέργειες μπορούν να θέσουν το πλαίσιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, με βάση τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας.

Αυτά περιλαμβάνουν ένα επιτυχημένο διεθνή τομέα υπηρεσιών ο οποίος εδράστηκε πάνω στα θεμέλια ενός ιδιαίτερα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού και στο επιχειρηματικό πνεύμα. Η μακρά ιστορική πορεία σταθερής ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας στη χώρα, μαρτυρεί το δυναμισμό της οικονομίας.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η αναστροφή της αρνητικής πορείας των δημόσιων οικονομικών αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Η μείωση του ελλείμματος της τάξης περίπου του 7% του ΑΕΠ το 2011 είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια και να τεθεί το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε καθοδική τροχιά.

Τα μέτρα για την επίτευξη δημοσιονομικών περικοπών θα πρέπει να επικεντρωθούν, κυρίως, σε μειώσεις δαπανών, για τις οποίες η εμπειρία έχει δείξει ότι οδηγούν σε πιο διαρκείς εξοικονομήσεις πόρων σε σύγκριση με τις αυξήσεις φορολογίας. Επιπλέον, οι μεγάλες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών τα τελευταία τρία έτη, ιδίως στους μισθούς και τα ωφελήματα του δημόσιου τομέα αλλά και στις μη στοχευμένες κοινωνικές παροχές, υποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλων περιθωρίων για συγκράτηση των δαπανών. Οι δημοσιονομικές εξοικονομήσεις πρέπει να βασίζονται σε συντηρητικές υποθέσεις και να εφαρμοστούν χωρίς διολισθήσεις. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Όπως υποστηρίζει, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό μέσα σε τρία χρόνια τον Αύγουστο, ήταν ένα ενθαρρυντικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της κυβέρνησης, ιδίως με την εισαγωγή των εισφορών από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα για τις συντάξεις τους.

Η κύρια προτεραιότητα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το ΔΝΤ, είναι η ενίσχυση των βασικών πλεονεκτημάτων του προσοντούχου εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η συγκράτηση των μισθών του δημόσιου τομέα και των ωφελημάτων, η διατηρήσιμη μείωση του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας και η σημαντική μεταρρύθμιση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, θα συμβάλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύοντας την ευελιξία των μισθών και τη ροή προσοντούχων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάρτισης και της εκπαίδευσης, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερη αντιστοιχία με τις ανάγκες των εργοδοτών και να προωθηθεί η ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών από τις επιχειρήσεις, είναι επίσης σημαντικές.

Η μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος συνταξιοδότησης αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προκλήσεων, υπογραμμίζει.

dailynews24
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top