Τέλος εποχής: Νεκρός ο Καντάφι στη Σύρτη

0

Λίγη ώρα αφότου οι δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης κατέλαβαν τη Σύρτη, το τελευταίο προπύργιο του πρώην ισχυρού άνδρα της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, έγινε γνωστό ότι ο ίδιος συνελήφθη στην πόλη και πέθανε υποκύπτοντας στα τραύματά του. "Μην πυροβολείτε" φέρεται να φώναζε στους πολιορκητές του, κρυμμένος σε μια σπηλιά.

Η είδηση του θανάτου του προέρχεται από πηγές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης και μεταδίδεται από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, από την πλευρά του, γνωστοποίησε ότι έχει στην κατοχή του εικόνες από κινητό τηλέφωνο, που δείχνουν το πρόσωπο του Καντάφι γεμάτο αίματα.

Σύμφωνα με πηγές της μεταβατικής κυβέρνησης, η σορός του έχει μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι είχε συλληφθεί τραυματισμένος και στα δύο του πόδια και μεταφερόταν με ασθενοφόρο.

Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν την είδηση.

Νεκρός φέρεται να είναι επίσης και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν εις εκ των υιών Καντάφι, ο Μουτασίμ, καθώς και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του καθεστώτος Καντάφι, Μούσα Ιμπραήμ.

Σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του Καντάφι, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε στα λατινικά: "Sic transit gloria mundi" (Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου), μια φράση για χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τη ματαιότητα της ανθρώπινης εξουσίας.


"Έπεσε" το τελευταίο οχυρό του Καντάφι

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι μετά από επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης και διήρκεσε 90 λεπτά, η Σύρτη περιήλθε στα χέρια της μεταβατικής κυβέρνησης.

Εκεί είχαν καταφύγει οι υποστηρικτές του Καντάφι, οι οποίοι αντιστέκονταν εδώ και τρεις μήνες, ενώ οι ελεύθεροι σκοπευτές δυσκόλευαν την κατάληψη της πόλης από τον στρατό της μεταβατικής κυβέρνησης.

"Δεν υπάρχουν πια δυνάμεις του Καντάφι. Αυτή τη στιγμή καταδιώκουμε τους μαχητές, οι οποίοι τρέπονται σε φυγή" δήλωσε ο συνταγματάρχης Γιούνους αλ-Αμπνταλί.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει διαμηνύσει ότι θα διακήρυττε την απελευθέρωση της χώρας, μετά την πτώση και της Σύρτης.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι εκδιώχθηκε βίαια τον Αύγουστο από την εξουσία, την οποία κατείχε επί 42 χρόνια. Μέλη της οικογένειας του έχουν συλληφθεί ή έχουν φύγει από τη χώρα.

Εις βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Διαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
nooz
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top