Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με φόντο το πολυνομοσχέδιο

0

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού πληθαίνουν και ταυτόχρονα αυξάνονται σε ένταση οι διαφωνίες που εκφράζονται από βουλευτές για την κυβερνητική πολιτική. Οι διαφωνίες επικεντρώνονται κυρίως γύρω από το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αφορά τις κλαδικές συμβάσεις και αρκετοί είναι οι βουλευτές, με πρώτη τη Λούκα Κατσέλη, που δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν.

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο συνεχίζεται και σήμερα στη Βουλή και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου, μια μέρα δηλαδή πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στο οποίο θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα η εκταμίευση ή μη της 6ης δόσης. Η κυβέρνηση θέλει με τον τρόπο αυτό να δείξει στους δανειστές ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ταυτόχρονα και σε μια προσπάθεια να αποφύγει τυχόν «απώλειες», έχει ξεκαθαρίσει στα μέλη της ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης από το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχει αυτές τις μέρες με τους υπουργούς της κυβέρνησης, φέρεται να τους ζητά να μεσολαβήσουν σε βουλευτές ώστε να εξασφαλίσουν τη θετική τους ψήφο!

«Ηγετικό» ρόλο στο άτυπο κίνημα των αντιδράσεων παίζει η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το άρθρο 37, ζητώντας να αλλάξει το περιεχόμενό του. Ταυτόχρονα, σε κατ’ ιδίαν και off the record συζητήσεις και άλλα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το επαναλαμβανόμενο σκηνικό που στήνει ανά τέσσερις ή πέντε μήνες η κυβέρνηση ζητώντας τους πριν από κάθε εκταμίευση δόσης να ψηφίζουν «σκληρά» μέτρα που τους φέρνουν σε αντίθεση με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο.

Εκτός της κ. Κατσέλη, δημόσια θέση ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο «αν δεν καλυτερεύσει ή αν δεν το πάρουν πίσω», έχει πάρει και η βουλευτής Σοφία Γιαννακά.

Ο εκνευρισμός που υπάρχει στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, είναι έκδηλος και από τα όσα γίνονται αυτές τις μέρες με την κα. Βάσω Παπανδρέου. Όπως αναφέρουν τα «Νέα» επίθεση εναντίον της εξαπέλυσε ο βουλευτής Σερρών Στάθης Κουτμερίδης, κατηγορώντας την για «θρασύτητα στην πρακτική της να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης όταν η ίδια υπηρέτησε επί σειρά ετών τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά τα κακώς κείμενα που ζητά επιτακτικά να διορθωθούν, δεν τα έπραξε».

Ενοχλημένοι από την κα. Παπανδρέου και τις δηλώσεις της, φέρεται πως είναι και ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, οι οποίοι, μάλιστα, έθεσαν το θέμα και στο υπουργικό συμβούλιο, υπονοώντας ότι η κ. Παπανδρέου δημιουργεί εντυπώσεις για πράγματα που δεν ισχύουν και μένουν αναπάντητα.

Πρωτόπαπας: Δύσκολο νομοσχέδιο

Αντιρρήσεις για το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις, εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε «δύσκολο» το νομοσχέδιο και –σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους- είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν παρατηρήσεις. «Γι' αυτό είναι η Βουλή, για να αναδεικνύουμε θέματα και να προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην παρέμβαση Βενιζέλου ότι οι βουλευτές μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση εάν θεωρούν ότι είναι ανήθικη και ανίκανη, ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε: «Βεβαίως, η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου είχε την αξία της διότι σε τελική ανάλυση πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Δηλαδή, ορθώς κατά τη γνώμη μου ενήργησε».

Αντίθετη άποψη εξέφρασε, με δηλώσεις του στον «Real FM» ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος υπερέβη τα εσκαμμένα τονίζοντας ότι «οι βουλευτές δέχονται πίεση από τον κόσμο», ενώ τέλος, ο Νίκος Σαλαγιάννης ανέφερε, στο «Ράδιο 9», πως συμφωνεί με αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κάθε φορά που προσπαθούν οι βουλευτές κάτι να πάει καλύτερα, δεν σημαίνει ότι είναι αντάρτες ούτε ότι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση ούτε ότι είναι κότες». Πρόσθεσε πως «όποιος βγήκε και είπε 'εγώ αυτό δεν το ψηφίζω΄' και μετά πάει και το ψηφίζει, πρέπει να μάς εξηγήσει γιατί έκανε αυτήν την κωλοτούμπα».

eklogika
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top