Τι έχει πάθει η κυβέρνηση;

0

Έχει γίνει αντιληπτό ότι ελάχιστα πράγματα έχουν απομείνει για να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε απολύτως κυρίαρχοι στη χώρα μας. Αλλά και για όσους ακόμη αρνούνται να προσγειωθούν στην πραγματικότητα, έρχεται ο κ. Σάϊμπλε, ο αυστηρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, για να τους επαναφέρει στην τάξη.

Ούτε εδάφη παραχωρούμε στην τρόικα, ούτε ελευθερίες. Ούτε… ξεπουλάει τη χώρα η κυβέρνηση, ούτε λειτουργεί υπό ξένη κατοχή, όπως ανοήτως συνθηματολογούν όσοι ασκούν αντιπολίτευση, πέραν της λογικής, στο πεδίο των φραστικών εντυπώσεων. (Αλήθεια, είναι απαραίτητο να υφιστάμεθα, κάθε μέρα, τα πληκτικά… ευφυολογήματα, με τα οποία η αντιπολίτευση θεωρεί αναγκαίο να εκφέρει άποψη ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση απλώς κουνάει το δαχτυλάκι της;)

Ας έλθουμε, όμως – μετά την παρένθεση – να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με αποτέλεσμα, ως οφειλέτες, να μην είμαστε ποτέ συνεπείς προς τους δανειστές μας και, έτσι, με συνεχώς νέα μέτρα και νέες αποφάσεις, που μας επιβάλλονται, να ωθείται η κυβέρνηση σε ένα τρόπο διαχείρισης των συμφερόντων των πολιτών, που υπερβαίνει τη βούληση τους. Αυτό σημαίνει, τελικά, αφαίρεση, έως κάποιο βαθμό, του δικαιώματος να παίρνει η κυβέρνηση αποφάσεις, σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο, όταν αυτές δεν εγκρίνονται από τους εταίρους μας. Αυτό προσομοιάζει, σε μειωμένη κυριαρχία, με τις αυτονόητες συνέπειες που συνεπάγεται για κάθε Δημοκρατία. Πλην όμως ενδέχεται, τελικά, να αποδειχθεί αυτή η μείωση το αναγκαίο κακό όχι μόνο για τη σωτηρία της χώρας, αλλά – και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο – για να βγει από την κρίση μία ριζικά καλύτερη Ελλάδα, ισοδύναμη με το τεράστιο κόστος που πληρώνει τώρα ο λαός της.

Επομένως, ας μη εξανίστανται οι δικαστικοί επειδή η τρόικα περιέλαβε στα ενδιαφέροντά της τους χρόνους… χελώνας, με τους οποίους διεξάγονται δίκες και εκδίδονται αποφάσεις σε οικονομικές και φορολογικές υποθέσεις. Όταν απαιτούνται πέντε και δέκα χρόνια για να εκδοθεί μία απόφαση – κάτι που ισοδυναμεί με αρνησιδικία – πως μπορούμε να μιλάμε για έγκαιρη είσπραξη οφειλών λόγω φοροδιαφυγής ή άλλων παρανομιών;

Προφανώς η κυβέρνηση έχει πειστεί ότι μόνο με τη συμβολή των ξένων τεχνοκρατών θα μπορέσουν οι Έλληνες να αποκτήσουν ένα βιώσιμο κράτος. Το πρόβλημα είναι σε ποια έκταση, πως και από ποιους νομιμοποιείται ο κ. Ράϊχεμπαχ, επικεφαλής της πολυεθνικής Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, να κάνει τη χώρα μας… Γερμανία. Εν πάσει περιπτώσει, γεγονός είναι ότι σε όλο αυτό το θέμα της πρόσκλησης και της ανοχής ξένων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εκσυγχρονισθούν όλοι οι τομείς του Δημοσίου που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την οικονομία, εμπλέκονται κοινωνικές και δημοκρατικές ευαισθησίες που πρέπει να διαφυλαχθούν.

Αυτό, πάντως, που δύσκολα γίνεται κατανοητό είναι το πώς προέκυψε τόση ολιγωρία και ανεπάρκεια στον κυβερνητικό σχηματισμό, μετά, μάλιστα, από δραστηριότητες του πρωθυπουργού και συγκεκριμένων υπουργών που προοιωνίζονταν αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Είναι δυνατόν, επί δύο – σχεδόν – χρόνια, να μη βρέθηκε ένα μυαλό για να λύσει το πρόβλημα της αργοκίνητης Δικαιοσύνης, της πολυπλόκαμης φοροδιαφυγής ή, ακόμη, απλούστερα προβλήματα, όπως οι έγκαιρες αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το ενιαίο μισθολόγιο και το… σταυρόλεξο της εφεδρείας; Τέτοια αναποτελεσματικότητα δεν μπορεί παρά να έχει, ως συνώνυμο, την ανικανότητα. Μία ανικανότητα καταστροφική για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που παραμένουν – ελπίζοντας – στο θυσιαστήριο…

Δημήτρης Κατσίμης

ellispoint
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top