Και τώρα, τι κάνουμε;

0

Παρότι η τελική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δεν έχει δημοσιοποιηθεί, και διότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για την επίτευξη συμφωνίας, αυτό το οποίο με σιγουριά μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι το κούρεμα 50% του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης προς τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία –μείωση περίπου κατά 100 δις επί του συνολικού ποσού-, έχει στόχο να δώσει μακροπρόθεσμο ορίζοντα στην ελληνική οικονομία. Η ελάφρυνση του βάρους του χρέους και της εξυπηρέτησής του, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Προς το παρόν όμως, και πέραν αυτού, δε μπορεί να προσφέρει σχεδόν τίποτα περισσότερο. Η διαμόρφωση των όρων για την ανάπτυξη είναι σε μεγάλο ποσοστό Ελληνική υπόθεση.

Βραχυπρόθεσμα , στόχος είναι η καταπολέμηση της ύφεσης, μεσοπρόθεσμα η επίτευξη της ανάπτυξης, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορέσει να γίνει η προσπάθεια της πραγματικής σύγκλισης –δηλ. της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας- με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίζει τα ελλείμματά της μέχρι το 2020 και η Τρόικα τα χρέη μας και τη χρηματοδότησή τους.

Το ξεκαθάρισμα του ορίζοντα μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητο για το ψυχολογικό επίπεδο, ώστε το μακρινό φως στο βάθος του τούνελ να δίνει τις δυνατότητες για τη συντήρηση ζωντανής της ελπίδας. Όμως θα πρέπει προοδευτικά, το μακρινό μικρό φως να μεγαλώνει και η απόσταση μέχρι την άκρη του τούνελ να μικραίνει. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιτυγχάνονται οι ενδιάμεσοι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι.

Προέχει λοιπόν , το τι θα γίνει τα επόμενα κρίσιμα 2-3 χρόνια, διότι ήδη έχουμε χάσει δύο χρόνια με λανθασμένη οικονομική πολιτική, αποτέλεσμα της οποίας είναι η μείωση του ΑΕΠ κατά 15%,η σημαντική αύξηση της ανεργίας στο 17,5% , η εκροή καταθέσεων κατά 65-70 δις, η αποεπένδυση των επιχειρήσεων, ημείωση των μισθών, κλπ , κλπ.

Διότι για να φτάσουμε μέχρι το 2020 με χρέος 120 % του ΑΕΠ, θα πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε από τώρα το δρόμο που θα οδηγήσει στο στόχο , και όλα αυτά μέσα σ’ ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιοτήτων και άκρως ευμετάβλητο.

Θα πρέπει να τονισθεί , ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Τα άμεσα προβλήματα τα οποία θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση θα έχουν σχέση με τη σοβαρότητα της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα, και θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα χαμηλά επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών και στην ανεπαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας. Η πιθανότατη αστοχία στο έλλειμμα θα είναι το επόμενο σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το προσεχές δίμηνο – τρίμηνο. Η πιθανότητα το έλλειμμα να κλείσει μεταξύ 9,5 – 10% είναι μεγάλη, καθώς και μεγάλη θα είναι η απόκλιση σε σχέση με τον αρχικό στόχο, ο οποίος το τοποθετούσε στο 7,5 % του ΑΕΠ.

Η διετία του 2012 – 2013 θα πρέπει να είναι η διετία της αντιμετώπισης της ύφεσης, της αναστροφής του κλίματος αβεβαιότητας και της τοποθέτησης των βάσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Μείωση των κρατικών δαπανών, αναδιάταξη του δημόσιου τομέα, αποτελεσματική διαχείριση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ουσιαστικό και σοβαρό άνοιγμα προς τον ιδιωτικό τομέα με συγκεκριμένες αποφάσεις και έργα για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας , προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για αύξηση της ρευστότητας της οικονομίας και υλοποίησης επενδύσεων, εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης (περιέχοντας άξονες βιομηχανικής και αγροτικής πολιτικής), μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων του Φ.Π.Α και φυσικών προσώπων, επιμέλεια για την επαρκή χρηματοδότηση της οικονομίας , πρέπει να είναι οι κύριες κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής.

Απαιτείται δηλαδή μια άλλη πολιτική στο επίπεδο της προσέγγισης της οικονομίας και της υλοποίησης μέτρων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης Ο ιδεολογικός δυϊσμός της κυβέρνησης δε μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματική άσκηση μιας παρόμοιας πολιτικής ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη. Ο καλύτερος δείκτης για τη μέτρηση της επιτυχούς αναστροφής ή όχι του οικονομικού κλίματος το επόμενο εξάμηνο, θα πρέπει κυρίως να είναι η πορεία των καταθέσεων. Ο επαναπατρισμός τους θα είναι το βασικό κριτήριο για τη μέτρηση του επιπέδου της εμπιστοσύνης για το μέλλον.

Απ’ ό, τι φαίνεται , δίνεται μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής και συνεπώς δυνατότητες ώστε να μη διαρραγεί περισσότερο η κοινωνική συνοχή. Οι καινούριες πολιτικές και η αποτελεσματικότητα των διαφορετικών δοσολογιών μπορούν να δράσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εταίροι μας θα πρέπει να κατανοήσουν τα λάθη τους και το αδιέξοδο της επί δύο χρόνια ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Η σοβαρότητα και η αποφασιστικότητα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής θα είναι τα στοιχεία τα οποία θα αναβαθμίσουν την αξιοπιστία μας και τη διαπραγματευτική σχέση με τους εταίρους μας.

Μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμη μία Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, η οποία χαρακτηρίζεται από την επικράτηση τοπικών λαϊκισμών, των αρχών του νεοφιλελευθερισμού και του mercantiliste πνεύματος. Νομοτελειακά θα οδηγηθεί στη μη σύγκλιση των οικονομιών και στη προοδευτική αποσύνθεση.

Η συνοχή του Ευρώ είναι συνάρτηση της οικονομικής σύγκλισης και της «κοινοτικής» συνοχής.


statesmen
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top