Αφαίρεση σπλήνας και πώς σχετίζεται με τη διατροφή

0

Ένα από τα σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, είναι ο σπλήνας.

Πριν αναλυθεί η βασική σχέση της διατροφής με τη ζωή μετά την σπληνεκτομή, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μία σύντομη αναφορά, περί της λειτουργίας του σπλήνα.

Ο σπλήνας είναι ένα βασικό όργανο, στο μέγεθος της παλάμης ενός μέσου ανθρώπου. Οι βασικές λειτουργίες του, είναι να προστατεύει από τις ιογενείς λοιμώξεις τον ανθρώπινο οργανισμό, να φιλτράρει το αίμα και να διαφυλάσσει την ευρωστία της κυκλοφορίας του.

Επίσης, έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των υγιών επιπέδων της παρουσίας του σιδήρου.

Εάν χρειασθεί να γίνει η σπληνεκτομή, ο ασθενείς δεν πρέπει να φοβηθεί διότι δεν προκαλείται παύση της λειτουργίας του οργανισμού του.

Τον ρόλο του σπλήνα, τον αναλαμβάνει το ήπαρ (κοινώς, συκώτι).

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σταθούμε και να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Η ακολουθία οδηγιών σωστής διατροφής, θα διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των ζωτικών οργάνων και κατ’ επέκταση την υγιή στάση ζωής του ασθενούς.

Πιο συγκεκριμένα, προηγουμένως υπήρξε αναφορά στις λειτουργίες του σπλήνα. Η βασική λειτουργία, η οποία σχετίζεται με τη διατροφή, είναι το φιλτράρισμα του σιδήρου. Κρίνεται σκόπιμο, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σύνταξη του διαιτολογίου του ασθενούς με σπληνεκτομή, ως προς τη προάσπιση της υγείας του. Τρόφιμα, υψηλά σε περιεκτικότητα σιδήρου θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του ότι επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι το όργανο το οποίο επιτελούσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο μεγαλύτερο βαθμό, έχει αφαιρεθεί.

Στην ουσία, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα τόσο του μη αιμικού όσο και του αιμικού σιδήρου θα πρέπει να έχουν συσταθεί ορθώς και πάντα με βάση την συνιστώμενη δοσολογία/λήψη ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του ασθενούς.

Επίσης, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες θα πρέπει να συστήνονται είτε μερικώς είτε να μην συστήνονται. Τέτοιου είδους τρόφιμα, είναι τα προϊόντα των ξηρών καρπών, της σόγιας και των λαχανικών. Η βασική γραμμή για την εν λόγω άποψη, έγκειται στο γεγονός ότι οι πολυφαινόλες όταν έρθουν σε επαφή με τις φυτικές πρωτεΐνες, μειώνουν την ανασταλτική δράση απορρόφησης των δεύτερων με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου.

Όμως, το συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν αποτελεί χαροποιό γεγονός, διότι η μη ελεγχόμενη αύξηση των επιπέδων του σιδήρου, ενδεχομένως θα βλάψει ή θα ταλαιπωρήσει την υγιή λειτουργία του ήπατος.

Οι συνιστώμενες τιμές πρόσληψης ημερησίως, διαφοροποιούνται ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο.

0 έως 6 μηνών 0.27 milligrams

7 έως 12 μηνών 11 milligrams

1 έως 3 ετών 7 milligrams

4 έως 8 ετών 10 milligrams

9 έως 13 ετών 8 milligrams

Άντρες 14 έως 18 ετών 15 milligrams

Γυναίκες 14 έως 18 ετών 18 milligrams

Άντρες 19 έως 50 ετών 8 milligrams

Γυναίκες 19 έως 50 ετών 18 milligrams

Άντρες και Γυναίκες, άνω των 51 ετών 8 milligrams


Εγκυμονούσα όλων των ηλικιών 27 milligrams


Θηλάζουσα 14 έως 18 ετών 10 milligrams

Θηλάζουσα άνω των 18 ετών 19, 9 milligrams


Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, είναι:

Χοιρινό συκώτι, 15,2mg
Μοσχαρίσιο συκώτι, 5,8mg
1 κούπα ρεβίθια, 4,9mg
1 κούπα φακές, 4,1mg
1 κούπα καρύδια, 3,8mg
90gr Μύδια, 3,5mg


Γνωρίζοντας ότι το ήπαρ, έχει ως βασικές αρχές μία πλειάδα διαφορών λοιπών λειτουργιών, θα πρέπει να μην το φορτίζουμε αρνητικώς με την υπερφόρτωση του οργανισμού σε σίδηρο, μιας και το κεντρικό φίλτρο, ο σπλήνας, έχει αφαιρεθεί.

Με τιμή.

Κριαράς Νικόλαος.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
newsdiet
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top