Μέρκελ: «Θα πρέπει να σώσουμε τις τράπεζες»

0

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα από το Βερολίνο "δεν θα πρέπει να διστάσουμε" να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες που θα το χρειαστούν, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την αντοχή πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών.

"Πιστεύω ότι αν κριθεί απαραίτητο (να ανακεφαλαιοποιήσουμε) θα πρόκειται για λογικά επενδεδυμένα χρήματα και δεν θα πρέπει να διστάσουμε να το κάνουμε διότι οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες", αν οι τράπεζες τελικά χρειαστεί να σωθούν από τα κράτη, δήλωσε η Μέρκελ επισημαίνοντας ότι "λαμβάνει σοβαρά υπόψη" τις ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία υπογράμμισε ότι οι τράπεζες που το έχουν ανάγκη "στο μέλλον" θα μπορούν να στραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

"Έχουμε ενισχύσει τους πόρους" αυτού του ταμείου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να επωφεληθούν οι τράπεζες, μέσω των αιτημάτων των ενδιαφερόμενων χωρών και μόνο στην περίπτωση που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν "απειλούν την ευρωζώνη στο σύνολό της", επεσήμανε η Μέρκελ.

Ήδη από χθες Τετάρτη η Μέρκελ είχε ζητήσει να βοηθηθούν οι αδύναμες τράπεζες της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα τοξικά στοιχεία των ενεργητικών τους και τα κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών, η αξία των οποίων πέφτει μέρα με την ημέρα.

Δηλώσεις Ομπάμα για την κρίση χρέους στην Ευρώπη

Τα προβλήματα λόγω των κρίσεων χρέους της Ευρώπης έχουν προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας, στην παρούσα φάση, είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε μάλιστα ότι η αβεβαιότητα για την κρίση χρέους της Ελλάδας "επεκτείνεται" στις κεφαλαιαγορές και άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης.

Ο Ομπάμα κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες "να δράσουν γρήγορα" για να επιλύσουν το πρόβλημα της κρίσης χρέους, ζητώντας να παρουσιαστεί ένα "πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων" κατά την προσεχή σύνοδο της G20, τον Νοέμβριο.

Η σύνοδος των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες, στη Γαλλία.

Όπως είπε ο Ομπάμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως αναγνωρίζουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση και δήλωσε αισιόδοξος ότι "θα τα καταφέρουν". Επανέλαβε ότι θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξουν αρκετά "όπλα" στα οποία να στηριχθούν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι συνομιλεί συχνά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι αντιτίθενται στη διάλυση της ευρωζώνης.

iefimerida
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top