Αποφασίζουν για το "κούρεμα"

0

Μετά την ανάσα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση με την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης από το Eurogroup, η αγωνία τώρα εντοπίζεται στς κρίσιμες διαβουλεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής, η νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη και η νέα Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη φαίνεται να αποτελούν ορόσημα για τις εξελίξεις καθώς, παρά τις γενικότερες διαφωνίες, όλες οι πλευρές συγκλίνουν στο ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί δραματικά και απαιτείται μία μακροπρόθεσμη αν όχι οριστική λύση.

«Αναμένουμε ότι ΕΕ και ΔΝΤ και θα καταλήξουν σε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», αναφέρεται σε τμήμα του κειμένου του προσχεδίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις για τον χρόνο και το περιεχόμενο του πακέτου.

Επίσης σύμφωνα με το Bloomberg, η έκθεση η οποία δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι τώρα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα προτείνεται κούρεμα 50% για να κατέβει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Γιούνκερ: Οι τράπεζες πρέπει να δεχθούν βαρύτερες απώλειες

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ κατά τη διάρκεια της άφιξής τους στη συνεδρίαση του Eco/Fin στις Βρυξέλλες αναφερόμενοι στις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περί συζητήσεων για μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 50% και άνω, επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ "βαρύτερες" εκείνων που προβλέπονταν, (βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου).

"Συμφωνήσαμε την Παρασκευή να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών" στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης.


Ικανοποίηση Βενιζέλου: Πάμε για μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"

Την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος το Σάββατο στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

«Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"».

«Σε κάθε περίπτωση» είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά».

Επικοινωνία Παπανδρέου-Ρόμπαϊ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία της προετοιμασίας ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τα σενάρια

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το σενάριο της συγχώνευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης από τα μέσα του 2012.

Η Γερμανία αποκλείει τη μόχλευση του ταμείου διάσωσης EFSF μέσω της ΕΚΤ. Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, τα όποια σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω του PSI, δηλαδή το ύψος του «κουρέματος» αναμένεται να λυθεί μέχρι την Τετάρτη, ενώ στο Ecofin, το πρωί του Σαββάτου, θα αποφασισθούν τα μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρουν μια κοινή συνισταμένη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το χάσμα μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για τον ρόλο του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), εξετάζεται η πιθανή συγχώνευσή του από τα μέσα του 2012 με τον μόνιμο ευρωμηχανισμό (ESM), ώστε η συνολική δύναμη πυρός να σκαρφαλώσει στα 940 δισ. ευρώ.

Ο EFSF έχει ήδη δαπανήσει ή δεσμεύσει περί τα 160 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς την Ελλάδα που θα διαρκέσουν μέχρι και 30 χρόνια. Αντί να αντικατασταθεί ο EFSF με τον ESM, ο οποίος θα έχει 500 δισ. ευρώ, στα μέσα του 2013, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για τη συγχώνευση των δύο ταμείων από τα μέσα του 2012.

Η ευρωζώνη επεξεργάζεται πέντε σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από το να εμμείνει στο εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, μέχρι και σε μια «σκληρή» αναδιάρθρωση, όπου οι επενδυτές μπορεί να υποχρεωθούν να υποστούν «κούρεμα» 50%, ανταλλάζοντας τα ομόλογα που κατέχουν με νέα που θα έχουν 50% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων.

Οι αριθμοί εκπέμπουν SOS

Την ίδια ώρα εφιαλτική εμφανίζεται στην προκαταρκτική έκθεση της Κομισιόν η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το 2014 να λάβει μέτρα 62,2 δισ. που αντιστοιχούν στο 25,5% του ΑΕΠ προκειμένου η χώρα να καταφέρει να αποκλιμακώσει το έλλειμμά της από το 15,8% του ΑΕΠ που έφτασε το 2009 στο 2,9% στο τέλος του 2014.

Το δημόσιο έλλειμμα κυμάνθηκε πέρυσι σε απόλυτους αριθμούς στις 24.125 εκατ. ευρώ έναντι 36.300 εκατ. ευρώ το 2009. Σε ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα ανήλθε σε 10,6% έναντι 10,5% που προέβλεπαν τα προσωρινά στοιχεία του περασμένου Απριλίου.

Το χρέος έφτασε τις 329.351 εκατ. ευρώ έναντι 328.500 εκατ. ευρώ, που προέβλεπαν τα στοιχεία του Απριλίου. Σε ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος ανήλθε στο 144,9% έναντι 142,8% που ήταν οι προβλέψεις του Απριλίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2009 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15,5 μονάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και τα επόμενα χρόνια φτάνοντας από τα 354,7 δισ. ευρώ (162,8%) για φέτος, στα 384,9 δισ. ευρώ (181,4% του ΑΕΠ) το 2012, τα 388,5 δισ. ευρώ (181,3% του ΑΕΠ) το 2013 και τα 382,1 δισ. ευρώ (173,5% του ΑΕΠ) το 2014.

Οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν 1,5 ποσοστιαία μονάδα (2,4 προέβλεπαν τα στοιχεία του Απριλίου), ενώ τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,5 μονάδα (1,8 μονάδα τον Απρίλιο).

Για το 2012, η Επιτροπή προβλέπει στην καλύτερη περίπτωση μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, αντί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή της. Παράλληλα χειροτερεύει και την πρόβλεψή της για το πρωτογενές έλλειμμα του 2011 από 1,8% στο 2,3% του ΑΕΠ. Η νέα έκθεση προβλέπει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,4% του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία το 2013 και στο 5% του ΑΕΠ για το 2014.

Οι δαπάνες για τόκους, εξαιρουμένου του μεριδίου του χρέους που προέρχεται από τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 14,6 δισ. ευρώ φέτος, τα 15,1 δισ. ευρώ το 2012, τα 16,5 δισ. ευρώ το 2013 και τα 17,3 δισ. ευρώ το 2014.

nooz
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top