Παράπλευρες απώλειες

0

Η Σμαράγδα ήταν ένα κλασικό παράδειγμα κοπέλας από την επαρχία που ήλθε στην Αθήνα αποφασισμένη για να πετύχει. Οι σπουδές στη Νομική ήταν το πρόσχημα, αλλά και η ευκαιρία των «καλών» γνωριμιών. Έμαθε πολύ γρήγορα ότι οι “λιγούρηδες” και το ουίσκι βρίσκονταν εν αφθονία στα “σαλόνια της Αθήνας”. Εκπάγλου καλλονής, έμαθε «αστικούς τρόπους» και έτσι μοιραία ξεκινούσε κάθε γνωριμία με σημαντικά πρόσωπα, με ένα φοβερό πλεονέκτημα. Η υπόσχεση ή η υπόνοια για σεξ έφτανε για να ανοίξει «πόρτες». Όταν δεν γινόταν διαφορετικά ενέδιδε. Πάντα όμως στον σωστό άνθρωπο και με φειδώ ώστε να μην χαρακτηρισθεί «φθηνή». Το άστρο της έλαμψε για πρώτη φορά την εποχή του Χρηματιστηρίου, όταν διακινούσε ορθές αλλά και “μουσαντένιες” πληροφορίες «από μέσα» για τις μετοχές και τις κινήσεις των εισηγμένων. Η κομματική της ταυτότητα και οι κύκλοι μέσα στους οποίους κινούνταν αποτελούσαν εχέγγυο των απολύτως δήθεν «μυστικών και για λίγους» πληροφοριών της. Έκανε και την «αρπαχτή» της, ιδρύοντας μια ΕΛΔΕ, αλλά το μεράκι της ήταν η πολιτική.

Αφού πέρασε την «ευχάριστη» πενταετία της επαράτου δεξιάς σε μια αμιγώς κρατικοδίαιτη εταιρεία, ήλθε η δοξασμένη εποχή του opengov. Είχε ήδη προλάβει να πάρει το δεύτερο διαζύγιο και απαλλαγμένη από οικογενειακά καθήκοντα θα υπηρετούσε τη χώρα. Αποφάσισε ότι ο ρόλος της συζύγου δεν συνάδει με τον άστατο χαρακτήρα της και πέταξε το βιολογικό της ρολόι στα σκουπίδια. Συνηθίζει να λέει ότι θα ήταν μια κακή μάνα και για το λόγο αυτό απέφυγε το ρόλο. Η απολύτως αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών για τον κρατικό μηχανισμό τη δικαίωσε. Η διαγώνια κίνηση της μεταξύ τριών Υπουργείων έχει καταγραφεί ως “best practice”.

Οι «δουλειές» όμως άρχισαν να λιγοστεύουν λόγω μνημονίου. Το κρατικό χρήμα λιγόστεψε, το ίδιο και οι προστάτες της. Αν και πέρασε αλώβητη και τους δύο ανασχηματισμούς, πλέον έχει μόνο ένα «πολύ μεγάλο» στήριγμα. Αφού έφαγε τα μούτρα της σε τρεις περιπτώσεις, διαμαρτυρήθηκε έντονα στο σωστό χρόνο και τόπο στον «μεγάλο». Αυτός αφού την άκουσε προσεκτικά, φρέσκαρε το ποτό του και της απάντησε με ένα λογύδριο. Η ουσία ήταν ότι στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων είχε μείνει πίσω, ότι θεωρείται «παράπλευρη απώλεια»: «Επένδυσες τη λάθος στιγμή, στους λάθος ανθρώπους». Το μήνυμα ήταν απλό: ήταν αναλώσιμη. Έχοντας σβήσει τα σαράντα κεράκια προ πολλού, είχε κάνει τα «χιλιόμετρα» της και πλέον το «σύστημα» την απέσυρε. Επιστράτευσε όλη την ψυχραιμία της, ντύθηκε γρήγορα, χαιρέτησε ευγενικά και έφυγε έξαλλη.

Η θέση της θεωρητικά δεν κινδύνευε, ο ρόλος της όμως είχε μετατραπεί από δημάρχου σε κλητήρα. Αφού πέρασε ένα διάστημα στη σιωπή και αφού ανέχτηκε διάφορες προσβολές στα κλιμάκια της εξουσίας, από ανθρώπους που μέχρι πρότινος της μιλούσαν στον πληθυντικό, άρχισε να μιλά σε «φίλους» της δημοσιογράφους. Δειλά, μεθοδικά, παρασκηνιακά. Προς το παρόν ρίχνει προειδοποιητικές βολές. Να καταλάβουν ότι ακόμη έχει δύναμη και κυρίως ότι αν «σκάσουν» κάποιες «ιστορίες» δεν θα είναι η μόνη που θα βγει στη «σέντρα».

Από το καλοκαίρι και μετά, ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος έχει ασχοληθεί με διάφορα «σκανδαλάκια», τα οποία είχε την τιμή να γνωρίζει από πρώτο χέρι. Όταν δεν ήταν αυτή που το «έδινε», ήταν ο άνθρωπος που παρείχε τις απαραίτητες πειστικές λεπτομέρειες για διασυνδέσεις επιχειρήσεων και πολιτικών προσώπων. Η λεγόμενη «αποκαλυπτική δημοσιογραφία» βρήκε έναν άνθρωπο να συνεννοηθεί και να «εκμεταλλευτεί» στο έπακρο. Η ίδια βεβαιώθηκε ότι το μήνυμα της «ανεγνώσθη», μετά από ένα πολύ σημαντικό τηλεφώνημα…

Φωκίων Ιακώβου

antinews
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top