Χανς Βέρνερ Σιν: Μόνο αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη θα ξαναγίνει ανταγωνιστική

0

Ο συντηρητικός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου LFO του Μονάχου, σε συνέντευξη στη Münchner Merkur, σχολιάζει τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση του περί ανάγκης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Σιν ασκεί δριμεία κριτική στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής περί διαγραφής τμήματος του ελληνικού χρέους και ενίσχυσης του ΕΤΧΣ. Με τη μόχλευση του Ταμείου αυξάνεται δραστικά ο κίνδυνος για οριστική απώλεια των μέσων που αυτό διαθέτει, υποστηρίζει.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ίδιος επισημαίνει ότι τα ελλείματα των υπερχρεωμένων χωρών, και της Ελλάδας μετά το «κούρεμα» συμπεριλαμβανομένης, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει σταματήσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη ουσιαστικά από το φθινόπωρο του 2077 και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το πιεστήριο της ΕΚΤ και τα συστήματα διάσωσης. «Είναι απαράδεκτο να χρηματοδοτούμε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας και μάλιστα ανεξάρτητα από τον εάν πληρούνται όροι. Δεν υπάρχει δυνατότητα για την Ελλάδα να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της όσο παραμένει στην ευρωζώνη. Όσο νωρίτερα το διαπιστώσουν αυτό οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους τους εμπλεκόμενους» λέει.

Η διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας, προσθέτει, θα πρέπει να συνοδεύεται από στήριξή της μετά την έξοδο από την ευρωζώνη. Για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει σταδιακή διακοπή της δανειοδότησης.

Η μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν οι ιδιώτες δανειστές της χώρας, κατά 50% ελαφρύνει μεν την Ελλάδα κατά 100 δισ. Ευρώ, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος και δεν καθιστά τη χώρα ανταγωνιστική, καθώς οι Έλληνες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το βιοτικό τους επίπεδο μέσω νέων χρεών, υποστηρίζει ο ίδιος.

Η συμμετοχή των τραπεζών στη διάσωση της Ελλάδας είναι, κατά την άποψή του, μικρή. Το «κούρεμα» χρέους είναι κατά βάση σωστή απόφαση, όπως και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όμως, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι το μικρότερο πρόβλημα, λόγω του κινδύνου νέας τραπεζικής κρίσης.

«Το ευρώ έχει αποτύχει» λέει. «Για να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση μισθών και συντάξεων. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Θα πρέπει να προβλεφθεί η προσωρινή έξοδος κρατών από την Ευρωζώνη», προσθέτει. Η Ευρώπη, προσθέτει, δεν θα λάβει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση παρά μόνο όταν «αδειάσουν οι τσέπες μας».

Ο κ.Σιν επικρίνει, τέλος, την απόφαση της ΕΕ να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα ως επενδυτή, επειδή έτσι ανοίγει ένας εύκολος δρόμος για τα κινεζικά προϊόντα και για επιρροή της Κίνας στην ευρωπαϊκή πολιτική. «Η Ευρώπη θα εξαρτηθεί πολιτικά από την Κίνα», προειδοποιεί και συμβουλεύει: «Καλύτερα να μη στηριχτούμε σε κινεζικά κεφάλαια».

tovima
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top